En av de «nest beste», men han vil bli best

Benjamin Gunnarsen (16) har langtidsplaner, han skal gå enda mer på ski. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Benjamin (16) elsker å gå på ski, og trener mange timer gjennom uka. Hva motiverer han til å trene som en toppidrettsutøver?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.03.2018 kl 19:46

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

LINDERUDKOLLEN: Det er hutrende kaldt på Linderudkollen, tirsdag ettermiddag. Minus 11 grader kjennes ut som minus 20. Og isvind. En og annen slenger glir rundt i det flotte skianlegget.

Jeg tusler inn på Linderudkollen Sportsstue, der er det alltid like hyggelig å komme inn. Og det er varmt der.

Går på ski også til trening

Etter noen minutter går døra opp, og der kommer Benjamin. 16-åringen som har gått på ski hjemmefra, fra Årvoll, og opp til Linderudkollen.

– Fin oppvarming til selve treningen, ifølge Benjamin, som er helt på egentrening.

Satser som 13-åring

For en ung gutt som Benjamin, så går det også fint å si at man allerede har gått på ski i mange år. Ble han faktisk født med ski på bena, inn i en familie som er godt over gjennomsnittet interessert i å gå langrenn.

– Jeg kan ikke huske at jeg ikke har gått på ski. Men jeg gikk ihvertfall et påskeskirenn da jeg var tre år, det har jeg sett bilder av. Og så gikk jeg i barnehage hvor vi fikk gå mye på ski. Ikke minst har jo moren og faren min dratt meg med på skiturer i Marka, var vel så fort jeg klarte å stå på skiene, tror Benjamin.

Se bildet større

En tidlig utgave av Benjamin, allerede med i skirenn. FOTO: PRIVAT

13 år gammel bestemte han seg for å satse på langrenn, og sluttet med fotball. Han byttet også klubb fra Årvoll til Kjelsås. Det blir lagt ned mange timer med trening i løpet av uka, kanskje 15 timer? Så blir det ikke så mye tid til annet heller, enn skole og ski. Men som Benjamin selv sier, treninga er fritiden - kompisene går også på ski.

Tilpasse treningen

Benjamin konkurrerer både i klassisk og skøyting, sistnevnte er favoritten.

– Jeg vet ikke om jeg trener like mye eller mindre enn de som er de beste. Men det er heller ikke så viktig for meg. Det viktigste for meg er å tilpasse treningen til meg. Noe jeg får god hjelp til av trenerne i klubben min.

Kan han være inspirert av en viss Klæbo? Benjamin trener hurtighetsdrag i kollen, sist fredag.

Benjamin er ofte «nest best». Ganske god, men kommer ikke helt opp på pallen.

– Det er jo aldri moro å ikke lykkes med det man driver med. Men jeg er derimot god på å se min egen forbedring. Det har hjulpet meg masse. Men det å være idrettsutøver på høyt nivå, handler jo mest om å ikke lykkes. For de fleste tror jeg. Men så er det de gangene hvor du får det til, som gir så sykt mye tilbake. De få gangene hvor du føler at du lykkes.

Se bildet større

Benjamin og en av trenerne i Kjelsås Langrenn, Monika Kørra, etter forrige Norgescup i Holmenkollen. FOTO: PRIVAT

Tilbakemeldingen

Sier Benjamin. Og det er ikke lenge siden han fikk akkurat den tilbakemeldingen. I Norgescup i Holmenkollen for et par uker siden, ble Benjamin nummer 13, men han var også den beste i sin årsklasse fra Oslo skikrets. På første distansen, fredagen. Det smakte godt.

– Det var så veldig, veldig deilig! Jeg har trent så hardt og målrettet lenge, så at det løsna litt nå gir utrolig mye motivasjon på veien videre. Det beviste for meg at mye og riktig trening funker. Og så deilig å vise at jeg også kan gå fort på ski.

Han liker å slite, liker å konkurrere, og han liker å utvikle seg i idretten.

Det har blitt noen renn opp gjennom de siste åra, kanskje er det snart 100 renn vel gjennomført, tror Benjamin.

Se bildet større

Det har blitt noen renn for Benjamin Gunnarsen etterhvert, det nærmer seg faktisk rundt 100. FOTO: PRIVAT

NM for juniorene

Ikke minst står en veldig spennende rennhelg for tur. Torsdag reiser Benjamin sammen med andre juniorløpere fra Kjelsås, til Steinkjer. Der skal det kjempes om heder, ære og kanskje en medalje eller to i NM langrenn for juniorer. Benjamin gleder seg skikkelig, men noen langrennsommmerfugler er det også.

– Man vil jo selvfølgelig prestere skikkelig. Man vil jo vise seg frem, og gi seg selv og andre trua på at jeg kan gå fort på ski flere ganger!

Se bildet større

Egentrening, og han bryr seg lite om isvind og 11 minus som kjennes ut som 20 minus. Økta skal gjennomføres. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Langtidsplaner

Men om det ikke blir suksess i Steinkjer, så har Benjamin langsiktige planer med skia. Han er nå førsteårselev ved Nydalen videregående skole, som mange av de andre langrennsløperne i Kjelsås. Etter videregående kan det bli mye mer ski på Benjamin.

– Nå tenker jeg at jeg etter videregående skal ta et friår og bare gå enda mer på ski. Jeg satser jo!

Så er vi ferdigsnakka. Nok en økt skal legges igjen i skianlegget på kollen.

Se bildet større

Linderudkollen og Benjamin. Siste rundene før avreise til Steinkjer og NM for juniorene. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

LES OGSÅ:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse