ANNONSE
Annonse

En port nærmere utvidelse av bakken

Alpingruppa gleder seg nok veldig til det blir bedre forhold i Grefsenkleiva - her foreviget ved annen alpinanledning. Foto: KJELSÅS ALPIN

* Se kart over «nye» Grefsenkleiva. * Anlegget ligger i Marka, og da er det mye å ta hensyn til.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.03.2017 kl 11:17

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

GREFSENKOLLEN: Sent i fjor høst var idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) frempå om den mye omtalte og – for mange skientusiaster – ønskede utvidelsen av nederste delen av Grefsenkleiva, mot Årvoll-siden.

Som Oslo Skisenter og Kjelsås Alpin ønsker også hun en utvidelse av alpinbakken.

Marka

– Vi vil gjerne sette i gang arbeid med regulering for Oslo skisenter i Grefsenkleiva. Vi foreslo dette prosjektet i behovsplanen for idrett og friluftsliv 2017-2027, som ble behandlet av bystyret sammen med budsjettet for 2017, sier idrettsbyråden til Nordre Aker Budstikke.

Idrettsbehovsplanen ble lagt frem i fjor høst.

Hun legger vekt på at reguleringen er viktig for Oslo Skisenter .

– Slik at drifterne også kan få svar på hvilke investeringer de kan gjøre for å få et bedre anlegg. Skisentrene er viktige for byen, de gir et godt tilbud til barn og unge og folk som er glad i nedoverski. Mang en idrettskarriere har startet i Grefsenkleiva!

Men en regulering er en demokratisk prossess, som tar tid. Og det tar ekstra tid med reguleringer som skal gjøres i Marka, som Grefsenkleiva. Reguleringer i Marka skal også Miljøverndepartementet behandle.

– Og mange skal bli hørt, naboer, friluftsinteressene og idretten får kommet med innspill. Grefsenkleiva ligger i Marka, det har vi mange idrettsanlegg som gjør, og det er helt i orden med idrett i marka. Marka i seg selv er jo byens største idrettsanlegg, og alle former for ski vil vi gjerne legge til rette for, ifølge byråden.

Fylkesmannen

– Men utfordringen for Grefsen og mange andre eldre idrettsanlegg, er at de er blitt til i en tid hvor man ikke regulerte sånne områder. Så hvis det nå skal gjøres forbedringer eller utvidelser, så må det reguleres først. Men det ligger jo en skibakke der, og det virker hensiktsmessig at den blir bedre.

Byråden trekker også frem lav anleggsdekning.

– Vi har dårlig med plass og lav anleggsdekning i Oslo, og vi må utnytte de anlegge som finnes best mulig. Det kommer til å ta litt tid å få regulert området siden skibakken ligger i marka, og her gjelder markalovens bestemmelser. Vi har begynt forberedelser til å sette i gang regulering, vi må søke fylkesmannen først om å få lov til å sette i gang.

Planene klare

Leder i Oslo Skisenter, Peer Bakke, forteller om en vinter som kom litt sent i gang, men at det etter hvert ble nok snø - både kunstsnø og villsnø - til å åpne hele skisenteret, ikke bare Trollvann- på Grefsen-siden.

– Ja, det er fine forhold på begge sidene nå. Og det er gledelig å se hvilket mangfold som er både i Trollvann og i Grefsenkleiva, små og store, sier Peer Bakke til Nordre Aker Budstikke mandag morgen.

Nå håper han at byråden legger press på å få gjennomført en regulering.

– Kjelsås IL har jo også vært en stor pådriver for dette, alpingruppa har lagt planer sammen med oss. Og planene er klare, det er ikke så mye som skal til for å få til en mye bedre nederste del av bakken mot Årvollsiden. Skal vi investere i eksempelvis større heiskapasitet, så må det bli et bedre tilbud til skifolket, understreker Bakke.

Den største endringen vil bli at bakken blir bredere i nederste delen, pluss at kiosken blir flyttet. Det er også i planene at bakken skal gå helt ned til parkeringsplassen på Årvoll-siden. I tillegg til også en litt bredere familieløype.

– Når det er sagt, så er det ganske trafikkaos ved parkeringen på Trollvann-siden, det er også noe som burde utbedres, sier han, og viser også til at det står biler parkert også langs Grefsenkollveien på utfartsdagene.

Sprengt kapasitet

Leder av Kjelsås Alpin, Arild Olsen, gleder seg naturlig nok også til en forbedring av Grefsenkleivas nederste del.

– Disse planene har ligget der siden før Oslo OL 2022-planene, men det gikk som kjent i vasken. Vi i Kjelsås Alpin har jobbet lenge for at dette likevel skal bli noe av. Et større anlegg i Grefsenkleiva er helt avgjørende for alle som er glad i å stå på ski i Oslo.

Han fortsetter:

– Kapasiteten i Wyller og på Tryvann er sprengt, og Oslo øst trenger også et skianlegg i nærmiljøet. Det er meningsløst at skiløpere fra Oslo øst og Oslo sør skal måtte kjøre tre kvarter i bil for å komme i bakken. Tenk hvilket fantastisk skianlegg det kunne blitt nederst i Groruddalen.

– Slik det er nå trener vi slalom i Trollvann, men må dra til andre steder for å trene stor-slalom. Men et nytt anlegg i Grefsenkleiva kan vi trene storslalom der. Og ikke minst får vi et bra nærmiljøanlegg som vil gjøre skisporten mer tilgjengelig for mange nye barn og unge, ifølge Olsen.

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse