Var verdens eldste olabil nylig på Torshov?

Finnes eldre bevarte olabiler enn denne? FOTO: ANITA NYOHLT

– Jeg trives veldig godt i bydelen min, for det skjer ofte hyggelige ting her. Lørdag var jeg på NM i olabilløp i Torshovdalen, skriver Anita Nyholt, og som nå vil hjelpe til med å finne ut om denne olabilen faktisk er verdens eldste.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.08.2017 kl 12:16

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

TORSHOV: I helgen ble det arrangert olabilløp på Torshov - les hele forhåndssaken her.

I etterkant av olabilløpet, så la Anita Nyholt ut følgende melding på egen facebookside, og hun tok også kontakt med lokalavisa.

Se bildet større

Anita Nyholt på olabilløp i Bydel Sagene forrige helg. FOTO: PRIVAT

– Skjer ofte hyggelige ting her

– Jeg trives veldig godt i bydelen min, for det skjer ofte hyggelige ting her. I dag var jeg og så på NM i olabilløp i Torshovdalen.

– Der kom jeg i snakk med Torgny og Elin som hadde reist helt fra Sverige for å delta. De hadde ikke bare med den fine trebilen hennes, men også en svensk veteran olabil fra 1944. Den hadde han fått av en mann som hadde hatt den siden han bygde den som liten gutt. Han hadde mange gode historier å fortelle, så jeg har lært mye om olabiler i dag.

– For eksempel at topphastigheten for løypa i Torshovdalen er på ca 36 km/t, men den rekorden var det ei jente som slo i dag med enda et par km/t. Tøffe små jenter og gutter dette, og jeg kjente på litt misunnelse over at jeg ikke fikk vært med på noe sånt da jeg var liten. Som voksen er det veldig gøy å se på, og jeg tar nok en tur til neste år også.

Torgnys datter Elin fikk også ekstra premie som årets fører 2017.

Se bildet større

Torgny med datteren Elin i bilen, under olabilløpet på Torshov i helgen. FOTO: ANITA NYHOLT

NORDBERG GRAND PRIX ER OGSÅ ET FAST OLABILLØP HVERT ÅR - LES MER HER

Selvbygget i 1943 - 1944

Anita forteller til Sagene Avis at Torgny tror dette er verdens eldste olabil, i hvert fall den eldste som er bevart så godt som denne.

Lokalavisa har også vært i kontakt med Torgny Wallin. Han forteller at han begynte å interessere seg for olabiler for mange år siden.

– Det var helt tilfeldig. Men etter hvert arrangerte jeg både olabilkonkurranser - eller lådbil som det heter på svensk - og utstillinger her i Arlöv, utenfor Malmø, her jeg bor, forteller Torgny, og forsetter.

– Det var ved en av disse utstillingene at en gammel mann fortalte meg at han hadde en olabil, som han hadde bygget i 1943 - 1944, og konkurrert med da han var 11 år gammel. Han viste meg også noen bilder av olabilen. Jeg ble veldig imponert over at olabilen hadde overlevd alle disse årene, forteller Torgny som fikk mannens navn og adresse.

– Genuint interessert

Torgny kontaktet mannen litt senere.

– Jeg var jo nysgjerrig. Da jeg kom hjem til han pratet vi, og han viste meg blant annet en gammel avisartikkel, hvor det gikk frem at det kostet 20 kroner å bygge olabilen, som han selv hadde tegnet da han var barn.

Torgny lånte også bilen i forbindelse med konkurranser og utstillinger. Som han gjorde da de nå skulle til Norge og Torshov.

– Da jeg etter første besøk kom hjem til mannen for å hente bilen, sa han følgende: Du är den ende som visat ett genuint intresse för denna lådbilen på alla dessa år, så om du vill så får du den av mig, forteller Torgn videre.

Som nå lurer på om han er eier av verdens eldste og bevarte olabil?

LES OGSÅ:

Politiets skoleaksjon er godt igang

Her rives industrihistorie- se hvordan det blir

Så mange har forhåndsstemt