«Hele» Europa konkurrerte på Sognsvann

De internasjonale deltakerne var spente på det norske terrenget. FOTO: SOFIE LØCHEN SMEDSRUD

– Det går det stille for seg, men her er det mye adrenalin som pumper. Det er utrolig intenst, forteller teamleder for Norge, Thomas Kaiser, om mandagens europamesterskap i radioorientering for ungdom på Sognsvann.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.07.2016 kl 14:26

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Tsjekkia var på plass under konkurransen. FOTO: SOFIE LØCHEN SMEDSRUD

Se bildet større

Utstyret til Ukraina - laget med flest deltakere. FOTO: SOFIE LØCHEN SMEDSRUD

SOGNSVANN: European Youth Championship i radioorientering fant sted ved Sognsvann mandag formiddag, med hele ni nasjonaliteter til stede.

Se bildet større

Norge tok 4. plass i European Youth Championship mandag. FOTO: SVEIN OLSEN

Deltakere fra Tsjekkia, Ukraina, Slovakia, Norge, Litauen, Bulgaria, Tyskland, Kroatia og Russland kjempet om æren før Slovakia stakk av med gullmedaljen.

Norge, med færrest deltakere, tok 4. plass i dagens etappe. Men i utgangspunktet var det ikke et mål å vinne for de norske som var involverte.

– Det som er viktigst for oss er ikke å være best. Det er å være engasjerte og aktive, og å ha det moro, forteller teamleder for Norge, Thomas Kaiser.

– Ekte sport

Radioorientering skiller seg fra tradisjonell orientering ved at de bærer et radiokompass. Ved bruk av radiosignaler kan spillere navigere seg gjennom et terreng hvor hver post – med et radiosignal – ikke er markert på kartet.

Se bildet større

Knut Einar Heimdal viser frem utstyret som blir brukt under løypa. FOTO: SOFIE LØCHEN SMEDSRUD

– Det er sport, teknikk og orientering. Det er det samme som orientering, bare litt mer spennende og vanskeligere. Du må passe på tiden ekstra godt og bruke hodet, forteller Knut Einar Heimdal, radioorienteringsentusiast og arrangør for konkurransen.

Sporten er spesielt populær i Øst-Europa, hvor ressurssterke familier investerer mye tid i å trene til å bli profesjonelle i radiorientering.

Flere nordmenn har hevdet seg i sporten gjennom tidene, mener Knut. Christian Dons, som jobbet som frivillig arrangør for dagen, er en av dem.

Se bildet større

Christian Dons, frivillig for konkurransen, har deltatt mye i radioorientering gjennom tidene. FOTO: SOFIE LØCHEN SMEDSRUD

Dette gjelder de fleste som er med å sette opp konkurransen, som i år falt på Norge. Siste gangen det ble arrangert i Norge var VM i Asker/Oslo i 1984.

– Vi har deltatt i VM i Sarajevo i 1986, og vært på utallige konkurranser rundt omkring i verden, forteller han.

Han fortsetter:

– Ofte løper man 180 eller 90 grader feil retning. I VM var halve verdenseliten med, og alle hadde overtid fordi det var så vanskelig. Vi stod på Igman-platået, krig og elendighet i Sarajevo, og der stod vi på feil side av fjellet. Dårligste løpet jeg har gjort. Alt kan skje, ler Knut.

Nordre Aker-entusiaster

Se bildet større

Simen Ouff Olsen, 16, håper på å nå topp 10. FOTO: SOFIE LØCHEN SMEDSRUD

Målgruppen er orienteringsløpere som vil ha flere utfordringer på fritiden. Teknikken som gjelder i o-løp er helt essensiell til radioløp, mener Kaiser.

Dette kjenner Simen Ouff Olsen (16) fra Tønsberg seg igjen i. Han var den beste nordmannen i gårsdagens etappe.

– Det er litt morsommere enn vanlig orientering, det er litt mer interessant og krevende. Du vet ikke hvor postene er på kartet. I tillegg er jeg ikke så glad i ballsport, forteller han.

Venner for livet

Se bildet større

Dalibor Matousek fra Tsjekkia er imponert over Norge – men ikke over været. FOTO: SOFIE LØCHEN SMEDSRUD

De internasjonale konkurrentene har rukket å finne seg til rette på Haraldsheim Vandrehjem, hvor de er stasjonert over helgen.

Radioorientering er en sjelden sport, og nettopp derfor er European Youth Championship så givende, mener Fedir Karpovich fra Ukraina.

– Det er veldig bra for oss, og for sporten, at vi kan finne venner fra andre land. Når vi kommer hit, er det så fint å se at det finnes andre som gjør det samme som oss og bryr seg like mye.

Se bildet større

Simen Ouff Olsen fra Tønsberg dro til Sognsvann for anledningen. FOTO: SVEIN OLSEN

Han fortsetter:

– Jeg har fått venner fra Tsjekkia, Ungarn og Russland. Det er utrolig gøy.

Sport under 2. verdenskrig

Radioorientering begynte som en aktivitet hos radioamatørene i USA før 2. verdenskrig hvor de utviklet peilemottakere som en sport for å finne radiosendere, skriver Radioorientering Norge sin offisielle hjemmeside.

På 1950-tallet utviklet sporten seg i Øst-Europa og var en mulighet for mange til å kunne reise ut av landet med støtte fra offentlige midler, fortsetter siden.

Neste konkurranse vil finne sted i St. Petersburg, hvor det vil være over 200 konkurrenter for lokallag omkring i verden.

Se bildet større

Deltakerne har fem minutter til å studere kartet før de er nødt til å starte. FOTO: SOFIE LØCHEN SMEDSRUD

Se bildet større

Stian Slettervoll Eilersen ute i løypa. FOTO: SVEIN OLSEN

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse