ANNONSE
Annonse

De gamle hadde ikke glemt alt

Eddie Gustavsson tilbake i Lyn-trøya, og Freddy dos Santos for VIF. Foto: LARS OPSTAD/Kladd.no

Edu satte to mål da 2000-tallets Lyn tok imot Vålerenga på Bislett. Kanskje burde han hentes inn igjen?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.06.2016 kl 10:02

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

BISLETT: Det blåste en vind av gammel forventning over Bislett tirsdag kveld. De gamle heltene fra 2000-tallet møttes igjen.

Anledningen var Lyns 120-årsjubileum i 2016, og for én kveld ble kampen om å være «best i by'n» vekket til live.

Kampen var det store høydepunktet for fotballfans i Oslo i «gamledager». Men da Lyn slo seg konkurs og raste nedover i seriesystemet i 2009, ble det slutt på derbyene mellom Vålerenga og Lyn. Mellom øst og vest i Oslo.

Broket forsamling

Været var herlig og på Bislett var det bare blide folk tirsdag kveld. Og som alltid var det godt med lyd fra alltid entusiasitiske Bastionen.

Men på banen stilte en noe broket forsamling – hadde noen startet grillsesongen litt tidlig?

For Lyn stilte blant andre Steven Lustü, «Edu», Tomasz Sokolowski, Espen Hoff og Eddie Gustafsson. Navn som får det til å bruse varmt i et hvert Lyn-hjerte.

Gamle Lyn-helter på Bislett. Foto: LARS OPSTAD/Kladd.no

«Enga» var heller ikke dårligere, og fra Oslo øst hadde blant andre Freddy dos Santos, Morten Berre, Jørgen Jalland, Bernt Hulsker og Erik «Panzer» Hagen igjen trukket den blå drakta over hodet.

De 2700 tilskuere fikk se en kamp over «bare» to ganger 30 minutter om hvem som er best i by'n, ti år senere.

1. omgang

Vålerenga uten navn og nummer. Foto: LARS OPSTAD/Kladd.no

Kampen startet så ikke aller verst ujevnt, men «gatelaget» Vålerenga (de stilte uten navn og nummer på drakta) klinket inn kampens første mål allerede cirka ti minutter inn i kampen. Knut Heiaas plasserte ballen trygt i venstre hjørnet bak Lyn-keeper Eddie Gustavsson, som ellers hadde mange bra redninger gjennom kampen.

Etter scoringen overtok VIF føringen i 1. omgang, mend Lyn var frampå innimellom, blant annet viste Edu gammel storhet. Den gamle helten var klart banens beste for Lyn.

Det var en kontrast til VIFs Bernt Hulsker. Etter kun få minutter måtte han gå av banen med strekk. Han gjorde riktignok comeback i 2. omgang, men fikk en tunnel mot seg og forsvant ut av banen igjen.

Vålerenga var på igjen etter cirka 20 minutter. Dos Santos dro av en midtstopper og plasserte ballen rolig rundt Gustavsson. 0-2 til VIF.

Bastionen lagde liv. 2700 satt på tribunen. Foto: LARS OPSTAD/Kladd.no

Underholdende

Dette var gøy å se på, lagene leverte underholding og noen av de gode fintene sitter fortsatt hos de gamle heltene fra begge lag. Og ikke minst sitter også konkurranseinstinktet igjen.

Noen minutter før pause var Vålerenga på igjen, og etter innlegg fra Alexander Mathisen, som spilte i Tippeligaen så sent som i fjor, scoret en ukjent VIF-spiller, som ikke stod oppført på lagoppsettingen. Men en flott heading var det. 0-3 til VIF.

Naturlig nok var det litt mer stillle fra Bastionen nå, men like før pause klinte Edu inn en praktfull scoring fra rundt 20 meter.

Da ble det skikkelig liv i Lyn- og Bastionen-leiren.

2. omgang

Espen Hoff og Morten Berre var blant de gamle storhetene på banen. Foto: LARS OPSTAD/Kladd.no

2. omgang begynte jevnt som i første, og med et spennende frispark for Lyn fra 20 meter. Men Edu skøyt dessverre over mål.

Så kom det et påfølgende flott angrep fra Knudtzon og Holmen for Lyn. Duoen går det gjetord om fra gamledager. Og de to har fortsatt veldig god fart og kom til flere fine angrep sammen i løpet av kampen.

Holmen, som er sønnen til turneren Unni Holmen, imponerte med salto da han fikk innkast, og kastet balllen langt over VIF-målet. Til stor jubel fra Bastionen.

Lagene spilte fortsatt jevnt godt ut i 2. omgang, og til tider tok Lyn styringen.

Lyn-stopper Kristian Onstad viste perfekte taklinger mot vif-angrep - innenfor 16. meteren.

Tempo dalte imidlertid utover i 2. omgang, men fire minutter før slutt ble Knudtzon felt innenfor 16-meteren – straffe til Lyn.

Edu satt ballen sikkert i mål, til full fest i Bastionen-leiren. Håpet tennes hos Lyn-supporterne, mens Vålerenga-supporterne roper «kjøpt og betalt» til dommeren.

Kampen avsluttes med frispark til VIF rett utenfor 16-meteren, men forsøket renner ut i gresset. Det ender 2-3 i Vålerengas favør.

Bastionen. Foto: LARS OPSTAD/Kladd.no

Bra initiativ

Kampen er et bra initiativ, og vi er vitne til morsom oslofotball, dog naturlig nok med et generelt lavere tempo enn da de nå modne gutta var på topp. Og tilskuerne viser at det fortsatt er interesse for osloderbyer – og gamle helter.

Vi kommer gjerne tilbake neste år til et slikt «best i by'n»-oppgjør.

God stemning

– Stemningen foran disse kampene kan kun sammenlignes med cupfinale-oppbygningen. Og i inngangen til kampene var vi overbevist om at vi ikke kom til å tape, uansett, sa Espen Hoff om de gamle byderbyene mellom Lyn og VIF, i forkant av tirsdagens jubileumskamp.

Espen Hoff. Foto: LARS OPSTAD/Kladd.no

Og i «gamledager» hadde Lyn-spillerne grunn til det. Lyn sto ubeseiret mot Vålerenga i offisielle kamper i hele 28 år – fra 1981 til 2009. Først rett før Lyn rykket ned gikk det hull på derbyspøkelset. VIF slo Lyn 4-1 på Ullevaal 20. september 2009.

– Det er mange gode derbyminner, både scoringen i 2006 og 2008, sier Espen Hoff.

– Men kampen som gikk klokken 21.30 foran flere enn 20.000 tilskuere fremstår som en av de mest minneverdige kampene jeg har spilt. Selv om resultatet ble 0-0.

Godt for dagens Lyn

For dagens A-lag, som spiller i 3. divisjon, ser det også lyst ut. Lyn ligger øverst på tabellen med en behagelig ledelse etter halvspilt sesong.

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse