Norges største juniorgruppe har blitt enda større...

Norges største juniorgruppe har blitt enda større...

Ivrige 17-åringer i langrennsgruppa. Fra venstre Runa Ulvang, Nora Galåen, Kaja Bollingmo, Line Maltun Helland, Sigrid Leseth Føyen og Sara Grini Frøisli. FOTO: KJELSÅS LANGRENN

Og med en hovedtrener som elsker jobben sin, dedikerte smørere, og ikke minst toppmotiverte langrennsutøvere, så har Kjelsås et veldig godt utgangspunkt for sesongen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.11.2017 kl 18:00

KJELSÅS: Ingen tvil om hvilken klubb som gjorde seg mest bemerket i langrennsmiljøet for juniorer i fjor. Kjelsås var klubben med størst bredde og beste resultater i norgescupen. Tilsammen 35 løpere startet for klubben gjennom de fire konkurransehelgene og da status ble gjort opp etter finalen hadde de blå/hvite sanket 3199 poeng, 1200 mer enn Fossum som klubb nummer to.

Rekordstor gjeng

I år har nær 20 nye løpere rykket opp i gruppa som ferske 17-åringer og selv om noen har vokst ut av gruppa i andre enden er det en rekordstor gjeng som i disse dager forbereder seg til ny sesong. 50 løpere var med bussen til Trysil siste helgen i oktober da klubben arrangerte første snøsamling.

LES OGSÅ: Slår igjen på Storo-tromma - inviterer Fattighuset, rusmisbrukere og prostituerte til restauranten på julaften.

Nye 17-åringer

Sigrid Leseth Føyen er en av flere allsidige 17-åringer som deltok på samlingen for første gang. I sommer har hun trent friidrett og hevdet seg helt i toppen blant landets juniorer på mellomdistanse hvor 400 m er favorittøvelsen. Nå gleder hun seg over å være en del av en stor og inspirerende jentegjeng på ski.

– Langrennsmiljøet er mye større enn i friidrett, bare i 17 årsklassen blir vi langt over hundre jenter til start på Norgescuprenn til vinteren. I Kjelsås er vi mange som motiverer og heier på hverandre. Det er veldig gøy å være en del av gruppa, sier Sigrid.

Hun sier overgangen til juniorgruppa har gått fint og at man blir fort kjent når man tilbringer så mye tid sammen.

– Det sosiale er en viktig faktor ved det vi holder på med. Trenerne sørger for at vi blir koblet med de eldre når vi bor sammen på samlinger. På Trysil lagde vi frokost og middag for hverandre, så vi ser hverandre hele tiden - også mellom øktene.

Se bildet større

Trenerne - fra venstre Erik Bråten, Monika Kørra og Tormod Skjerve Vatten FOTO: KJELSÅS LANGRENN

Trenerne

Erik Bråten har hendene fulle som hovedtrener når han nå går på sin fjerde sesong med juniorgruppa. Med seg på laget har han Tormod Skjerve Vatten og Monika Kørra. Alle har kombinert studier ved Idrettshøyskolen med trenerjobb i Kjelsås, men innrømmer at oppfølgingen av løperne mellom 17 og 20 år nærmest er fulltidsjobb.

– Nå går det slag i slag med samlinger og skirenn i helgene mens ukedagene går med til planlegging og fellestreninger. Alle løperne har også tilbud om individuelle oppfølgingssamtaler noe som alene legger beslag på mye tid, sier treneren.

Bråten fremhever det gode samarbeidet mellom trenerne og at det er helt nødvendig at alle tar ansvar med en så stor utøvergruppe.

– Jeg har verdens beste jobb og liker at det blir litt hektisk. Særlig når vi står ved inngangen til rennsesongen og jeg merker på alle løperne at det er dette de har trent for gjennom hele året, ifølge Bråten.

