Opptur for motbakkeløp

Opp mot Frognerseteren lå Nina Hongseth (Ditt Tempo), Torhild Garen (Jar og Bærum Skiklubb) og den ungarske landslagsløperen i orientering Zsuza Fey (IL Tyrving ) i tet i gjennomløpingen av Tryvann Opp.

Motbakkeløp er den nye løpsmoten og nå har farsotten nådd Oslo. Mosjonister og eliteutøvere konkurrere side om side i naturskjønne omgivelser når Tryvann Opp går av stabelen til høsten.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Initiativtaker Christian Prestegård (venstre), Nina Hongseth og Torhild Garen leder an treningsgruppa forbi Holmenkollen-bakken på vei mot Tryvann.

Holmenkollen: – Nå er timingen perfekt, sier president i kondis.no, Christian Prestegård, som har tatt initiativet til det nye motbakkeløpet som arrangeres 31. august.

– Oslo og Holmenkollen er tildelt VM på ski i 2011 og dette løpet er en praktfull måte å få vist frem og markedsført byen på. Dette kan bli Norges største motbakkeløp i løpet av 4-5 år, tror løpssjefen.

Praktfull utsikt

Prestegård dro i gang Osloløpet i 1975 og Sognsvann Rundt tre år senere som samlet noen av verdens beste løpere. Etter suksessene med Skåla 1848 meter rett opp, Fanaråken Duathlon, Turtagrø-Fanaråken Opp og generelt en kraftig opptur for motbakkeløp rundt om i Norge og spesielt på Vestlandet, har han stor tro på at Tryvann Opp kan bli et nytt storløp i Oslo. Sportsklubben Vidar er teknisk arrangør, og målet er å slå Bergen der Stoltzekleiven Opp i år satte ny deltakerrekord med 2 500 i hovedløpet.

– Oppover løypetraseen får deltakerne praktfullt utsyn og vidsyn over byen, og målgang er på det høyeste utsiktspunktet over Oslo, 528 meter over havet, påpeker Prestegård.

Tryvann Opp starter på Midtstuen, og løypa går på skogsbilveier forbi Holmenkollen ved Kong Olav-statuen og kapellet, rundt Frognerseteren og har målgang ved Tryvannstårnet. Distansen er 5 km og samlet stigning er 300 høydemeter.

Tester grenser

Forrige uke var det gjennomløping i løypetraséen, og Nina Hongseth (32) fra Hovseter gleder seg allerede til startskuddet går om nesten tre måneder.

– Ja, jeg gleder jeg masse selv om det blir pes. Ultraløp og motbakkeløp er en utfordring, det er fint i naturen og jeg får testet mine grenser, sier hun.

Nina trener seks dager i uken, og løper både maraton og ultraløp. Hun har allerede gjennomført St. Olavs Ultra tidligere i år - 16 mil på to dager. Og i slutten av juli reiser hun til Davos og Swiss Alpine - 78 kilometer på en dag, med en stigning på totalt 2300 meter.

Prestegård avviser imidlertid at du må være topptrent for å løpe Tryvann Opp.

– Alle kan delta. Motbakkeløping er en skånsom og effektiv treningsform. Menneskekroppen er skapt for bevegelse i motbakker og i kupert terreng på mykt underlag. De aller yngste har faktisk et fortrinn fordi de er så lette, og vi forventer massevis av ungdommer her etter hvert, forklarer han.

PS! Løpet er åpent for alle fra og med 12 år. Påmeldingsfristen er 1. august.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse