ANNONSE
Annonse

Det var visst ikke så langt opp til Grefsenkollen som vi trodde…

Denne gjengen fra i fjor løp ikke like langt som de trodde. Men hva gjør vel det, når utsikten er som dette? Foto: Lars Eid Nielsen / Sindre Langaas (Grefsenkollen Opp)

Er du en av mange som har slitt deg opp Grefsenkollveien? Nå er løypa kontrollmålt, og den er kortere enn først antatt. 20. mai er det uansett klart for det 10. Grefsenkollen Opp.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.03.2017 kl 09:43

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

GREFSENKOLLEN: Populære Grefsenkollen Opp jubilerer, og i sitt tiende år har løpet blitt tildelt det første av løpene i Norgescupen i Motbakkeløp.

Jon Petter Nielsen fra arrangøren Nydalen SK. Foto: SOLFRID THERESE NORDBAKK (ARKIVFOTO)

– Vi har endelig fått tildelt Norgescup. Det er første gang noensinne i Oslo. Og vi har søkt mange ganger, sier Jon Petter Nielsen i arrangørklubben Nydalens SK.

– For oss i arrangementskomiteen betyr det ekstra PR og en tilbakemelding på at vi blir sett på som en viktig arrangør.

Løpene i Norgescupen i motbakkeløp gir uttak til internasjonale mesterskap for sesongen. Årets mesterskap er EM som går i Kamnik i Slovenia 8. juli.

For Nydalens SK og Nielsen er det likevel viktig å understreke at dette ikke endrer Grefsenkollen Opps løpskarakter.

– Vi ønsker ikke at dette skal skremme bort noen, i frykt for at det bare skal delta folk som løper fort. Grefsenkollen Opp er først og fremst et breddeløp som er for alle. Vi har aldri rettet oss mot eliteutøvere, annet enn endel lokale skiløpere og liknende, sier han.

Norgescup er i så måte bare «pynten på kaka».

Kontrollmålt til kortere enn antatt

Nydalens SK har inngått samarbeid med Kondis.no som har kontrollmålt løypa, fra starten i Muselunden til målgang på Grefsenkollen. Tidligere har arrangøren beregnet løypa til cirka 4,75 kilometer, men dette har vist seg ikke helt å stemme.

– Vår beregning har vært ut fra kart, og noe vi har gjettet oss fram til, sier Nielsen.

Kondis' sjefsmåler Vidar Dvergedal har målt distansen til 4600 meter. Stigningen er 270 meter og gevinsten er storslått utsikt over Oslo ved målpassering, skriver Kondis.no.

– Det spiller mindre rolle. 4600 eller 4750 meter – løypa er den samme. Det blir ingen endring, sier Nielsen om nettstedets «avsløring».

På spørsmål om han tror tidligere rekordholdere blir misfornøyde med at løypa er 150 meter kortere enn antatt, humrer løpslederen.

– Nei, det tror jeg ikke. Man klarer ikke måle kilomtertid uansett. Og i motbakkeløp som dette er ingen løyper den samme, sier han, og slår fast at «Grefsenkollen Opp fortsatt er Grefsenkollen Opp».

VISSTE DU AT: Treningsturen opp til Grefsenkollen fikk et eget kapittel i sykkelboka Bakker og berg av Geir Stian Ulstein fra 2015

Håper på 600 deltakere

I fjor var første gang Grefsenkollen Opp passerte 500 deltakere. 507 fullførte da løpet. I år er målet å passere 600.

– Men vi gjør ingen endringer for å bli et løp med for eksempel 3000 deltakere. Det ville kreve flere startfelt og mer organisering. Vi ønsker å vokse dynamisk, sier Nielsen.

Påmeldingen åpnet for en måneds tid siden, og selv om ordinær frist er 14. mai, kan man melde seg på helt fram til start. Men da øker også startkontingenten.

– Det gjenstår noen tekniske detaljer, men så snart alt dette er på plass, vil vi oppdatere sidene våre, og gå ut med mer info til alle løpere og andre interesserte. Følg med på nettsidene og Facebook, oppfordrer Nielsen.

Rekorder

Grefsenkollen Opp ble arrangert første gang i 2008, med 193 fullførende deltakere. Samboerparet Annie Bersagel og Øyvind Heiberg Sundbye, begge fra idrettslaget Tjalve, er henholdsvis dronning og konge av Grefsenkollen Opp. Bersagel har tre seiere og Sundby har to, ifølge Kondis.no.

I tillegg har Bersagel løyperekorden for kvinner med 18.25 fra 2014, mens Hillary Kipchumba, fra Steinkjer, har løyperekorden for menn med 15.57 fra 2011.

LES OGSÅ: Hvor lang tid tar det egentlig å løpe opp Grefsenkollen? og Marianne løp Grefsenkollen Opp i brudekjole (!)

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse