Nå er det «barna» som lærer foreldrene å gå på ski

Anne og Anders vil gjerne holde følgene med døtrene opp motbakkene. FOTO: KJELSÅS LANGRENN

Mer presist skøyteteknikk. – Vi har jo som mål å holde følge med jentene våre i motbakkene, sier Anne, som sammen med mannen Anders, meldte seg på kurs hos de unge instruktørene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.02.2017 kl 22:36

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

LINDERUDKOLLEN: Kjelsås langrenn satte opp kurs i skøyteteknikk for foreldre i gruppa. To kurs med plass til 20 deltagere ble fulltegnet på et blunk.

På treningene for de yngste utøverne i Kjelsås er et ofte stilt spørmål: Skal vi gå klassisk eller vanlig?

Vanlig?

Med vanlig forstås skøyting, men foreldregenerasjonen har ikke samme forhold til denne stilarten. Fortsatt er det klassisk som er vanlig for de fleste. Da oppmennene for de yngste gruppene i Kjelsås fikk spørsmål fra foreldre om hvor de kunne henvende seg for å lære seg skøyteteknikk, tok langrennsgruppa skjeen i egen hånd fremfor å sende foreldrene videre til profesjonelle aktører.

Se bildet større

De unge instruktørene har nok litt av hvert av skiteknikk å lære bort til den eldre generasjonen. FOTO: KJELSÅS LANGRENN

LES OGSÅ: Hva gjør du uten snø og snøkanon - og skal arrangere skirenn? Jo henter masse snø fra bandybanen...

Juniorene

Juniorgruppa som tidligere i vinter viste at de er de beste i landet under norgescup åpning på Nes, ble utfordret til å stille med instruktører. Få dager senere sto Kristine Kleivi og Øystein Rønning Strand klar på Linderudkollen for å ta i mot første parti med spente foreldre.

– Dette er en fin mulighet for oss sier de to som til daglig går toppidrett på henholdsvis Wang og Nydalen videregående.

– To dager i uka trener vi på morgenen og da har vi mulighet til å legge inn et par kvelder med foreldretrening som gir oss verdifull erfaring som instruktører, forsetter de to.

LES OGSÅ: Tryllet frem snø til et flott kretsmesterskap

Kristine legger til at det å vurdere andres teknikk og forklare grunnleggende skiteknikk hjelper henne også som utøver fordi hun da blir mer bevisst dette selv.

Fire gir

De to som har gått i Kjelsås så lenge de kan huske har opp til de var 15 år blitt trent av foreldre, i juniorgruppa har de nå trenere med utdanning fra idrettshøyskolen.

Se bildet større

Kristine og Øystein - ivrige langrennsløpere i Kjelsåsklubben, og også unge skiinstruktører. FOTO: KJELSÅS LANGRENN

Hvordan er det å snu rollene på hodet og ha foreldre som elever?

– Det var nytt og litt rart, men jeg ble fort vant til det og synes det er gøy å se at jeg kan hjelpe andre til å bli bedre. De er veldig motiverte og stiller mye spørsmål, sier Kristine.

Kurset er tilrettelagt for både nybegynnere og litt mer øvede. Utgangspunktet er at man benytter fire gir når man skøyter, hvert gir krever sin teknikk. Terreng, styrke og ferdigheter avgjør hvilken teknikk som benyttes.

Vil jo holde følge med ungene

Anne Ekenes er en av de som meldte seg på umiddelbart da hun så tilbudet. Uten å vite at hennes mann, Anders Huitfeldt, allerede hadde meldt seg på samme kurs. Barnevakt ble ordnet for de to døtrene på 6 og 9 år som begge går på skitrening en gang i uka.

– Vi har jo som mål å holde følge med jentene våre i motbakkene, sier Anne som tidligere har drevet med moderne dans på heltid. Hun er førstegangs skøyter i år mens mannen begynte i fjor.

Dans og dobbeltdans

Er det noen likhetstrekk til dans, vi snakker jo om enkeltdans og dobbeldans i skøyting?

– Ja, så absolutt! Balanse og rytme har jeg nytte av fra dansen og mot slutten av første kurskveld opplevde jeg noe av den samme gode følelsen som jeg har hatt på dansegulvet. Jeg nyter det.

Hun trekker frem nytten av å bli introdusert for gå uten staver slik barna gjør mye på sine treninger. På den måten blir hun tvunget til å flytte tyngden over fra ski til ski.

Da kjenner hun at hun må gå dypere ned i knærne for å få kraft i skyvene, noe hun har fått beskjed om å trene mer på til neste gang.

Trygghet

Og hvordan er det å bli trent av 17-åringer?

– Jeg synes det er veldig moro. De er entusiastiske og utstråler en imponerende trygghet til tross for at de er en generasjon yngre enn oss.

Flere som trenger skikurs?

Runar Moseby i Kjelsås langrenn har hatt ansvaret for kursopplegget. Han forteller at dette er godt innarbeidet over flere år gjennom kurs som juniorene har holdt for skiløpere i bedriftssammenheng, noe som har gitt en kjærkommen ekstrainntekt for gruppa.

Om det finnes flere skiinteresserte der ute med arbeidsgiver som kan være interessert i skikurs som et tilbud til sine anstatte oppfordrer han til å ta kontakt på telefon 481 02 769.

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse