Klare for en helg fylt av det beste, og verste, de kan gjøre

Jublende glade! Før bussene skal ta rekordmange nydølinger til Göteborg og 10mila. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

I fjor tok Nydalen-damene 2. plass i Tiomila i Sverige, men Anne Margrethe Hausken Nordberg er usikker før den tøffe orienteringsstafetten starter i dag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.04.2017 kl 18:22

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

SOGNSVANN: Fredag ettermiddag kjørte to fulle turbusser avsted fra parkeringsplassen på Sognsvann.

Ombord satt 118 nydøler. Trolig er det rekord for orienteringsgruppa i Nydalens SK: Klubben stiller med imponerende 19 lag i årets Tiomil. Stafetten omtales som verdens tøffeste klubbstafett.

Meritter

28. til 30. april går 10mila nordøst for Göteborg. Stafetten har ti etapper med start lørdag kveld og målgang søndag morgen. Stafetten ble arrangert første gang i 1945.

– Målet er at vi skal ha en fin helg, sier leder av O-gruppa, Børge Pedersen, mens bussene fylles opp av orienteringsløpere og bagasje.

Litt beskjedent kanskje. I fjor tok Nydalens SKs damer 2. plass, mens ungdomslaget tok en 3. plass. Heller ikke herrene løp seg helt bort. Klubben har dessuten en førsteplass i dameklassen fra 2006, og i 2015 gikk ungdomslaget helt til topps.

Nydalen stiller i år med 7 ungdomslag, 8 damelag og 4 herrelag. Deltakerne er i alderen 13 til "60 pluss". Ett av damelagene har en snittalder på 59 år, det eldste herrelaget 54.

– Men vi er først og fremst en ungdoms- og eliteklubb, skyter Pedersen inn.

Med sine 19 lag er ingen klubb større enn Nydalen når de ankommer årets utgave av 10mila. Vi blir fortalt at NTNUI har flere løpere, men ikke like mange lag. Og studentklubben fra Trondheim kan ikke skilte med et like imponerende aldersspenn som Nordre Aker-klubben.

Se bildet større

1, 2, 3, 4… Om ikke alle 118 var med på busslasten, er det antallet klubben stiller med i 10mila i år. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Doblet på damesiden

– Vi hadde med fire damelag i fjor, og det meste klubben har hatt er vel fem. I høst sa jeg til jentene at det hadde vært gøy om vi kunne stille seks lag. Da lo de bare av meg, men så ballet det på seg, og ble åtte lag til slutt, sier Anne Margrethe Hausken Nordberg.

– Å se åtte nydalsjenter løpe ut fra startstreken blir stort.

Eliteløperen, med en imponerende merittliste fra norgesmesterskap, EM og VM, er ingen fersking i tøffe 10mila.

– Hvordan jeg tror det går i år? Vi ble jo nummer to i fjor, men det var nok litt flaks og "stang inn". Topp ti vil være bra i år. Det er endel spreke lag med, særlig er de finske og danske jentene veldig sterke, så vi skal være fornøyde om vi ender mellom 6. og 10. plass, sier Nordberg.

Større enn VM

Se bildet større

Anne Margrethe Hausken Nordberg. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Hun mener 10mila er et av de virkelig store stafettene å delta på som o-løper.

– For meg henger deltakelse i 10mila vel så høyt som VM. Å løpe sammen med dem du trener med til vanlig er ekstra stort. Og å være kaptein for dem man kjenner så godt forplikter.

– Hvordan er det å løpe Tiomila?

– Det er noe av det beste og det verste å være med på. Jeg har et elsk-hat-forhold til det. Men når du er der ute og løper i skogen – det er da du kjenner at du lever! sier Nordberg.

Ferske fra Koll

Som en komplett kontrast til busslasten med erfarne 10mila-deltakere, finner vi Nydalens naboklubb Koll på Kringsjå.

De deltar i år for første gang i 10mila. Med fire damer og fem ungdommer har de nok til to lag. For Koll blir nok helgen først og fremst læring, mens Nydalen trolig kjenner mer på forventningspresset.

Les mer om at Koll skriver o-historie med sin 10mildeltakelse, her!

Se bildet større

Ikke fullt sa mange fra Koll. Her er flere av deltakerne og også noen andre av de aktive i orienteringsgruppa. Fra venstre: Tobias Tronbøl Lium, Martin Christoffer Borg, Christian Fredrik Borg, Bendik Bendik A. Kjærnli-Aubert, Pauline Myklebust, trener og lagleder Peder Fossheim Asplin, Lotta Myhre, Brita Opheim Sauar og Ida Vik Presterud FOTO: IL KOLL

10mila er en stafettover ti etapper der deltakerne i halve konkurransen løper med hodelykt. Myteomspunnede «Långa natten» er høydepunktet. Damestafetten går over fem etapper, all orientering skjer i dagslys. Damenes tøffeste etappe er den «Långa dagen». Ungdomsstafetten har fire etapper, og jenter og gutter opp til 16 år kan delta. To etapper, inkludert den siste, må løpes av jenter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse