ANNONSE
Annonse

Fotballspillerens føtter reddet av ballettdanserens sko

Fotballspiller Cathrine Dekkerhus, fra landslag og toppserien, nå i Stabæk, roser sko-oppfinnelsen til Håvard Engell. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Se deg rundt. Sjekk alle de rare, eller snarere feil, ben- og fotstillingene til både små og store. Vi heller innover – vi heller utover. Kalvbent, eller kanskje hjulbent?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.12.2015 kl 15:54

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

KJELSÅS/ULLEVÅL: – Jeg ble ganske sjokkert, da det gikk opp for meg hvor mange som faktisk går feil på føttene, og opplever plager i muskel- og skjelettsystemet som følge av feilbelastninger. Forskning anslår at så mange som 70-80 prosent av oss til-hører denne gruppen. Naturlig nok vil voksne som har feilbelastet kroppen i mange år kunne oppleve smerter og plager, men faktum er at det også gjelder mange barn og unge, forteller skogründer Håvard Engell fra Kjelsås.

Han fortsetter:

Tidligere ballettdanser, eier av danse- og teaterskole, og nå skogründer Håvard Engell fra Kjelsås. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Bare å ta en titt på gangmønstrene til ungdommene som kommer gående fra Engebråten ungdomsskole. Jeg er oppriktig bekymret for at mange vil få plager i altfor ung alder. Kanskje leker dagens unge for lite i skog og mark? Kanskje tilbringer de for mange timer på flate, harde, stereotype underlag, i flate, ufunksjonelle og til dels skadelige sko?

LES OGSÅ: Da korsvoll-barnehagen fra 2007 ble kontrollmålt, var den nesten 140 kvadratmeter mindre enn den var godkjent for

NIH, danseskole og Olympiatoppen

Ballettdanseren, som etter sin karriere ble utdannet ved Norges Idrettshøyskole, driftet
danse- og teaterskolen Cap à Pied på Kjelsås sammen med sin kone Turid, og jobbet i
15 år som fagperson i Olympiatoppen. Deretter begynte han å engasjere seg i helsesko-
sektoren, men hoppet av etter fem år. For å starte for seg selv, og lage en enda bedre sko.

Ikke en sko for kun de spesielt interesserte og idrettsutøvere. Men en sko for hele folket.

Gaitline-konseptet er et aldri så lite skoeventyr på Kjelsås, også med dronning Sonja på kundelisten. Det tok to-tre år å utvikle superskoen. Selskapet startet opp for fullt i 2014, og endte med 6 millioner i omsetning. I år er forventet omsetning 20 millioner. Neste år skal de doble igjen.

Her kongeparet på besøk i Finnmark, og dronning Sonja med skoene til Håvard Engell. Foto: SILJA ARVOLA/NRK

– Egentlig ingen begrensning

– Vi har store ambisjoner. Foreløpig er dette en fritidssko og arbeidssko for de som har
skostørrelse mellom 36 og 47. Men det er egentlig ingen begrensning på hva slags sko
vi kan utvikle, bare vi får litt tid på oss, sier Håvard, i det tidligere teater- og
dansestudioet, hvor gjengen bak Gaitline har innredet kontoret.

– Vi vokser fort, så hvis noen har et trivelig lokale de vil leie ut, så er det bare å ta kontakt!

Før Engell kjapt konstaterer akkurat på hvilken måte journalisten bruker sine føtter –
ikke helt bra.

Han har mange tanker om føttene, den tidligere ballettdanseren. For eksempel:
Hvorfor består føttene våre av 26 relativt små knokler og ikke åtte-ti kraftige knokler som med letthet ville tåle kroppsvekten vår?

Gaitline-kontoret i Marsveien på Kjelsås, fra venstre Håvard Engell, Andreas Engell - økonomi/marked, Lill Jakobsen - kommunikasjon og Lars Undli, skodesigneren i selskapet, med blant annet graffiti og breakdans-bakgrunn. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Superavansert bygget opp

– Om vi bare skal gå rundt på asfalt og betong, hadde vi sannsynligvis klart oss med en langt enklere fotkonstruksjon. Føttene våre er superavansert bygget opp slik at mennesket kan balansere i ulendt terreng. Fungerer ikke foten skikkelig, forplanter problemene og skadene seg oppover i kroppen, sier Engell, og fortsetter:

– Her ser du linjen som er under alle skoene våre. Det er den optimale balansebanen, eller belastningsbanen, gjennom foten. Skoen skal hjelpe brukeren inn i denne banen.

Den kjente designeren Fam Irvoll har også satt sitt preg på noen av modellene.

I tillegg til high tech. Alt røper ikke Engell, men det handler det mye om å legge til rette for at mekanikk i knokler, ledd, bindevev og muskulatur skal få det best mulig.

– Mye å lære av hovslagere. De finjusterer høver og hestesko, så alt skal samspille med
hestens bevegelsesmønster.

Skoene justerer gangen

– Hva med innleggssåler?

– Folk putter kostbare innleggssåler i skoene sine, uten å reflektere over selve skoen som sålen puttes inn i. En god innleggssåle vil ofte miste sin effekt i en dårlig sko. Yttersåle og innersåle må samspille, sier Engell.

– Sålekonstruksjonen i våre sko ivaretar fot og kropp på en unik måte. Teknologien i skoene tilrettelegger for at det faktisk bare er å ta på seg skoene og gå, så justeres føttene automatisk til riktig gange.

Fotballspiller fra landslag og toppserien, Cathrine Dekkerhus (23), er en som både står og går godt i skoene til Håvard Engell.

Måtte finne løsninger

Cathrine Dekkershus gleder seg til å spille masse fotball igjen, og satser på comeback på landslaget. Foto: PRIVAT

– Jeg har hatt mye vondt i føttene opp gjennom årene, særlig under hælene, hvor jeg har hatt trøbbel med fettputen og plantar fascitt (gjør at undersiden eller bunnen foran på hælen kjennes sår og øm, journ.anm.) i flere år. Helt siden jeg var 15 har jeg satset fullt på fotball og spilt på diverse landslag og i gode klubber. Med opp mot 22-24 treningstimer på vidergående, forteller Dekkerhus, som bor i Nydalen i Nordre Aker.

Etter flere tidligere sesonger i LSK, har hun nå signert for den sjette sesongen på rad i Stabæk.

– Etter to tette tretthetsbrudd i den ene foten, etterfulgt av at jeg tidlig i høst røk akillisen, var jeg mer enn klar for å prøve å finne løsninger som i hvert fall utenfor fotballbanen kunne hjelpe til med å bedre ta vare på føttene mine og gi meg god støtte og tilpasning. Jeg vet at jeg kanskje heller litt utover med føttene i løpssteget, sier Dekkerhus.

– Ikke sånne kjedelige helsesko

Gjennom en kontakt i idretten ble hun tipset om Engells skoprosjekt.

– Jeg sikret meg kjapt både vanlig fritidssko og de som er litt mer glam, med veldig kult design og som kan brukes til mer pyntede anledninger også. Altså ikke typiske sånne kjedelige helsesko. Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra andre som synes de er stilige, sier Cathrine.

Hun fortsetter:

Hun går og står godt i skoene til ballettdanseren, fotballprofil Cathrine Dekkerhus. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Jeg går i disse skoene hver dag, utenom fotballbanen. Og jeg er storfornøyd, jeg merker at dette gjør godt for føttene mine. Det er tydelig mye kunnskap bak disse skoene. Smertene er ikke der lenger, de fungerer som en slags restitusjonssko. Jeg vet at de ikke er typiske joggesko, men jeg har prøvd de på mølla. Det funker det også, sier Dekkerhus.

Som utenom fotballen arbeider hun for Ullevaal Arena AS, og i tillegg studerer ved Høyskolen i Oslo til en bachelor i økonomi.

– Skal slipe fotballskoene

– Nå gleder jeg meg bare til å bli helt klar for fotballspill igjen med Stabæk, etter akillesskaden. Jeg regner med å kunne spille vanlig fotball igjen i januar eller februar. Jeg skal også jobbe det jeg kan for å komme med inn på A-landslaget igjen. Det var en stor skuffelse å bli vraket til forrige VM, men nå har jeg kommet over det, og er veldig fokusert på opptreningen og å bli skadefri fremover, ifølge Dekkershus.

– I tillegg har Engell sagt han kan slipe knottene under fotballskoene mine, så de er mer tilpasset mine føtter. Det burde jo kanskje også flere spillere vurdere. Her tror jeg mye av problemet har ligget for meg personlig.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.