Slår et slag for dyrevelferden i bydelen

Veterinær Nina Morkemo, Caroline Holtet og Alva Eide fra Sagene Venstre. FOTO: SAGENE AVIS/PRIVAT

– Dette er mennesker som har et stort hjerte for dyrene sine, men økonomien strekker ikke til, ifølge veterinær Nina Morkemo i nabobydelen, og som stiller på dyredugnad. Alva Eide og Venstre vil at også Bydel Sagene skal stille opp for vanskeligstilte dyreeiere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.12.2017 kl 10:42

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

SAGENE:– Partiet Venstre har lenge vært en forkjemper for dyrenes velferd, og har blant annet vært i bresjen for prøveordningen med dyrepoliti. Nå mener jeg det er på tide at vi også ser på gode lokale løsninger i bydelen, sier leder for Venstres BU-gruppe og nestleder i Helse- og mestringskomiteen, Alva Eide.

Pott

Torsdag denne uka er bydelsutvalgsmøte, hvor budsjettet for 2018 skal behandles og vedtas. Venstre har med seg to dyrevelferdsforslag.

– Bydel Sagene har en høy andel innbyggere med lav inntekt, og dyrlegeregninger kan fort komme på en høy sum, som kan være vanskelig å håndtere selv for en normalinntektsfamilie. Dette resulterer ofte i at nødvendige konsultasjoner og operasjoner ikke kan gjennomføres, selv om eierne selv ønsker det beste for dyrene sine. Det første forslaget vi fremmer er derfor et tallforslag, der vi ønsker å etablere en pott på 50.000 kroner som settes av til behovsprøvd dekking av dyrlegeregninger eller egenandeler, forteller Eide.

Hun legger til at de ønsker å øke potten i neste runde, dersom det skulle vise seg at behovet skulle være større. I tillegg fremmer de et verbalforslag:

LES OGSÅ: Klart bikkja går til tannlegen!

Dyredugnad

- Vi har blitt inspirert av AniCura dyreklinikk som de tre siste årene har arrangert en stor dugnad, der de åpner en klinikk for vanskeligerestilte. Dugnadsånden og bidrag i form av spons har vært enorm, og i år har de behandlet 140 dyr gjennom dugnaden. I tillegg får de fulgt opp de dyrene i etterkant som behøver det. Vi ønsker at administrasjonen skal undersøke muligheten for å arrangere noe lignende med lokale veterinærer og dyrleger, eventuelt bidra inn mot dugnaden til AniCura og spre informasjonen godt til våre innbyggere.

– Stort behov

Klinikkleder ved AniCura Grünerløkka, Nina Morkemo, forteller:

- Gjennom prosjektet har jeg absolutt erfart at det er et stort behov for å bidra økonomisk inn mot dyreeiere. Dette er mennesker som har et stort hjerte for dyrene sine, men der økonomien ikke strekker til. Vi er derfor veldig bevisste på å informere om pris når vi har besøkende på klinikken, og det gjør vondt når det skal stå i veien for å bidra som vi ønsker. Dugnaden har betydd svært mye for oss.

Spleiseside

De opprettet også en spleiseside, der de som ønsket å bidra kunne donere. Primus motor for prosjektet, veterinær Caroline Holtet, forteller om store bidrag.

- Bidragene fra leverandører og andre var enorme. Vi endte opp med så mye fôr, refleksvester, dekkener og annet, at vi ikke visste om vi klarte å dele ut alle. Antall veterinærer som ønsket å stille opp ble til slutt så stort at vi måtte takke nei til noen. I tillegg stilte Veterinærinstituttet med gratis prøvetaking, noe som ofte er veldig kostbart. Fattighuset, =Oslo, Røde Kors, Blåkors og Rusklinikken ved Ullevål bidro godt med informasjonsspredning, forteller Holtet ved klinikken.

Ringvirkninger

Prosjektet har også skapt ringvirkninger for andre byer, og AniCura i Trondheim og Bergen har nå gjort det samme. I tillegg har en annen dyreklinikk i Sandefjord blitt inspirert.

Alva Eide (V) legger til at Venstre også under tidligere budsjettbehandlinger, har foreslått dyrevelferdstiltak, men ikke fått flertall. Hun håper at prosjektet ved AniCura har vist at behovet er stort, og at hun får med seg flertallet denne gangen.

LES OGSÅ: