En spesiell lysløype går inn her

Masse brukt - både vinterstid og resten av året, den gamle løypa fra Grinda. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

– Blir nok noe annet enn det stearinlysaktige som var her fra før, men hyggelig lys å gå under det også da, ifølge Norman Weisz og Jon Bergundhaugen fra Koll IL og Korsvoll IL om mye og mer lys fra Grinda og innover.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.09.2016 kl 19:58

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

GRINDA: Inn fra Korsvoll og Grinda, ligger den gamle løypa, helt fra dengangen Korsvoll IL hadde sin egen skigruppe. Smal og en skikkelig gammeldags ettspors lysløype om vinteren. Men for all del - mye brukt.

– Langrennsgruppa i Korsvoll var aktiv frem til de snøfattige vintrene på 90-tallet. I tillegg til dagens lysløype - 2.1 kilometer - var det også en femmer og en treer som gikk innover i samme område. Det var kjent for å være knallharde og krevende som konkurranseløyper, forteller leder av Korsvoll IL, Jon Bergundhaugen.

Sammen med Norman Weisz, "egentlig" fra Koll IL, men også Korsvoll IL, møtes vi innenfor Grinda på Korsvoll tidlig denne uka.

Se bildet større

Norman Weisz og Jon Bergundhaugen i starten på den gamle løypa ved Grinda. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Mer lys, og nytt lys

Det er mye aktivitet i området, syklister, hundeluftere, joggere og andre.

Se bildet større

Dette kartet er opprinnelig Skiforeningens løypekart - Korsvolls egen lysløype er tegnet inn med rødt fra Grinda - den nye planlagte traseen er blå - og krysser Korsvolls lysløype. FOTO: SKIFORENINGEN

Stolt viser de frem den kliss nye belysningen i den lille lysløypa - 140 nye led-lamper.

– Nå gleder vi oss veldig til en ny sesong med nytt lys. Blir nok noe annet enn det stearinlysaktige som var her fra før. Men ikke for det, det var veldig hyggelig lys å gå under det også da, er Weisz og Bergundhagen enige om.

140 nye led-lamper, finansiert med støtte fra både bedrifter og private til Korsvoll IL.

– Det er en egen gruppe i idrettslaget som jobber med vedlikehold og utbedringer av løypa her. Det er jo en variert og morsom løype som samler folk til alle årstider. Den blir også mye brukt til stisykling nå, sier Bergundhaugen.

Se bildet større

Langt fra kuldegrader ennå, men det blir vel skiføre ved Grinda i år også? FOTO: PRIVAT

Den nye traseen krysser

Han fortsetter.

– Vi tror at den nye lysløypetraseen til Sognsvann vil bidra til mer bruk av denne tokilometeren også. Men vi skulle jo ønske at vi fikk gjort enda mer for å gjøre det lettere å kjøre spor ved litt marginale snøforhold.

For det er det på trappene en missing link - nemlig en bred turvei fra Grinda og videre til Sognsvann, som vil være turveileddet som mangler fra Brekke - Sognsvann - Ullevålsseter - Hammern og tilbake til Brekke. Den nye trassen kommer til å krysse akkurat der hvor den gamle tokkilometeren går inn i skogen.

Se bildet større

Den nye turveien som er under planlegging fra Korsvoll og Grinda til Sognsvann. FOTO: BYMILJØETATEN

Her kan du lese om den nye turveitraseen som er under planlegging - fra Grinda til Sognsvann.

– Så da kan man jo bare ta en ekstra runde eller to her, før man går videre mot Sognsvann? ler de to.

Som har sjekket opp litt nærmere om historien bak den lille lysløypa fra Grinda.

Historien

– Lyset i løypa ble anlagt av Korsvoll Idrettslag i 1984. KIL hadde da en stor og aktiv langrennsgruppe. Selve løypa er nok eldre. Korsvoll IL ble opprinnelig stiftet i 1899 som Korsvoldens Skiklub, og har fortsatt ski i logoen.

– Gruppa hadde som nevnt rundløyper på 2, 3 og 5 km med utgangspunkt i Grinda, og dette var kjent for å være harde konkurranseløyper. Skiaktiviteten forsvant med snøen på 90-tallet, de ivrigste fortsatte i Lyn, Koll og Kjelsås. I dag er lysløypa på 2,1 en småkupert og morsom løype som gir glimrende utfordringer for barn på ski, sier Bergundhaugen.

Se bildet større

Masse aktivitet på Grindajordet. FOTO: PRIVAT

– Sammen med den lyssatte akebakken på Grinda danner dette en fantastisk arena for aktiviteter hele året, og om vinteren er det et yrende liv på Grinda i helgene.

Måtte tas opp og ned

Jack Kristiansen, en av ildsjelene i skigruppa, har via Bergundhaugen oppsummert følgende fra historien om lysløypa.

– Den gang i 1984 fikk jeg av Oslo lysverker ansvaret for montasje av el-skap, opplegg og utførelse av ny lysløype. Dette for at en dugnad kunne utføres av vårt idrettslag med meg som ansatt og fagbrev på dette område. Dette ble en gunstig start når det gjaldt det elektiske.

Se bildet større

Så flott i Marka og ved Grindajordet. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Kristiansen fortsetter.

– Så ble traseen og vår utførelse godkjent av dengang Oslo kommune ved Skogvesenet. Armaturene på Grindasletta måtte demonteres og monteres høst og vår, var svaret fra kommunen. Dette fikk vi endret på når arbeidet var utført og lyset idriftsatt.  Montasje utført i lille salen, Korsvollhuset. Båret ut i hele strekk på rundt 25 meter. Skjøtet i sammen med presshylser på allerede oppstrukete wirer mellom trærne.

Forbi Svenskemuren

Bjørnar Buxrud gikk på ski i Korsvoll IL. Han kan fortelle følgende om den gamle løypa.

– Det var både en 3’er og en 5’er da jeg gikk i skigruppa til Korsvoll. 3’eren fulgte stort sett traseen til 2’eren, men fortsatte et stykke forbi Svenskemuren der løypa vender. 5’eren gikk ned mot golfjordet omtrent der dagens nye lysløype går, gikk i en sløyfe, og kom tilbake til Grinda nede fra Langmyra.

Se bildet større

Også snowboard på Grindajordet. FOTO: PRIVAT

– Så vidt jeg husker, ble begge kjørt mer sporadisk enn 2’eren, da det kun var denne det var lys i, og de to andre mest ble brukt i forbindelse med skirenn, ifølge Buxrud.

Lysløypeåpning var 4. november 1984.

LES OGSÅ ANDRE SAKER FRA NORDRE AKER BUDSTIKKE:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse