Ung norgesmester i fekting

Bendik (13) i støtet

Bendik har ikke holdt på med fekting i mange år, men er likevel blitt norgesmester allerede.

Disen-gutten Bendik Mogens Manum har på kort tid blitt en ener i fekting.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.11.2009 kl 12:55

MAKRELLBEKKEN:

— Jeg syntes fekting var vanskelig i starten, men etter hvert gikk det bedre. I januar tok jeg mitt første NM-gull, og det var selvsagt veldig gøy, sier Bendik.

Disen-gutten hadde prøvd flere andre idretter før han forsøkte seg på fekting, men følte ikke helt at noen passet ham. Fektingen var 13-åringen

— som trener i Njårds lokaler på Makrellbekken

— imidlertid fornøyd med fra første støt.

— Det var en av kameratene mine som begynte først. Nå har jeg drevet med dette i tre-fire år, sier Bendik.

Mye taktikk

Hans foreløpig største triumf kom i årets norgesmesterskap. I klassen yngre ungdom

— som vanligvis har mellom 20 og 30 utøvere

— tok han gull etter en lang konkurransehelg.

— Jeg måtte gjennom både en innledende pulje og flere utslagsrunder. Det ble ni-ti kamper totalt, forklarer Bendik om NM-suksessen.

Han forteller at noe av det morsomste med fekting er at utøvernes taktikk varierer veldig.

— Hver fekter er forskjellig. Noen er veldig offensive, og noen kan være defensive. Jeg er mest nøytral, men blir ofte mer defensiv ved ledelse, forteller Bendik, og slår fast at taktikk er en stor del av fektesporten.

Likevel forteller 13-åringen at han ikke bruker veldig mye tid på å studere motstanderne før han skal ilden.

— Nei, jeg spionerer ikke på dem. Uansett er det mange som har en stil som kan være lett å lese, sier Bendik.

Lite, men godt miljø

Nå trener 13-åringen tre ganger i uken for å utvikle seg til å bli en enda bedre fekter.

— Det jeg lærer mest av er leksjoner med fektelærere. Da får jeg veldig gode tips om hvordan jeg skal oppføre meg i kamp, sier Bendik.

Han har ikke lagt noen store planer om hvor langt han vil nå på sikt.

— Det er litt tidlig å begynne å snakke om VM og OL, ler norgesmesteren.

Bendik er veldig fornøyd med treningsgruppa han er del av i Njård. Vestkantklubben er en av få store fekteklubber i Norge.

— Miljøet i fekting er ganske lite, men tre-fire klubber er veldig store. I Oslo har Bygdø også mange gode fektere, forteller Bendik..

Han forteller at Norge har et lite stykke opp til nabolandet når det gjelder bredde og topp.

— Sverige er best i Norden. Der er også fekting veldig stort, sier Bendik Mogens Manum.

@Sitat.tekst.spo:Mange har en

stil som kan

være lett å lese

Bendik Mogens Manum

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon