ANNONSE
Annonse

Flere kilometer med rulleskitraseer i Nordre Aker

Det blir nye rulleskitraseer i Nordre Aker i årene fremover. ILLUSTRASJON/MONTASJE

Så hva tror du er idrettsbyråd Rina Mariann Hansens julegavetips?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.12.2016 kl 11:01

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

SOGN: – For første gang har Oslo fått sin egen idrettsbehovsplan, en langsiktig investeringsplan for idrett. Oslo har et stort etterslep, og sammenlignet med resten av landet mangler vi mange anlegg. Vi skal bruke 4,1 milliarder på idrettsanlegg de neste fire årene, sier idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) til Nordre Aker Budstikke.

En av prioriteringene er å bygge ut fullverdige skianlegg med snøproduksjonsanlegg, og helst med rulleskitrasé.

LEGGER OGSÅ TIL RETTE FOR RULLESKI: Nå har kommunen bestemt seg for hva den vil gjøre med Maridalsveien

Sogn-Kringsjå

– I 2018 bygger vi Sognsvann snøpark. Det er startet et planleggingsarbeid med tanke på å etablere en rulleskitrase i samarbeid Idrettshøgskolen og Toppidrettsenteret. Sognsvann snøpark er et prioritert skianlegg, der det er et stort behov for oppgraderinger og videreutvikling med snøproduksjonsanlegg, sier byråden videre.
 
Det er beregnet rundt 10 millioner kroner til Sognsvann snøpark, og rulleski er en del av anlegget.

Det er et stort behov for å sikre traseer for rulleski.

Det utredes tre ulike rulleskitraseer på Kringsjå innenfor det merkede området. NB! Den røde linjen avgrenser kun planområdet, og er ikke identisk med de foreslåtte løypene. Det er flere grunneiere i området, noe som gjør at det ikke ennå er enighet om endelig trasé. (Kartdata fra Google)

LES OGSÅ: Venstre skuffet over at byrådet ikke prioriterer nytt bad i vest de neste ti årene i idrettsbehovsplanen

Teknisk krevende

– Rulleski er blitt den mest brukte treningsform også for de yngre løperne. Det er mindre snø enn før. Rulleskianlegget i Holmenkollen er trafikksikkert, men anlegget har imidlertid en løypeprofil som gjør at store deler av traséen er teknisk krevende for barn og unge, sier Hansen.

Og legger til:

– Det er viktig at barn og unge får trene rulleski uten å måtte bruke det vanlige veinettet.

LES OGSÅ: Om rulleski langs Maridalsveien: Jenter – hvem har sagt at dette er greit?

Linderudkollen

Når det gjelder Linderudkollen er anlegget tilnærmet ferdig utbygd som et moderne og framtidsrettet anlegg.

– Det gjenstår å legge en tre kilometer lang rulleskitrasé i 2017, og dette kommer til å koste om lag tre millioner.

Begge rulleskiprosjektene ligger i bystyrebudsjettet, vedtatt for få uker siden.

Byråd Rina Mariann Hansen fortsetter:

– Vi ønsker alle leserne av Nordre Aker Budstikke god jul, og julegavetips er: Rulleski!

LES OGSÅ: Derfor bør det bli bedre bussforbindelse til Solemskogen og skianleggeti Linderudkollen

Brukergruppene

Spesialkonsulent i Bymiljøetaten, Erling Christiansen, nevner også Holmenkollen, som ikke alle kan bruke, men også Maridalsveien, innover i Maridalen. LES OGSÅ: Nå har kommunen bestemt seg for hva den vil gjøre med Maridalsveien" target="_blank">Hvor for øvrig Bymiljøetaten har landet på egen gang- og sykkelvei fra Brekke til Hammern, kun langs østsiden av veien innnover i dalen.

– I følge Skiforbundets Veileder for Rulleskiløype, er det viktig at rulleskiløyper bygges for flere brukergrupper, slik at de overordnete idrettspolitiske målene kan imøtekommes. Fire brukergrupper er definert i Skiforbundets veileder for rulleskiløyper:

  • Barn og ungdom opp til 16 år:
  • Juniorer
  • Senior/eliteløpere:
  • Andre som ikke konkurrerer, turløere, nybegynnere og utøvere med bevegelsesutfordringer:

– Asfalterte rulleskiløyper på Sogn vil på grunn av flat profil hovedsakelig egne seg for utøvere i brukergruppe 1 og 4, og skal ikke ekskludere andre aktiviteter - eksempelsvis rollerblades, sier Christiansen.
 
Han fortsetter:

– Det vil legges stor vekt på å beskrive og utøve nennsomt arbeid i etablering av en rulleskiløype, slik at løypa kan bidra til å forskjønne området. En rulleskiløype skal legges fint i terrenget, og kan bringe frem fine  landskapselementer som ikke er så åpenbare i dag.

I tillegg skal løypa legges i slakt terreng, for å begrense fart og gjøre den trygg for bruk av uøvde rulleskiløpere. I forbindelse med arbeidet skal det legges vekt på å forskjønne også området rundt løypa.

Bymiljøtaten utarbeider forslag til omregulering av området, deretter skal Plan- og bygningsetaten jobbe videre med planene, som så skal til endelig politisk behandling.

Jubel i Lyn-leiren

Styreleder i Lyn Ski, Geir Moe, er naturligvis glad for planene på Kringsjå og Sogn.

– Ja, i Norges største langrennsklubb, Lyn Ski, er det god stemning om dagen. I vår tok Bymiljøetaten initiativ til å utrede mulighetene for å bygge en rulleskitrase i området hvor Lyn har sitt Klubbhus på Kringsjå.

TIPS: Slik blir du bedre på (rulle)ski

Kun Holmenkollen  

– Det finnes ingen trafikksikre anlegg for rulleski i Oslo bortsett fra i Holmenkollen. Slik er det et svært etterlengtet prosjekt som nå er i støpeskjeen. Byrådet har fulgt opp planene, så her er det stor vilje for å få gjort noe på anleggssiden til en idrett som nå er nest størst i Oslo etter fotball i antall aktive utøvere.
 
Moe forteller at klubben over mange år har jobbet med å utvikle et anlegg hvor barn og ungdom i vår bydel kan gå trygt på rulleski. Selv om ikke klubben organisert går på rulleski med unge utøvere på trafikkert vei, er det mange som gjør dette i egen regi, på grunn av total mangel på anlegg til dette, hevder styrelederen.

LES OGSÅ: Ulvang: Bekymret for barn ned i 10-12-årsalderen som tar etter de beste

Heise flagget

– Slik er det svært gledelig at Bymiljøetaten og politikerne i Oslo nå har satt dette høyt på prioriteringslisten. Anlegget som nå planlegges på Sogn og Kringsjå blir spesielt tilpasset utøvere i de litt yngre årsklassene i form av en trase som ikke blir så veldig kupert.

Koll, naboklubben til Lyn, er også involvert i arbeidet med å få til dette prosjektet.
 
Det er flere grunneiere i det planlagte området hvor løypa skal gå, blant annet Gravferdsetaten og Norges Idrettshøyskole.

– Får vi til dette i 2018 så skal vi nok heise flagget på klubbhuset!

Les også:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse