En dag med en toppdommer

En dag med en toppdommer

Brage Sandmoen liker å ta seg en liten lur før han skal dømme.

Som toppdommer i fotball blir det mange turer både i Norge og Europa for Brage Sandmoen (40). Vi fulgte Kjelsås-dommeren til Drammen for kampen mellom Strømsgodset og Lillestrøm.

Tekst:

Publisert:

Se bildet større

En halvtime før kampstart starter oppvarmingen for Brage Sandmoen. Her med assistentdommerne Ole Hermann Karlsen (t.v.) og Steinar Holvik.

Se bildet større

En fornøyd Kjelsås-dommer tar imot Nordre Aker Budstikke i garderoben etter kampslutt. Men vi måtte vente nesten én time på å komme inn...

Se bildet større

Brage Sandmoen kommer i sentrum på Marienlyst når han viser ut vertenes Stian Ohr.

Drammen/Kjelsås: Nordre Aker Budstikke fikk følge vår lokale toppdommer tett både før, under og etter kampen, da Brage reiste til Drammen forrige mandag. I denne artikkelen gir vi våre lesere et unikt innblikk i hvordan 23. april forløp seg for Kjelsås-karen.

Tidlig på"n

06.00: Som familiefar er det ofte tidlig på"n. Brage får kastet i seg en frokost, før han må kjøre ungene i barnehagen.

08.00-11.30: Brage rekker noen timer på jobb før han setter kurs mot Drammen. Også i sin vanlige jobb er han vant med å følge med på hendelser, der han sitter som inspektør på Bredtvet videregående skole.

– Det går greit å jobbe litt, og det må nesten til også – siden vi dommere er litt å regne som "de siste amatører". Jeg er borte nesten hver eneste uke, så det er viktig å ha både fleksibel familie og arbeidsgiver, erkjenner 40-åringen som dømte sin første kamp i eliteserien i 2001.

13.00: Brage henter sine assistentdommere, Ole Hermann Karlsen og Steinar Holvik, på Oslo S. Trioen setter kurs mot Drammen.

– Jeg er spent før hver eneste kamp jeg dømmer, men aldri veldig nervøs. Dette er vel min kamp nummer 70 og noe i eliteserien, forteller Brage som med andre ord er blitt en erfaren dommer på toppnivå.

13.30: Dommertrioen ankommer Buskerud-byen.

14.00: Lunsj.

Tar ofte en lur

15.00-16.30: Brage leier ofte rom på et hotell før kamper som går av stabelen et stykke unna. I dette tilfellet har han leid rom på First Hotel midt i Drammen sentrum, der han bruker halvannen time til å ta det helt med ro på rommet.

– Jeg liker å komme på et hotell tidlig når jeg skal dømme, slik at det blir minst mulig stress. Da pleier jeg ofte å ta meg en liten lur, noe som er en fin oppladning for meg, forteller Brage.

16.55-17.25: Assistentene Karlsen og Holvik ankommer hotellrommet for en gjennomgang av dagens opplegg. Trioen dømte også oppgjøret mellom Vålerenga og Stabæk åtte dager før, men tar likevel en lang "peptalk".

– Vi går gjennom avtaler med tanke på samarbeidet oss imellom. At vi dømte også helgen før er en fordel, og det opereres ofte med faste team i kamper i eliteserien, forteller Brage.

– Hender det at dere vurderer spillere forskjellig, som for eksempel spillere som ofte filmer?

– Nei, hos oss dommere starter alle med blanke ark. Hvordan kampforløpet blir, er riktignok noe vi vurderer – og i denne kampen regner vi med mange lange baller. Ligaen i Norge er trolig en av de vanskeligste å dømme, ettersom det er full fart begge veier omtrent hele tiden. Derfor kan det ofte være mye enklere å dømme ute i UEFA-cupen med lag fra mer ballbesittende ligaer.

17.25: Brage & Co. forlater hotellrommet og setter kursen mot Marienlyst stadion.

Hektiske minutter

17.30: Brage og assistentene er på plass på kamparenaen.

– Å komme halvannen time før kampstart er normal prosedyre. Det første vi gjør er å ha et dommermøte, forteller kamplederen.

18.30-18.45: Oppvarmingen starter. Samtidig hilser dommerne på de respektive lags trenere, og i dette tilfellet har Brage og gutta å gjøre med livlige trenere som Tom Nordlie (LSK) og Dag-Eilev Fagermo (Strømsgodset).

18.53: Brage forbereder innmarsjen. Assistene sjekker spillernes knotter og finner ut om alle er klare, mens Brage bare kontrollerer at alt går rett for seg.

– Syv minutter før er rimelig fast, men i TV-sendte kamper som denne må vi vente på et klarsignal fra TV 2.

Kampstart

19.00: Brage blåser i gang kampen foran 6 882 tilskuere.

19.10: Magnus Myklebust fosser gjennom Strømsgodset-forsvaret på en LSK-kontring. Hjemmelagets Stian Ohr feller Myklebust, og Brage er raskt oppe med det røde kortet.

19.11: "Kjøpt og betalt", synger Godset-fansen i retning kamplederen fra Kjelsås.

19.26: Olivier Occean scorer for LSK, slik at bortelaget leder 1-0.

19.38: "Norske dommere er ræva", høres for første gang i kampen fra hjemmelagets fans.

19.45: Brage blåser av 1. omgang på Marienlyst.

20.00: 2. omgang blåses i gang av mannen i svart.

20.30: Brage blåser straffe til Strømsgodset, etter at Peter Kovacs tilsynelatende blir holdt av Anders Rambekk. André Bergdølmo netter sikkert på straffen, slik at det står 1-1.

20.46: LSKs Khaled Mouelhi sender hjemmelagets Keijo Huusko i bakken og Brage er raskt oppe med det røde kortet.

20.48: De tre overtidsminuttene er over i Drammen. Oppgjøret ender 1-1.

Fornøyd kampleder

21.45: Nordre Aker Budstikke får omsider komme inn i dommergarderoben – nesten én time etter kampslutt. I garderoben venter en godt fornøyd kampleder.

– Jeg er fornøyd med dette. Det ble en krevende kamp, men atmosfæren var hele tiden veldig fin, forteller Brage.

– Hva kan du si om utvisningene og straffesparket?

– På det første røde kortet fratas LSK en klar målsjanse, så den er grei. Det andre røde kommer etter en hevnaksjon, og er uklokt av LSK-spilleren. På straffesituasjonen står jeg godt oppe i situasjonen og ser tydelig at Kovacs blir holdt i trøya. Føler meg sikker på den også i etterkant.

Selv om han hadde hjemmefansen mot seg i perioder, understreker Brage at man venner seg til slike ting som toppdommer.

– Ja, man blir ganske sterk mentalt etter hvert. Det er viktig å være trygg på det du gjør.

21.50: Brage setter kursen mot hovedstaden igjen.

22.30: Endelig hjemme i boligen på Kjelsås – nesten ti timer etter at han ga gass fra Oslo S.

– Hva er ditt neste store mål som fotballdommer?

– Jeg har vært fjerdedommer på store kamper – både Champions League og landskamper. Selv har jeg riktignok bare vært hoveddommer i UEFA-Cupen, så å få dømt en kamp i Champions League hadde vært stort, fastslår Brage Sandmoen.

PS! Selv om Kjelsås-dommeren til tider var meget upopulær hos hjemmefansen, hadde avisene 40-åringen midt på skalaen. Dagbladet ga Brage karakter seks for innsatsen, mens Romerikes Blad hadde en femmer på kamplederen. I VG måtte Brage nøye seg med en firer.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse