ANNONSE
Annonse

– Vi må velge mellom øl eller barna

Beboerrepresentantene, fra høyre Mette Johrde, styreleder Sameiet Thorvald Meyers gate 2, nestleder i samme sameie, Øystein Rudjord, styreleder Mari Tangen i Fossheim Borettslag og styreleder i Ringnes Park Vest Sameie, Marianne Husum. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Det sa Rødt, og satte debatten på spissen. Beboerne møtte Ringnes og lokalpolitikere til debatt om pub – eller ikke pub – i nabolaget.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.06.2017 kl 12:18

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

TORSHOV: Saken har skapt mye engasjement, og tirsdag var det innkalt til folkemøte med beboerne, barnehage, Ringnes og lokalpolitikerene.

Beboerne ønsker ikke at lokalpolitikerene sier ja til skjenkebevillingssøknaden, når den kommer til behandling.

Og der de andre partiene i møtet tirsdag kveld viste til at de først måtte få en skjenkebevillingssøknad fra Ringnes på bordet, før de kunne svare ja eller nei til den, er Rødt allerede klar til å sable ned hele pubforslaget til Ringnes.

– Dette handler om lokaldemokrati. Folka som bor i området vil ikke ha det, så da bør det heller ikke bli pub i nabolaget. Dette er kommersielt, Ringnes kan selge øl annet sted, sa Reza Rezaee fra Rødt.

Til stor applaus fra de fremmøtte i salen på Ringen kino, til sammen rundt 70 personer.

Adm. direktør ved Ringnes, Anders Røed, orienterer lokalpolitikere og beboere om planene. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Ap, MDG, Høyre og Venstre

Mens Jørgen Foss fra Arbeiderpartiet minnet alle på at Rødt kun har én representant i bydelutvalget i Bydel Sagene, mens for eksempel hans eget parti har hele fem. I tillegg til at bor man innenfor Ring 3, så må man nesten forvente å ha støy og skjenkesteder i nabolaget.

– Men det betyr ikke at vi har bestemt oss for noe som helst. Dialog er så viktig, og flott initiativ med dette møtet. Send oss innspill, dere kan også møte opp i komiteen når saken behandles. Vi skal gå gjennom denne saken grundig, sa Foss, og viste til mange års efaring som lokalpolitiker, om nettopp det å behandle skjenkebevillinger.

– I 98 prosent av tilfellene, så viser det seg at det går som regel bra. Men igjen: Dialog er viktig. Og selvsagt skal beboere få sove om natta, sa Foss.

Og Høyre, MDG og Venstre var ganske så enige om mye denne kvelden.

Også om det at de var litt overrasket over at det faktisk var en paneldebatt som var på gang i kinosalen tirsdag kveld.

– Utelivssona er ikke konstant, og det må forventes bylarm når man bor i byen. Men vi forstår bekymringene deres, det skal selvsagt tas hensyn til beboerne også, sa Miljøpartiet de Grønne.

– Smarte og rasjonelle næringsdrivere finner løsninger. I de aller fleste tilfeller så finner man sammen frem til gode løsninger, sa blant annet Høyre-politiker Kjell Omdal Erichsen.

I likhet med Jørgen Foss viste han til viktigheten av dialog mellom Ringnes, beboerne, barnehagen og lokalpolitikerne.

Erichsen viste også til at Ringnes nå har satt uteserveringen på vent.

SV var eneste parti som ikke var tilstede fra Bydel Sagene.

Ringnes og beboerne

Ringnes, ved administrerende direktør Anders Røed, innledet med litt historikk, og om planene for det bryggeriet kaller ølkultursenter, men som nabolaget omtaler som pub. To etasjer med mikrobryggeri, mat og selvfølgelig øl.

Ringnes mener stedet kommer til å bli en berikelse for bydel og beboere, og ikke et typisk utested. Et sted med priser og matservering, som gjør at det ikke blir et typisk utested med mye fulle folk.

Ringnes viste også til at de har brukt mye ressurser og planlegging for å imøtekomme beboerne på best mulig måte. Blant annet støy- og akustikkanalyser, nærmeste nabo fortalte også at det er 30 centimeter fra hans soveromsvindu til området der det nye utestedet er planlagt.

Det er ikke klart hvilken skjenketid Ringnes kommer til å søke om.

Stedet skal ha plass til 150-300 gjester. Røed viste også til lignende sted i regi av Ringnes i Trondheim, der det ikke er noen problemstillinger fra nærmeste naboer, slik beboerne frykter i Oslo.

Politikerpanelet, fra venstre og Venstre Alma Amalie Talsnes Eide, Reza Rezaee fra Rødt, Kjell Omdal Erichsen fra Høyre, Jørgen Foss fra Arbeiderpartiet og Sirin Hellvin Stav. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Ringnes Park Vest

Styreleder i Ringnes Park Vest, Marianne Husum, påpekte at stedet i Trondheim ikke kan sammenlignes med planene i Oslo, da det blant annet ikke bor folk tett på utestedet i der.

Hun refererte også fra Alkoholloven, blant annet om det å ta hensyn til nabolag og beboernes interesser, der det vurderes å gi skjenkebevilling.

– Vi vil gjerne fortsette å bo her. Men vil ikke dere at det skal bo barnefamilier i Bydel Sagene, som det gjør i Ringnes Park Vest? Skal det bare bo unge folk her? Hvorfor skal vi tåle å få en pub klistra opp i oss? spurte Husum lokalpolitikerene.

Det samme gjorde beboere fra salen.

Thorvald Meyers gate

Nestleder i Sameiet Thorvald Meyers gate 2, Øystein Rudsjord, sa at det var dialog med Ringnes, men likevel opplever ikke beboerne at de får gehør for det de er bekymret for i anledning planene om pub og ølkultursenter. Som for eksempel i portrommet, hvor inngangen er planlagt.

– Hva med sikkerheten i et portrom som er rundt to meter bredt, når det er fullt av folk? Dette blir en pub i portrommet vi også bruker.

I tillegg spurte Rudsjord Ap-politiker Foss om det i det hele tatt var noen skjenkebevillingssøknader som ble avslått, eller reversert, gjennom bydelen.

Det kunne Foss bekrefte at skjer. Noen får avslag, mange nok klager til bydelsoverlegen kan gjøre at en skjenkebevilling blir inndratt.

Uteservering på vent

Men den store nyheten fra Ringnes, var nok at de nå setter uteserveringsplanene på vent. Selv om noen lurte på om det var et sjakktrekk fra Ringnes for i hvert fall å få skjenkebevilling inne?

I tillegg til at Ringnes ser for seg en port innenfor de store portdørene ved inngangen, slik at ikke gjester skal komme seg videre inn i boligområdet Ringnes Park Vest.

Noe beboerne ser på som problematisk, da portrommet også er hovedinngang til beboerne.

Barnehagen

Leder i FUS-barnehagen inne på Ringes Park Vest-området, var også på kinoscenen.

– Jeg er glad i godt øl, men jeg er mer glad i de 75 barna som går i barnehagen, sa Annette Ekeberg.

– Vi ser for oss at sneiper, snus, oppkast og urinering vil bli lagt igjen både utenfor og på barnehagens uteområde. Puben vil ha inngang tett inntil barnehagens uteområde, vi ønsker ikke å ha fulle folk ravende rundt ved barnehagens uteområde, står det også i bekymringsmeldingen barnehagen har sendt bydelsoverlegen.

Soria Moria

Representant for beboere lenger opp i gata, ved Soria Moria, var også på plass for å fortelle om det de opplever som nærmest russefester og ravefester hver eneste kveld i nabolaget. Har «festløkka» (Grünerløkka) krabbet opp til Torshov? Arrangementer som er godkjent og går innunder "kultur". I tillegg til at beboerne ikke opplever å bli hørt av lokalpolitikere eller andre, eller at noe blir gjort for å hjelpe beboerne med problemstillingene.

Styreleder Mari Tangen i Fossheim Borettslag, synes det er synd at ikke nabolaget var på alerten fra første dag planene ble kjent. Men Ringnes-saken er kun en byggesak, og derfor foreløpig bare gått gjennom bydelsadministrasjonen og ikke som noen høringssak.

– Men nå er vi så på. Vi våknet sent, men godt! Dette møtet bidrar veldig bra til å belyse saken, ifølge Tangen.

Hva slags bydel vil politikerene og innbyggerne ha?

– Vi har valgt å bo her med barna våre. Her er det skole, her er det barnehager. Vi tror jo ikke i utgangspunktet at en pub kan skade barna våre. Men vi vil ha en viss standard på hvor barna våre skal vokse opp. Hva vil dere politikere? Skal vi ha små oaser i bydelen hvor barna kan ha et trygt oppvekstmiljø, eller skal vi ikke ha det? var det en mor som spurte.

Siste ord er nok langt fra verken sagt eller skrevet i pubsaken ved Ringnes.

LES OGSÅ:

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.