Kampsportforbundet har 40.000 medlemmer: - NRK har en plikt til å vise idrettens mangfold!

PLIKT: Trond Søvik - generalsekretær i Norges Kampsportforbund - mener NRK har en plikt til å vise mangfold innen idrett på TV. FOTO: Rune Nilssen

- Er ikke et Norgesmesterskap i Karate interessant for NRK, spør en bestemor, som gledet seg til å benke seg ned for TV’en og se på mesterskapet, hvor også hennes barnebarn skal delta.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.07.2015 kl 09:57

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

NM: NM i Karate i Trondheim i helgen, er allerede i gang. FOTO: Rune Nilssen

KJELSÅS/TRONDHEIM: «I helgen er det NM i Karate, i Trondheim. Nå har jeg sett gjennom TV-programmene i helgen, men NM i karate er ikke nevnt med ett ord. Er ikke NM i Karate interessant nok for eksempelsvis NRK? Det til tross for at Norges aller beste karateutøvere er på plass i Trondheim for å konkurrere?» ifølge bestemor på Kjelsås lørdag morgen.

TIPS NORDRE AKER BUDSTIKKE!

Tiger Karateklubb i Kjelsås-området har mange medlemmer, og også mange gode deltagere på plass i Trondheim og i NM’et.

Generalsekretær Trond A. Søvik i Norges Kampsportforbund, som til sammen har hele 40.000 medlemmer, er heller ikke spesielt imponert over NRKs sportsdekning.

Les også: Tigrene tok for seg i Trondheim

- Sport mye mer enn håndball, fotball og ski

- Sport er så mye mer enn håndball, fotball og ski. Vi er selvsagt veldig skuffet over at NRK ikke bryr seg om dekke kampsportarrangementer som et Norgesmesterskap i karate. Det er rett og slett for dårlig av en lisensfinanisert TV-kanal som skal vise mangfold, sier Søvik.

Les også: Niåringene Maria og Lisa har egen fotball PT

Han legger til at sponsorene følger media, lite dekning betyr naturlig nok mindre sponsorinntekter.

550 deltagere

Les også: Let's rumble in the Tiger jungle

- Her i Trondheim er det nærmere 550 deltagere påmeldt. Kampsport er en av verdens ti aller største idretter, til sammenligning er langrenn langt, langt, ned på listen. I Norge er kampsportforbundet det niende største forbundet av 54, ifølge Søvik.

Han forteller at Særforbundets fellesorganisasjon har hatt møter med NRK, om nettopp TV-dekning av også kampsport. Men ifølge Søvik, så ble det ikke noe samarbeid ut av disse diskusjonene.

Les også: Kjøpmannen som kunne hatt verdens største butikk

- Det jeg har fått referert er at NRK ønsket at kampsportforbundet skulle ta regningen for det det koster NRK å lage en reportasje fra stevner. Det har jo ikke vi økonomi til å dekke, sier Søvik.

En plikt

- Jeg mener NRK som lisensbetalings-TV har en plikt til å vise idrettens mangfold. Å nesten bare vise fotball, håndball og ski er med på å gjøre idretten fattig, avslutter
Søvik.

Sportssjef i NRK, Rune Haug, mener derimot at TV-kanalen er bevisst sitt ansvar om idrettsmangfold.

- Veldig bevisste vårt ansvar

- NRK er veldig bevisste vårt ansvar for å speile mangfoldet i idretten. Det siste året har vi hatt egne sendinger på alt ifra troppsgymnastikk, roing og cricket til orientering, ryttersport og skyting, ramser Haug opp.

- Jeg skjønner at forbundet gjerne vil at NRK også sender fra NM i karate, men vi har rett og slett ikke mulighet til å prioritere sendinger fra alle idretter, legger han til.

Han nevner spesielt reportasje før jul- om karate.

- Nesten 700.000 seere fikk se en av de mest omfattende sportsreportasjene NRK hadde før jul, da Sportsrevyen fokuserte på karatelandslaget og landslagstrener Wayne Otto, sier Haug.

- At NRK skal ha sagt at kampsportforbundet må ta regningen for at NRK skal sende en reportasje fra NM kan jeg på det sterkeste avvise, her må Søvik i beste fall ha blitt desinformert. Dette vil jeg følge opp, understreker sportssjefen i NRK.

- Vi er i dialog om en større sending fra kampsport, men det er en annen kampsport enn karate, uten at jeg dessverre kan gå mer inn på det nå, avslutter han.

I forhold til diskusjonene om hvem som skal ta regningen for TV-dekking av kampsportstevner, viser Søvik i Kampsportforbundet videre til Særforbundenes Fellesorganisasjon.

Avisen har også kontaktet Særforbundenes Fellesorganisasjon (SFF) for en kommentar i saken.

- Flere enn Kampsportforbundet

- Høsten 2013 var Særforbundenes Fellesorganisasjon i dialog med NRK om et samarbeid for å få en større bredde av norsk idrett frem i media. NRK opplyste da at de hadde begrensede muligheter til å legge ressurser inn i et slikt samarbeid, så det ble dessverre ikke noe av, forteller leder av SFF, Terje Jørgensen.

Han legger til.

- SFF er også kjent med at flere særforbund har fått beskjed om at NRK er villig til å sende fra deres idretter dersom særforbundet finansierer produksjonen.

Jørgensen forteller videre at de fleste av de 54 særforbundene har begrensede ressurser.

- De ressursene som er må naturlig nok prioriteres på aktiviteter. Flere enn Kampsportforbundet har gitt uttrykk for at de ser det som naturlig at den lisensfinansierte allmenkringkasteren NRK, hadde tatt et samfunnsansvar på dette området, sier SFF-lederen.

- Når man ser hvor dyre rettighetene til det smale markedet av populære TV-idretter har blitt, ville det kanskje også vært lønnsomt for NRK å satse bredere. Vi vet at det er mye godt TV-stoff i de idrettene som i dag knapt vises i media, legger han til.

Her kan du lese flere saker fra Nordre Aker Budstikke

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse