Hun er 19 år og skal være dommer i VM

Evy Marie Mellemseter Holter, klar for bandy VM og Kina, rett etter nyttår. FOTO: PRIVAT

– I starten var det litt skummelt å blåse i fløyta og ta en avgjørelse. Men nå er det bare moro å være dommer, sier Evy Marie Mellemseter Holter, klar for VM i bandy i Kina.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.12.2017 kl 11:58

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

DISEN: Den 5.januar drar hun til VM i bandy, som arrangeres i Chengde i Kina.

Evy Marie Mellemseter Holter fra Disen er første norske kvinnelige bandydommer som skal dømme i internasjonalt mesterskap.

– Jeg har spilt bandy så lenge jeg kan huske. Min far drev, og driver aktivt, med bandy. Jeg ble dyttet på isen i tidlig alder, tror jeg var rundt to år første gangen, forteller Evy Marie til lokalavisa.

Skeid

Hun startet i Skeid bandy, men byttet etterhvert klubb. Også med ett år i Ullevål og så ett år i Høvik.

– Så hadde jeg to år pause, men jeg lengtet jo tilbake til idretten. Så spilte jeg ett år for Høvik damer i fjor. I år ble det vanskelig siden jeg skulle inn i militæret i januar, så da bestemte jeg meg for å dømme denne sesongen i stede. For jeg vil jo gjerne drive med idretten som jeg brenner for, forteller bandydommeren videre, som ellers jobber i Osloskolen.

Se bildet større

Evy Marie Mellemseter Holter med ryggen til, på isen, og snart på vei til Kina. FOTO: PRIVAT

Fikk sjansen

Hun dømte blant annet treningskampen mellom Skeid og Sagene på Voldsløkka.

– Så fikk forbundet nyss om at jeg hadde begynt å dømme og spurte om jeg ville dømme mer. Det vil jeg jo selvfølgelig. Egentlig skulle jeg ikke til Kina, men så trakk en av de andre dommerne seg, og jeg fikk forespørsel fra det internasjonale forbundet. Da var det bare å kontakte Forsvaret og spørre om utsettelse. Det fikk jeg, så nå blir det VM i Kina.

Rask sport

Hun forteller om bandy, som en av de raskeste ballsportene i verden, man må beherske både det å gå på skøyter og man må ha øynene med seg som dommer.

– I starten var det litt skummelt å blåse i fløyta og ta en avgjørelse, men nå er det bare moro å være dommer. Bandy er jo en mannsdominert idrett, så det gjelder å være litt autoritær. Samtidig, det er en veldig mestringsfølelse og det er gøy å se idretten fra et annet perspektiv enn som spiller.

Se bildet større

Evy Marie liker veldig godt å være dommer på isen. FOTO: PRIVAT

Tre dommere på banen

Reglene i Bandy er veldig like de i fotball. Det er offside, corner, innslag, kun lov med skuldertaklinger og det er ikke lov med slag på skøyter eller på kølla. Det er en hoveddommer, og to meddommere på banen.

– Den viktigste oppgaven for meg som går meddommer er å følge med på offsiden, dømme corner/keepers ball, frislag og innslag når spillet er på "min" bandehalvdel. Hoveddommeren følger da med på spillet. Ellers er det å skille mellom taklinger som er riktige og de som ikke er det. For det går jo fort og det skal jo være gøy både for spillere, publikum og for oss dommere, sier Evy Marie.

Kvinner

Og forteller videre om den nye regelen, som bestemmer at det bare er kvinner som skal dømme internasjonale damekamper, så hvert land må sende kvinnelige dommere, som igjen bidrar til at bandyforbundet må engasjere flere kvinner.

– Dette er jo for å løfte kvinnenes stilling i idretten og gjøre det mer likestilt. Bandy er en idrett som passer utrolig bra for kvinner, det er ordentlig gøy og spennende så jeg er kjempe fornøyd med denne nye regelen.

– Aller mest gleder jeg meg til å dømme, men også det å få reise og få erfaring og snakke med dommere fra andre land og møte andre mennesker fra land som deler interessen for den samme idretten som meg, blir utrolig gøy. Jeg er utrolig takknemlig for denne muligheten!

Første i VM

Lars Stian Nygaard, sjefen for bandydommerne i Norge, forteller.

– Evy Marie er ikke den eneste jenta eller kvinnen som dømmer bandy. Mange dømmer 7‘er bandy, men hun er den første til å nå det nivået hun er på nå, i 11’er. Evy Marie er den første kvinnelige dommer i Norge som skal representere Norge i VM. Jeg har hatt henne med på kamper helt siden jeg hørte om kampen hun dømte mellom Skeid og Sagene på Voldsløkka i høst. Siden det har hun dømt damekamper, junior og 1. divisjon, forteller Nygaard.

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse