ANNONSE
Annonse

– De har jo allerede blitt mye bedre til å gå på ski!

Noen fra Kjelsås langrennsgjeng: Fra venstre trenere Erik Bråten, Tormod Skjerve Vatten, Kristian Bjune Sveen, Bayan, Hanat, Didar, Ahenar. Foran Dini med trener Monika Kørra. Foto: PRIVAT

Sier Maria Leseth Føyen (18), om kineserne som meldte seg inn i Kjelsås langrenn på nyåret. Sist helg flyttet også to av de inn til familien i Maridalen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 23.03.2018 kl 08:43

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

KJELSÅS:I starten av 2018 fortalte Nordre Aker Budstikke om hvorfor 18 kinesiske langrennsløpere meldte seg inn i Kjelsås IL og langrennsgruppe. Kineserne dro nemlig fra Kina til Kjelsås for å lære mer om langrenn, av blant annet Kjelsås-folket.

De har blitt bedre til å skøyte under oppholdet i Norge, de kinesiske utøverne. Foto: PRIVAT

Kina skal nemlig arrangere vinter OL i Bejing 2022 og satser på å tilegne seg kompetanse innen idretter som tradisjonelt ikke har vært sterke i hjemlandet. Tidligere hovedtrener for junior og senior gruppa i Kjelsås langrenn, Kristian Bjune Sveen, ble i våres tilbudt ansvaret for å bygge opp et regionslag i langrenn i XinJiang som er Kinas største provins.

– Ingen lett oppgave da ingen av utøverne det satses på har erfaring som skiløper og det heller ikke finnes skiløyper der utøverne bor. Men ved hjelp av rulleski og en alpinbakke med snø i området, har Bjune Sveen på rekordtid bygget opp en kondisjonssterk gruppe på 18 utøvere i alder 15 til 20 år som nå mestrer skøyteteknikk, fra tidligere sak og oppsummert av langrennsgruppa selv.

Kjelsås langrenn har hatt en annerledes sesong, med mange kinesere med i gruppa. Foto: PRIVAT

Lillehammer og Linderudkollen

Videre at hovedbase for oppholdet i Norge har vært Lillehammer og Sjusjøen, men i perioder ville løperne også delta på treningene til juniorgruppa Kjelsås, på Linderudkollen.

Nå har de kinesiste langrennsløperne snart vært i Norge i tre måneder, og forrige helg - fra torsdag til søndag - bodde de også hjemme hos hver sin verstfamilie i Kjelsås langrenn.

I løpet av langhelgen ble det trening og sosialt samvær. Kinserne fikk bli med kjelsåsutøverne på skolen. Lørdag var det felles langkjøring med avsluttende skileik på jordet hos familien Ulvang i Maridalen. Søndag var alle med i Kjelsåsrennet, arrangert på Linderudkollen.

Kong og Maria. Foto: PRIVAT

– Morsomt

Maria Leseth Føyen (18) har vært med i Kjelsås langrenn i mange år.

Sist helg flyttet Elifi og Kong inn til familien Leseth Føyen i Maridalen, hvor også Sigrid (16), søsteren til Maria, bor. Hun er også aktiv skiløper.

– Det har vært morsomt å ha kineserene på besøk i Kjelsås langrenn. De har jo allerede blitt mye bedre til å gå på ski. Mange av de går jo nesten like fort som oss allerede!

– Men også moro å ha de på besøk hjemme. Jeg tror alle synes det har vært fint å dele tid sammen, det har også de kinesiske jentene sagt til meg, sier Maria.

Hun forteller om helgen:

– Vi lagde taco på fredag og pizza på lørdag, og det var noe de likte. Ikke alle av de spiser svinekjøtt, så det sto ikke på menyen. Men jeg tror de synes pålegget vårt er litt rart, det gikk mest i syltetøy for kineserne, ler Maria.

Og det ble en litt annerledes kommunikasjon sist helg.

– En interessant kommunikasjon. Det gikk i litt enkel engelsk, litt google translate og kroppsspråk. Det gikk overraskende bra, men det ble litt annerledes samtaler. Jeg tok de med på Nydalen videregående skole på fredag. De ga uttrykk for at det var spennende å se hvordan vi har det på skolen i Norge. Sigrid og jeg byttet litt på hvem de var med i klassen.

Sier Maria, som ellers synes sesongen for eget vedkommede har gått greit.

– Men det har vært litt tøft å konkurrere i 19 - 20-årsklassen. Men nå skal det roes litt ned etter sesongen, og så er jeg sikkert klar til neste sesong også.

Starter med ordre

Tidligere hovedtrener for junior og senior gruppa i Kjelsås langrenn, Kristian Bjune Sveen, oppsummerer så langt.

– Det er veldig annerledes. I Norge starter idretten med aktiviteten og utøvernes egen motivasjon for å delta. I Kina starter det derimot som er ordre fra toppen, der utøvere blir utpekt til å bedrive idretten. Har du støtte fra toppen, har du også støtte i folket.

Bjune Sveen fortsetter:

– Dette gjør at utøverne selv har en mer ytre motivasjon til å bedrive idretten, der mulighetene om en lysere fremtid oppgis som den vanligste motivasjonskilden. I Kina har også trenerne en sterkere posisjon, noe som medfører mer ansvar da utøverne følger trenernes instrukser. Derfor har det vært viktig å tilpasse seg denne hirarkiske modellen og autoritære lederstil, for å få troverdighet og kinesernes respekt.

Deretter kan en gradvis myke opp og gi utøverne større eierskap til treningen og livssituasjonen.

– Det er derfor veldig spennende å se utøverne gradvis kunne ta mer ansvar, og også se kinesiske ledere begynne å akseptere en mer autonomistøttende fremgangsmåte. For nå begynner utøverne å gå på ski og ta smarte valg, for de de forstår hvorfor og fordi de liker det. Det begynner å bli moro å gå på ski! Det er sterkt å se utøverne kunne ta ansvar for egen trening, og samtidig vise en glede av å gå på ski. Når de så kan kommunisere og få venner i norske skiløpere, viser det hvor langt vi har kommet. Opplegget sammen med Kjelsås er et skoleeksempel på dette.

Han fortsetter:
– Nå er de rundt tre - fire minutter bak, på jenter fem kilometer, og fem - seks minutter bak på gutter 10 kilometer, når vi sammenligner med de beste juniorene i Norge. De har altså allerede passert noen norske skiløpere etter bare fire måneder siden første økt på ski og 10 måneder siden første økt på rulleski.

Han forteller videre at en stor fordel med denne gjengen er deres evne til å fokusere på å øve.

– Vi kan repetere og repetere på de viktigste tingene, også det kjedelige, for å forbedre skiferdighetene. Dette har vært avgjørende for å kunne hente inn forspranget til de norske utøverne, som har gått på ski så godt som hele livet. Vi har også masse lek og ski cross som en del av treningen som har gjort dem tryggere og mer teknisk på ski. Men det er langt opp til de beste, selv om vi nærmer oss.

Kjelsås langrenn i sola, fra venstre: Kong, Sara, Kaja og Sobi. Foto: PRIVAT

Og han har faktisk blitt rørt over hvor godt kineserne har blitt tatt imot av langrennsgruppa i Kjelsås.

– Det har vært en fantastisk velkomst. Vi har fått hjelp fra administrasjonen, trenerne har tilrettelagt treningen, foreldrene har åpnet sine hjem, og utøverne har virkelig vært imøtekommende. Hatten av for Kjelsås!

Drar tilbake

3. april reiser kinserne tilbake til hjemlandet, for en etterlengtet ferie.

– Etter ferien drar jeg også til Kina, slik at vi kan starte opp med 2018 - 2019 sesongen. jeg mener vi har har kommet veldig langt med dette laget på kun ett år, vi er derfor motiverte for å fortsette denne spennende reisen. Så håper vi også på å få til både en sommer og vintersamling i Norge til neste sesong. Og ser frem til nye flotte opplevelser sammen med Kjelsås.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse