ANNONSE
Annonse

Vil redusere alkoholavgiften, men betyr ikke nødvendigvis billigere øl

Ingen kutt: For Sagene bryggeri, som produserer 100 000 liter mer øl enn hvor grensen for avgiftskutt går. Foto: MINA HAUGLI

– Å drive mikrobryggeri krever mye tid og penger. Det ironiske er at mye av tiden går med til å berette inn og administrere nettopp disse avgiftene, forteller bryggerimester Kristian Johnsen ved Sagene Bryggeri AS.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.07.2017 kl 09:21

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO/SAGENE: Regjeringen ønsker å redusere alkoholavgiften på øl fra mikrobryggerier, og har bedt skatteetaten om å utarbeide et høringsnotat innen 30. august.

– Det er normalt dyrere å produsere øl i mindre volum, og jeg tviler sterkt på at avgiftslettelsen vil komme forbrukeren til gode i form av billigere lokalprodusert øl. Endringen er først og fremst en håndsrekning til gründerne, sier stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp) til Hegnar.

Forslaget gjelder varer med en alkoholprosent på under 4,7, fra bryggerier som produserer mindre enn en halv million liter øl i året.

LES OGSÅ: Vilde ble mobbet på stranda fordi hun har pose på magen

Næring i vekst

– Bryggerne tar ut lite lønn og at det legges ned over hundre ubetalte årsverk i bryggeriene hvert år. Eierne selv jobber ofte gratis i håp om at det en dag skal bli lønnsomt, ifølge Nome i pressemelding i samme sak, og at det er et stort behov for avgiftskutt for en næring i vekst.

Sagene bryggeri

Ifølge Kristian Johnsen, bryggerimester ved Sagene Bryggeri AS, er dette noe Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD) har jobbet for lenge, og at avgiftskuttet vil hjelpe mikrobryggeriene i oppstartsfasen.

– Å starte opp et mikrobryggeri krever mye tid og en del penger. Det ironiske er at mye av dette arbeidet går også med til å berette inn og administrere nettopp disse avgiftene. I oppstarten er det mange dugnadstimer og man «casher inn» en del vennetjenester, forteller Johnsen.

Bryggerimester: Kristian Johnsen ved Sagene bryggeri. Foto: SAGENE BRYGGERI

For Sagene Bryggeri sin del, kommer forslaget litt sent. Bryggeriets produksjon har passert grensen på 500 000 liter i året.

I fjor produserte og solgte Sagene Bryggeri i overkant av 600 000 liter øl.

– Men det er veldig positivt at bransjeforeningen får gjennomslag for de tingene som vi er opptatt av. Ikke minst er dette en fordel for forbrukerne. Det gjør det lettere å starte opp nye mikrobryggerier, mangfoldet og utvalget blir større og folk flest blir mer oppmerksomme på alt det gode ølet som finnes på markedet i dag, tror Johnsen videre.

Les om da mann og kvinne gikk huse for å få tak i den nye Kjelsåspilsen her.

Øltanker: Hos Sagene bryggeri som i fjor produserte 600 000 liter øl. Foto: SAGENE BRYGGERI

Nydalen bryggeri

Ved Nydalen Bryggeri er de også glade for forslaget til avgiftskutt.

– Vi kommer selvfølgelig til å følge nøye med på dette - vi har til nå huset Amundsen Bryggeri, men vi planlegger å ta over lokalet her i Nydalen og starte vårt eget pub-bryggeri denne høsten. Da vil vi produsere langt under den foreslåtte litergrensen årlig, sier Jin Jæger, daglig leder ved Nydalen bryggeri og spiseri.

– Kostnadene ved å drive lite er høye, og øl fra små håndverksbryggerier vil nok ikke automatisk bli billigere for kunden selv om avgiftene skulle gå ned. Det er mer sannsynlig at det kommer kundene til gode med et bredere utvalg øl, og småbryggeriene i form av sunnere økonomiske rammer, avslutter Jæger.

Foreløpig er det uklart hvor stort avgiftskuttet skal bli. Skatteetaten har fått frist til 30. august for å komme med et utkast til et høringsnotat.

LES OGSÅ:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse