En dag med en toppdommer

Brage Sandmoen liker å ta seg en liten lur før han skal dømme.

Som toppdommer i fotball blir det mange turer både i Norge og Europa for Brage Sandmoen (40). Vi fulgte Kjelsås-dommeren til Drammen for kampen mellom Strømsgodset og Lillestrøm.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

En halvtime før kampstart starter oppvarmingen for Brage Sandmoen. Her med assistentdommerne Ole Hermann Karlsen (t.v.) og Steinar Holvik.

Se bildet større

En fornøyd Kjelsås-dommer tar imot Nordre Aker Budstikke i garderoben etter kampslutt. Men vi måtte vente nesten én time på å komme inn...

Se bildet større

Brage Sandmoen kommer i sentrum på Marienlyst når han viser ut vertenes Stian Ohr.

Drammen/Kjelsås: Nordre Aker Budstikke fikk følge vår lokale toppdommer tett både før, under og etter kampen, da Brage reiste til Drammen forrige mandag. I denne artikkelen gir vi våre lesere et unikt innblikk i hvordan 23. april forløp seg for Kjelsås-karen.

Tidlig på"n

06.00: Som familiefar er det ofte tidlig på"n. Brage får kastet i seg en frokost, før han må kjøre ungene i barnehagen.

08.00-11.30: Brage rekker noen timer på jobb før han setter kurs mot Drammen. Også i sin vanlige jobb er han vant med å følge med på hendelser, der han sitter som inspektør på Bredtvet videregående skole.

– Det går greit å jobbe litt, og det må nesten til også – siden vi dommere er litt å regne som "de siste amatører". Jeg er borte nesten hver eneste uke, så det er viktig å ha både fleksibel familie og arbeidsgiver, erkjenner 40-åringen som dømte sin første kamp i eliteserien i 2001.

13.00: Brage henter sine assistentdommere, Ole Hermann Karlsen og Steinar Holvik, på Oslo S. Trioen setter kurs mot Drammen.

– Jeg er spent før hver eneste kamp jeg dømmer, men aldri veldig nervøs. Dette er vel min kamp nummer 70 og noe i eliteserien, forteller Brage som med andre ord er blitt en erfaren dommer på toppnivå.

13.30: Dommertrioen ankommer Buskerud-byen.

14.00: Lunsj.

Tar ofte en lur

15.00-16.30: Brage leier ofte rom på et hotell før kamper som går av stabelen et stykke unna. I dette tilfellet har han leid rom på First Hotel midt i Drammen sentrum, der han bruker halvannen time til å ta det helt med ro på rommet.

– Jeg liker å komme på et hotell tidlig når jeg skal dømme, slik at det blir minst mulig stress. Da pleier jeg ofte å ta meg en liten lur, noe som er en fin oppladning for meg, forteller Brage.

16.55-17.25: Assistentene Karlsen og Holvik ankommer hotellrommet for en gjennomgang av dagens opplegg. Trioen dømte også oppgjøret mellom Vålerenga og Stabæk åtte dager før, men tar likevel en lang "peptalk".

– Vi går gjennom avtaler med tanke på samarbeidet oss imellom. At vi dømte også helgen før er en fordel, og det opereres ofte med faste team i kamper i eliteserien, forteller Brage.

– Hender det at dere vurderer spillere forskjellig, som for eksempel spillere som ofte filmer?

– Nei, hos oss dommere starter alle med blanke ark. Hvordan kampforløpet blir, er riktignok noe vi vurderer – og i denne kampen regner vi med mange lange baller. Ligaen i Norge er trolig en av de vanskeligste å dømme, ettersom det er full fart begge veier omtrent hele tiden. Derfor kan det ofte være mye enklere å dømme ute i UEFA-cupen med lag fra mer ballbesittende ligaer.

17.25: Brage & Co. forlater hotellrommet og setter kursen mot Marienlyst stadion.

Hektiske minutter

17.30: Brage og assistentene er på plass på kamparenaen.

– Å komme halvannen time før kampstart er normal prosedyre. Det første vi gjør er å ha et dommermøte, forteller kamplederen.

18.30-18.45: Oppvarmingen starter. Samtidig hilser dommerne på de respektive lags trenere, og i dette tilfellet har Brage og gutta å gjøre med livlige trenere som Tom Nordlie (LSK) og Dag-Eilev Fagermo (Strømsgodset).

18.53: Brage forbereder innmarsjen. Assistene sjekker spillernes knotter og finner ut om alle er klare, mens Brage bare kontrollerer at alt går rett for seg.

– Syv minutter før er rimelig fast, men i TV-sendte kamper som denne må vi vente på et klarsignal fra TV 2.

Kampstart

19.00: Brage blåser i gang kampen foran 6 882 tilskuere.

19.10: Magnus Myklebust fosser gjennom Strømsgodset-forsvaret på en LSK-kontring. Hjemmelagets Stian Ohr feller Myklebust, og Brage er raskt oppe med det røde kortet.

19.11: "Kjøpt og betalt", synger Godset-fansen i retning kamplederen fra Kjelsås.

19.26: Olivier Occean scorer for LSK, slik at bortelaget leder 1-0.

19.38: "Norske dommere er ræva", høres for første gang i kampen fra hjemmelagets fans.

19.45: Brage blåser av 1. omgang på Marienlyst.

20.00: 2. omgang blåses i gang av mannen i svart.

20.30: Brage blåser straffe til Strømsgodset, etter at Peter Kovacs tilsynelatende blir holdt av Anders Rambekk. André Bergdølmo netter sikkert på straffen, slik at det står 1-1.

20.46: LSKs Khaled Mouelhi sender hjemmelagets Keijo Huusko i bakken og Brage er raskt oppe med det røde kortet.

20.48: De tre overtidsminuttene er over i Drammen. Oppgjøret ender 1-1.

Fornøyd kampleder

21.45: Nordre Aker Budstikke får omsider komme inn i dommergarderoben – nesten én time etter kampslutt. I garderoben venter en godt fornøyd kampleder.

– Jeg er fornøyd med dette. Det ble en krevende kamp, men atmosfæren var hele tiden veldig fin, forteller Brage.

– Hva kan du si om utvisningene og straffesparket?

– På det første røde kortet fratas LSK en klar målsjanse, så den er grei. Det andre røde kommer etter en hevnaksjon, og er uklokt av LSK-spilleren. På straffesituasjonen står jeg godt oppe i situasjonen og ser tydelig at Kovacs blir holdt i trøya. Føler meg sikker på den også i etterkant.

Selv om han hadde hjemmefansen mot seg i perioder, understreker Brage at man venner seg til slike ting som toppdommer.

– Ja, man blir ganske sterk mentalt etter hvert. Det er viktig å være trygg på det du gjør.

21.50: Brage setter kursen mot hovedstaden igjen.

22.30: Endelig hjemme i boligen på Kjelsås – nesten ti timer etter at han ga gass fra Oslo S.

– Hva er ditt neste store mål som fotballdommer?

– Jeg har vært fjerdedommer på store kamper – både Champions League og landskamper. Selv har jeg riktignok bare vært hoveddommer i UEFA-Cupen, så å få dømt en kamp i Champions League hadde vært stort, fastslår Brage Sandmoen.

PS! Selv om Kjelsås-dommeren til tider var meget upopulær hos hjemmefansen, hadde avisene 40-åringen midt på skalaen. Dagbladet ga Brage karakter seks for innsatsen, mens Romerikes Blad hadde en femmer på kamplederen. I VG måtte Brage nøye seg med en firer.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse