Slik lager du gelegodis

Sadie Lawler, en av innehaverne av Ekte Vare AS på Sagene, forteller deg hvordan du lager gelegodis. FOTO: EKTE VARE

MATSPALTEN: Lag deilig godteri med gelatin!

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.05.2017 kl 17:12

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke presenterer i 2017 en ny matspalte i samarbeid Ekte Vare AS. Paret Sadie Lawler og Øyvind Våge fra Kjelsås er innehavere av den økologiske butikken i Dannevigsveien på Sagene. Her kan du lese flere tips og oppskrifter i Matspalten vår!

Kraft er en fantastisk ting å spise, men det er ikke alltid like lett å få tid til å koke dette selv. Heldigvis finnes det alternative måter å få i seg de viktige bestanddelene i kraft, uten å koke kraft selv.

Flere og flere får øynene opp for kraft og kraftkoking nå for tiden. Kraft er en av de største byggeklossene i tradisjonsmat, og har blitt brukt verden over i tusenvis av år. Ikke bare er det en super måte å bruke hele dyret og avkapp fra grønnsaker på, men langtidstrukket kraft, laget på bein av dyr som har levd et godt liv og fått naturlig og økologisk mat, er noe av det mest næringsrike som finnes.

Det er en grunn til at bestemødre verden over byr på suppe når man er syk. Kraft er sunnhet i en skål!

Kokt på riktig måte, inneholder kraft viktige mineraler, fettstoffer, aminosyrer og glykoproteiner vi ellers ikke får i oss gjennom dagens mer moderne kosthold.

Men det er ikke alltid man har kraft hjemme, eller har tid til å koke det (mer om det og hvordan du kan koke kraft mens du er på jobb kommer i en senere spalte). Og det er i en hektisk hverdag at man trenger ekstra med næring, Her har vi løsningen, som vi tror vil falle i smak hos både store og små, nemlig, gelégodis!

Se bildet større

Geledrops er gode og dekorative. FOTO: EKTE VARE

Noe av det som gjør langtidstrukket kraft ekstra næringsrikt er gelatin. For å nevne noen av de fine egenskapene til gelatin, så er det gunstig for tarmen, noe som er bra for immunforsvaret, og kollagenet det inneholder er som kjent utrolig bra for huden og for å forebygge aldringstegn.

Her er det faktisk ekstra viktig å velge økologisk gelatin, ikke bare fordi vi tror på bærekraft, men fordi dyr lagrer mye av tungmetallene og giftstoffene de får i seg i skjelettet, og gelatin lages fra bl.a. bein.

Med tanke på smak er det bare å bruke fantasien. Det viktigste er at du bruker riktig forhold av gelatin til veske, slik at du får gelégodis og ikke pudding. Om du synes disse blir for stive/for myke, er det bare å endre på forholdene litt neste gang. Vi liker å variere med most frukt, krydder, kokosolje, eller søtning. Til og med babyer liker disse, spesielt når vi lager dem litt myke til de små tannløse.

Se bildet større

Godt, også for de små som ikke har tenner. FOTO: EKTE VARE

Her er dagens oppskrift med det vi hadde liggende:

Forhold: 5 spiseskjeer gelatin til 5 dl væske

INGREDIENSER

5 spiseskjeer økogelatin
1 smoothiepose med ananas & kokos (du kan også feks bruke most frukt, jus eller yoghurt, bare husk at gelatin ikke blir stivt hvis du bare bruker sitrus/sure frukter)
3 dl kokosmelk
1 dl vann
½ teskje ekte vaniljepulver
½ teskje gurkemeie (vi liker å snike inn sunne krydder der vi kan!)
søtning hvis du føler du trenger det

La gelatinen svelle litt i noen spiseskjeer vann. Ha 1 dl vann i en kjele og varm opp.

Ha så oppi gelatinen, som har nå trukket til seg vannet, og rør godt til alle klumpene er borte. Pass på å ikke varme opp for mye - ikke la det koke. Når det er jevnt og flytende, fjerner du det fra varmen, har krydder og eventuell søtning oppi og rører godt, før du rører inn resten av ingrediensene.

Du kan ha væsken over i små former som vil friste de minste, eller bare bruke en matboks hvis du ikke bryr deg om sånt. Putt det i kjøleskapet til det stivner, og nyt!

Se bildet større

La dropsene stivne i små former. FOTO: EKTE VARE

Om du har dårlig tid kan du stivne godisene raskere i fryseren. Dette gjør det også enklere å få bitene ut fra mindre former.

Kan oppbevares i en boks i kjøleskapet i 3-4 dager, eller fryses.

LES OGSÅ: Øyvind Våge fra Kjelsås og kona satser på Ekte Vare på Sagene: – Folk blir så glade når de går fobi og ser en agurk uten plastikk rundt

Her kan du lese mer fra Matspalten – Ekte Vare!

Nøkkelord