Vil bytte ut bydelens tjenestebiler med sykler

Der det er mulig, foreslår lokalpolitikerne å bytte ut biler med sykler. FOTO: MINA HAUGLI

Ett av forslagene i bydelens Miljø og klimastrategi-plan, og som skal opp til behandling i lokalpolitisk møte torsdag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.02.2017 kl 13:08

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

SAGENE: 1. februar vedtok Sagene bydelsutvalgs Miljø-, kultur- og byutviklingskomite, bydeldirektørens forslag til miljø- og klimastrategi for Sagene bydel 2017-2020, med forbehold om fire endringer.

Blant annet ønsket komitéen at bydelen skal erstatte biler i tjeneste med el-sykkel eller lastesykkel, der det er hensiktsmessig.

Nordre Aker Budstikke har også vært i kontakt med leder av nevnte komite, Sirin Hellvin Stav (MDG), som bekrefter at vedtaksforslaget gjelder alle bydelens tjenestebiler. Ikke bare med tanke på utslipp, men også med tanke på plass og parkeringsplasser - så forslaget gjelder også El-bilene.

Det endelige vedtaket gjøres av Sagene bydelsutvalg førstkommende torsdag.

– Tidligere har det i den originale strategiplanen stått: Bydelen skal ved anskaffelse av egne og leide personbiler i tjeneste velge null- eller lavutslippskjøretøy. Alternativet komiteen kom med, ble enstemmig vedtatt, ifølge protokollen fra komitemøtet.

Barnehager med plantebaserte måltider

En annen endring komittén foreslo til bydelsdirektørens forslag, var at barnehager skal gå fra å ha én kjøttfri dag i uken, til å ha minst to plantebaserte måltider i uken.

Dette alternativet ble vedtatt med fem stemmer (2A, MDG, R, V) mot to (H, SV).

De to siste endringene miljø-, kultur- og byutviklingskomitéen foreslo, er at bydelen skal ha samkjøpsavtaler som inkluderer flere økologiske matvarer,

Fairtradeprodukter og plantebaserte matvarer, og legge til rette for klimatilpasninger under punktet grøntområder.

– Med disse fire endringene, ble bydelsdirektørens forslag enstemmig vedtatt av miljø- kultur og byutviklingskomitéen, ifølge protokollen.

Oslos grønneste bydel

Miljø-og klimastrategi 2017-2020, er et ledd i å sikre Sagene bydels visjon om å være Oslos grønneste bydel, og er en videreutvikling av bydelens tidligere «Plan for bærekraftig bydelsutvikling 2008-2012», ifølge bydelens saksframlegg av 17.12.2016. Strategien skal fungere som et styringsdokument og et praktisk verktøy for å følge opp miljøtiltak ved bydelens tjenester.

Endelig vedtak gjøres på møte for Sagene bydelsutvalg førstkommende torsdag, 9. februar.

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!