Se bildet større

Håvard Moseby med sterk sesongåpning i Beitosprinten. FOTO: KJELSÅS LANGRENN

Moseby

En av dem er Håvard Moseby som fortsatt har to sesonger igjen som juniorløper. Under åpningsrennet på Beitostølen sist helg yppet han seg mot landets aller beste seniorer med 22. plass på 15 km fri. I fjor leverte han en imponerende resultatrekke i klasse 18 år da han tok tilsammen 6 norgescupseiere og inntok pallen i alle renn. For det ble han belønnet med en plass på juniorlandslaget. Selv om han nå blir fulgt opp tett fra forbundet forteller han om ingen store omveltninger treningsmessig.

– Det er motiverende å trene på et lag der mange av lagkameratene har medaljer fra junior VM og ungdoms-OL. Jeg har videreført den utviklingen i treningen jeg har hatt de siste årene. Det blir gradvis noe mer trening og noe mer hardtrening, sier den unge langrennsutøveren.

Han forteller videre at den største forandringen er at det er blitt flere samlinger og at utfordringen er at ikke totalbelastningen blir for stor. Han er derfor nøye med å hente seg inn igjen mellom samlingene og passer også på at det blir tid til skole. Som i fjor har han holdt seg frisk og fri for skader gjennom sommerhalvåret.

– Jeg er i rute til første store mål som er kvalifisering til junior VM i mønstringsrenn på Sjusjøen 8.-10. desember. Å hevde seg i VM i Sveits i slutten av januar er vinterens aller største mål.

Se bildet større

Smørerteamet til Kjelsås langrenn. Fornøyd gjeng fra smørebua i fjor. Fra v. Lars Tønsager, Vegard Ulvang, Terje Dengerud, Runar Moseby, Jens Arne Morken, Teis Pedersen, Roald Kleivi, Bjørn Myrvold, Pål Jensen og Øystein Tandberg. FOTO: KJELSÅS LANGRENN

Dedikerte smørere

Men løperne er også avhengig av et støtteapparat utover trenerne. Ansvarlig for smøretjenester Terje Dengerud har samlet en stab på 20 foreldre som har forpliktet seg til å ta fri fra jobb en eller flere NC-helger. Oppgaven er klar, sørge for at alle løpere som går for Kjelsås skal ha like gode ski. Og helst litt bedre enn konkurrentenes.

– Vi har en unik blanding av kompetanse og entusiasme i denne gjengen. Som mål har vi å gjøre en best mulig jobb for løperne samtidig som vi skal ha et godt miljø for de som stiller til tjeneste. Men det kommer til å bli lange dager og mye arbeid, lover Terje Dengerud.

Han fremhever betydningen av det gode smøresamarbeidet mellom Osloklubbene gjennom Team Kollen hvor Kjelsås bidrar med Dengerud som smøresjef og Lars Tønsager som ansvarlig for festesmøring.
Sistnevnte har en spesiell plass som sjefssmører i Kjelsås og eneste smører som ikke selv har barn som skal delta.

– Dette er 18. året jeg er med på norgescupsirkuset siden jeg var med min datter første gang i 1998. Det er blitt en lidenskap på linje med høstjakta, avslutter mannen som opp gjennom årene er eneste mann i smørebua som Eirik Brandsdal har turt å overlate skiene sine til.

Norgescup 2018

Dette er rennene i Statoil Norgescup junior 2018:

  • Beitostølen, 5.-7. januar
  • Holmenkollen, 16.-18. februar
  • Steinkjer, 2.-4. mars
  • Alta (finale), 6.-8. april

LES OGSÅ:

Mann la seg til å sove bak en bil, ble rygget over

Stor vannlekkasje etter at hovedvannrør sprakk natt til fredag

Ida får ikke studielånet omgjort til stipend: – Hvorfor skal det ikke lønne seg å stå på og være flink?

Slik var livet i Oslo: Familien fikk utdelt én dorull i uka

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse