Fredrik og Martins liv som idrettsfrivillige i Afrika

Fredrik og Martin fra Nordre Aker er to av åtte norske unge som har fått plass i Idrettesn fredskorps. FOTO: Caroline Dokken Wendelborg/ NIF.

Kompisene Fredrik Aasaaren (25) fra Berg og Martin Steen Reymert (25) fra Gaustad, med fortid i Lyn, Koll og Korsvoll, har tatt idrettsinteressen ut i verden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.02.2017 kl 15:12

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NORDRE AKER: Det er gjennom Idrettens fredskorps at de to Nordre Aker-guttene, som to av totalt åtte idrettsfrivillige, er med på å sette preg på norsk idretts internasjonale engasjement i Zambia.

Fra skispor til Afrika

– Vi startet idrettskarrierene våre i skisporet med Lyn/Koll. Det er stort at vi nå kan bidra med de gode opplevelsene vi selv har fra idretten og tilrettelegge for at flere kan drive med idrett i Zambia, forteller Martin.

– Idrettsgleden vi er vitne til her nede er helt enorm, legger Fredrik til.

Lyn, Koll og Korsvoll

Fredrik Aasaaren er fra Berg og gikk på Berg videregående skole. Han spilte fotball i Lyn fra han var seks til 15 år, og var aktiv på langrenn i Lyn/Koll. I tillegg til roing i Christiania Roklub.

Det var roingen han til slutt satset på. Fredrik var også collegeroer på Columbia University i New York, før han søkte som idrettsfrivillig.

Se bildet større

Fredrik jobber frivillig i det Zambiske friidrettsforbundet (ZAAA) i hovedstaden Lusaka, hvor arbeidsoppgavene kan være alt fra budsjettplanlegging til friidrettsarrangementer, markedsføring av Lusaka Marathon, organisere, etablere, bygge og videreutvikle arrangementer. FOTO: Caroline Dokken Wendelborg/ NIF.

Martin Steen Reymert er fra Gaustad og gikk på Oslo Handelsgymnasium. Han har spilt fotball på Korsvolls B-lag i 3. divisjon, og jobbet som trener i Korsvoll IL for J97, J19 og G03.

Maritin startet tidlig med idrett, og det var langrenn, i Lyn/Koll, alpint og fotball i Korsvoll som var det som fylte tiden.

En unik mulighet

Blant 55 søkere ble Nordre Aker-guttene tatt ut etter et uttaksseminar på Olympiatoppen. I ti måneder skal de bidra med sin idrettsfaglige kompetanse på skoler, i idrettslag og i lokalsamfunn i Zambia.

– Vi begge har drevet aktivt med idrett og har interesse for utviklingsarbeid, så vi har truffet blink med å være idrettsfredskorpsere, sier Fredrik, som har en bachelorgrad i statsvitenskap.

Siden 1997 har over 400 norske idrettsungdommer deltatt i utvekslingsprogrammet Idrettens fredskorps (ekstern lenke) i regi av Norges idrettsforbund (NIF).

Idrettens fredskorps er en del av norsk idretts internasjonale arbeid og er tuftet på idrettens grunnverdier; glede, fellesskap, helse og ærlighet.

Se bildet større

Martin jobber frivillig som aktivitetsleder og trener hos NIFs partner og den lokale NGOen, Response Network i Livingstone. FOTO: Caroline Dokken Wendelborg/ NIF

– Jeg ser på det å være idrettsfredskorpser som en unik mulighet til å utveksle verdier og erfaringer, og det er spennende å kunne bidra i feltet der det skjer, sier Martin.

– Og ikke minst lære mer om likheter og forskjeller på idrettsarenaen. Jeg føler vi i Norge er noen steg lengre frem i organisering av store idrettsarrangement – så jeg håper jeg kan bidra positivt på dette området, legger Martin til.

De to er glade for at engasjementet kan kombineres med utdanning.

– Det er også genialt at vi kan kombinere det å være idrettsfrivillig med studie Idrett, kultur og utviklingssamarbeid ved Norges idrettshøyskole, sier Martin.

Idrett som brobygger

– Vi har en fantastisk gjeng på åtte som vi bidrar med verdifulle erfaringer fra norsk idrett hos våre partnere i Sør, sier koordinatoren for Idrettens fredskorps i NIF, Lind Gustafsdottir.

Idrettsutvekslingen innebærer blant annet sosialt samvær, sportslig felleskap og nye bekjentskaper på tvers av kulturer. Under hele oppholdet bor de frivillige hos hver sin vertsfamilie.

– Jeg bor i et lite hus i byen Livingstone, helt sør i Zambia. Her har jeg åtte vertssøsken og har alt det jeg trenger – kanskje ikke en dusj – men en helt fantastisk familie. Som en sosial fyr som liker å være der det skjer, kunne jeg ikke fått det bedre, forteller Martin.

Kunne du tenke deg å bli idrettsfrivillig som Fredrik og Martin? Da kan du søke til Norges Idrettsforbund. Les mer her.

(Kilde: Norges Idrettsforbund)

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse