Farvel til en stor spiller

Lørdag spiller Jo Tessem sin aller siste fotballkamp i verden vakreste drakt, og det er en stor Lyn-karriere som avsluttes. Med 208 kamper og 61 mål f...

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Lørdag spiller Jo Tessem sin aller siste fotballkamp i verden vakreste drakt, og det er en stor Lyn-karriere som avsluttes. Med 208 kamper og 61 mål for Lyn, er Tessem definitivt en Lyn-legende, og veteranen medgir at det blir rart å ikke spille i Lyn. Da jeg snakket med han for noen dager siden, fortalte han meg dette:

– Jeg flytter til England med én gang sesongen er slutt, for der har jeg bygget meg hus, i tillegg har jeg en sønn som begynner i barnehagen der borte, og en engelsk kjæreste. Men jeg kommer til å savne hele klubben. Gutta på laget, stemningen i garderoben, menneskene på kontoret og rundt klubben, og ikke minst supporterne har vært fantastiske i tiden jeg har vært i klubben. Lyn har også gått fra å være en relativt liten klubb til å bli en stor klubb i løpet av tiden jeg har vært her, og jeg kommer til å følge alle kampene med argusøyne i fremtiden.

Det er liten tvil om at Jo Tessem har ett stort hjerte for klubben som oppdaget ham ved en tilfeldighet i 1994. Egentlig var det aldri planen at Jo Tessem skulle bli profesjonell fotballspiller, i likhet med så mange andre unge var dette også bare en drøm for han. Han hadde et spesielt talent, men ingen hadde oppdaget det før han dukket opp på Ullevaal før 1994-sesongen, og lurte på om han kunne få lov til å trene med rekruttlaget til Lyn.

Det ene førte til det andre, og plutselig var Tessem en viktig del av 94-årgangens voldsomme satsing. Laget skulle rett opp i Tippeligaen, og anført av Olle Nordin (eks landslagssjef for Sverige), Arne Dokken, og mange nye spillere trodde de fleste at dette skulle bli plankekjøring. Midt opp i dette stod unge Tessem, og han ventet tålmodig til sjansen bød seg.

Den store dagen kom i bortemøtet med Alta 8. mai 1994, men trønderen maktet ikke å score i en kamp hjemmelaget vant 2-1. Tessems første nettkjenning kom da han scoret Lyns siste mål i 4-0-seiren mot Bærum, på fotballens nasjonaldag 16. mai, foran 623 tilskuere på Ullevaal Stadion.

Resten av sesongen ble dessverre ikke den beste for Lyn, og laget som var kjempefavoritter før sesongen kom til slutt på en skuffende 5. plass, og Tessem stoppet på tre nettkjenninger i serien.

I cupen gikk det atskillelig bedre, og etter seire mot Selbak, Ski, Eik, HamKam, Hødd og Moss, var det klart for cupfinale mot ett annet 1. divisjonslag, nemlig Molde.

Lyn tapte finalen 3-2, men kampen åpnet meget bra, og det var Jo Tessem som scoret det første målet.

For Tessem er det debutsesongen hans i Lyn som står igjen som det beste minnet hans fra tiden her. Han skulle egentlig ikke vært fotballspiller, men tilfeldigheter, kombinert med talent og en god porsjon flaks, gjorde at han nå kan se tilbake på en fantastisk karriere i Lyn, Molde, Southampton og Millwall.

3. mars 2006 ble han tildelt klubbens hederstegn for hans innsats og lojalitet ovenfor klubben, og det er som hedersmann Tessem vil bli husket i Lyn-kretser.

Lørdag sier vi farvel til en av Lyns virkelig store spillere når Start kommer på besøk.

Jeg regner med at du kommer også?

Fotballhilsen

Joachim Westher Andersen

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse