– Ta ikke sjanser, vaksiner barna dine!

Inga Marte Thorkildsen. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Etter at et 15 måneder gammelt barn har fått påvist meslinger i Oslo, går helsebyråden ut med en ekstra oppfordring til foreldre.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.06.2017 kl 10:13

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NORDRE AKER: – De siste dagers mediaoppslag om meslingtilfeller, også ved en barnehage i Oslo, gjør at vi nå går ut med denne oppfordringen, sier helsebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV).

Smittevernoverlege i Oslo kommune, Tore Steen, bekreftet onsdag at det har vært ett tilfelle av meslinger i Oslo.

– Et barnhagebarn ble for et par uker siden syk, og det viser seg at barnet hadde meslinger, sier Steen til TV2.

Barnet, som tilhører Bydel Gamle Oslo, ble syk i midten av mai. Det tok noe tid før Folkehelseinstituttet kunne bekrefte at det var snakk om meslinger. Det er uklart hvordan barnet har blitt smittet. Familien har ikke vært ute og reist, opplyser bydelsoverlege Irene Teslo til TV2.

Forrige uke ble det kjent at en jente (6) fikk påvist meslinger i Lunner kommune i Oppland.

Viktig for folkehelsa

– Å vaksinere seg er viktig for folkehelsa. Når mange nok vaksinerer seg oppnår vi god flokkbeskyttelse, altså at folk som ikke er vaksinert også blir beskyttet, fordi sykdommen ikke kan spre seg, sier byråd Thorkildsen.

Se bildet større

Helsebyråden oppfordrer alle foreldre til å vaksinere barna sine mot meslinger. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Hun opplyser at vaksinasjonsdekningen for meslinger blant 2-åringer og 9-åringer er svært god i Oslo, på 95 prosent. Den er noe lavere for 16-åringer (90 prosent), som også gjelder på landsbasis.

For andre vaksiner (difteri, stivkrampe, kikhoste), er vaksinasjonsdekningen også svært god for 2-åringer (95 prosent), men noe lavere for 9-åringer (92 prosent).

Barnevaksinasjonsprogrammet

Alle barn i Norge får tilbud om to doser MMR-vaksine gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Vaksinen beskytter mot meslinger, røde hunder og kusma. Vaksinasjon med én dose MMR gir beskyttelse hos rundt 95 prosent. Tar man en dose nummer to, er beskyttelsen på tilnærmet 100 prosent.

– Vaksine gir en enkel og effektiv beskyttelse mot farlig sykdom, det er budskapet som må spres, ikke eventuell smitte fordi man lar vær å vaksinere seg, sier Thorkildsen, og legger til:

– Så ta ikke sjanser, men ta ansvar og vaksiner barna dine!

Folk kan ta kontakt med helsestasjonen i bydelen for å bli vaksinert. I Bydel Sagene ligger helsestasjonen i Sandakerveien 33C. Les mer om helsestasjonen i Sagene, og vaksinasjonsprogrammet, her.

Siste dødsfall i 1989

Den siste lands­omfattende mesling­epidemien var i 1980–81, og det siste registrerte norske meslingdødsfallet var i 1989, ifølge Folkehelseinstituttet.

På verdensbasis regner Verdens helseorganisasjon (WHO) med at sykdommen årlig forårsaker ca. 115.000 dødsfall.

LES OGSÅ: