Ble norgesmester for første gang på 80 år

De nybakte norgesmestrene fra SK1911: Lucas Ranaldi, FM Eivind Olav Risting, GM Frode O. Urkedal, GM Torbjørn R. Hansen, IM Torstein Bae, WIM Silje Bjerke, IM Frode Elsness. FOTO: GEIR NESHEIM

Med minste mulige margin gikk Schakklubben av 1911 fra Nordre Aker helt til topps i NM for klubblag i helgen. Sist klubbens spillere sto øverst på pallen var i det første NM – i 1936.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.06.2016 kl 12:37

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Fakta: Sjakk-NM

NM for klubblag:

  • Lagsjakk: Spilles med 4 spillere på hvert lag, hvor spillerne får 1 poeng for seier, 0,5 for remis. Laget med høyest poengsum vinner lagkampen.
  • Lagpoeng: Lagene får 2 poeng for seier, 1 poeng for uavgjort, 0 poeng for tap
  • Individuelle poeng: Totalsum som spillerne fikk individuelt. På 6 runder er max poengsum 24.
  • Kvalitet: «målforskjellsberegning». Lagpoengsummen til de 5 beste motstanderne lagene møtte.

Kilde: Norges Sjakkforbund

STAVANGER/KRINGSJÅ: Det var spenning helt til siste slutt i et rekordjevnt Sjakk-NM for klubblag i Stavanger. Hele fem lag endte på like mange poeng.

Vant med ett poeng i kvalitetsberegning

Se bildet større

SK1911 under den avgjørende matchen mot OSS 1. FOTO: GEIR NESHEIM

– Da alle partier var spilt visste vi ikke hvem som hadde vunnet. Vålerengas førstelag hadde like mange lagpoeng som oss, og det sto uavgjort i innbyrdes oppgjør, forteller Geir Nesheim, leder i Schakklubben av 1911, til Nordre Aker Budstikke.

Dermed måtte man telle hvor mange poeng de lagene de to hadde spilt mot hadde tatt – kvalitetsberegning på sjakkspråket. Schakklubben av 1911s motstandere hadde tatt skarve ett poeng mer enn Vålerengas motstandere. Dermed kunne Nordre Aker-spillerne slippe jubelen løs.

– Det var god stemning på scenen etterpå, sier Nesheim, som omtaler seieren som fantastisk.

Og det er den. NM-seieren for klubblag har sittet langt inne for SK1911. Sist de vant var for 80 år siden, i 1936, det første året mesterskapet ble arrangert.

Schakklubben av 1911 vant foran forhåndsfavorittene Vålerenga og OSS. Seieren kvalifiserer klubben til EM for klubblag i Serbia i november.

– Nå er vi helt der oppe. Vi skal sammen med elitegruppa se på hva dette krever av oss som gruppe. Men det er klart det er velidig motiverende, sier Nesheim.

«Evig toer»

SK1911 har vært den evige toer med sølvmedaljer fra 2010, 2011, 2013, 2014 og 2015, samt bronsemedalje fra 2012.

Vålerenga kunne i mesterskapet ta «the double» for første gang. I mars vant klubben Eliteserien i sjakk, men i helgen ble SK1911 akkurat for sterke. Som et plaster på såret gjorde klubbens 2. lag en sterk prestasjon med en 4. plass.

Hjemmelaget Stavanger overrasket stort og snek seg mellom Vålerenga-lagene, og tok en tredjeplass etter sterke seiere mot Sveland og SOSS i de to siste rundene.

Regjerende norgesmester og NM-grossist Oslo Schakselskap (OSS), som har flere NM-gull enn alle andre lag til sammen, gjorde sitt svakeste resultat siden 2001 og endte på 5. plass.

Stor klubb

Schakklubben av 1911 er Oslos største, og blant de største i Norge. Klubben har også et yrende barne- og ungdomsengasjement. 500 barn deltar i klubbens barneavdelinger tilknyttet Kringsjå, Korsvoll og Nordberg skoler.

SK1911 har åtte NM-gull for i barneavdelingene på de siste elleve årene.

LES MER: Gull til spillere fra Schakklubben av 1911s Ungdom i NM for skolelag

En NM-seier som den i helgen i tillegg er svært motiverende og oppløftende for hele klubben, tror Nesheim.

Ettermiddagen 20. juni arrangerer SK1911 sommeravslutning på Damplassen, like ved Ullevål Hageby seniorsenter. Da blir det blant annet simultanturnering mot stormester Frode Urkedal, for klubbens medlemmer.

Samlingen er åpen for alle som vil se Norges beste sjakkspillere i aksjon. Og hvis noen lar seg inspirere til selv å melde seg inn i den tradisjonsrike klubben, er det mulighet for det også, lover leder Nesheim.

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse