Supergode i alpint, men holder fortsatt på med andre idretter også

Christian og Sander, veldig gode i alpint, men holder fortsatt på med andre idretter også. FOTO: PRIVAT

Debatten går om viktigheten av å drive med flere idretter, lengst mulig. Christian (15) og Sander (15) er to av Norges store og unge skitalenter - men de trener mye annet enn alpint.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.09.2016 kl 08:50

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

KJELSÅS: Christian Søvik (15) og Sander Olsen (15) trener hver dag og flere ganger om dagen for ifølge gutta selv; Å bli best i verden i alpint. Begge er siste års U16-løpere, og skal etter planen etter dette året starte på skigymnas på Oppdal.

Begge har drevet med alpint fra de var små, og er blant landes beste 15-åringer i alpint.

Flere idretter

Men begge er et bevis på at det går an å drive med flere idretter samtidig, lenge. Blant annet er de begge ivrige skatere. I tillegg til at de spiller fotball på Kjelsås Gutter 15 års-lag.

Christian spiller i tillegg mye golf og tennis, han er flere ganger klubbmester i Grefsen tennisklubb. I tillegg har han drevet med basket.

Sander har spilt hockey og fotball siden han var liten. Tidligere spilte han fotball døgnet rundt, og angrer litt på at han ikke sto mer på ski i den fasen.

LES OGSÅ: Sander er et av Norges råeste skitalenter. Her får han tips fra Aksel Lund Svindal

Se bildet større

Christian og Sander - også med i fotballen. FOTO: PRIVAT

Forskjellige miljøer

Gutta selv forteller at det er mer moro med variasjon og selvfølgelig forskjellige miljøer og folk innenfor de forskjellige idrettene.

– Det er utrolig gøy å variere, selv om det også er mye variasjon i barmarkstreningen i alpint, sier Christian og Sander.

De fortsetter.

– Det er et annet miljø og en helt annen sosial setting å gå på andre treninger. Litt mer «low key» i noen idretter, spesielt skating, som er helt uten trenere. Der lærer vi triks av hverandre og gjennom å sjekke ut på YouTube, sier de.

Se bildet større

Christian i farta. FOTO: PRIVAT

Teknikk og jenter

Å kjøre på ski ser selvsagt moro.

– Men alpint kan også være frustrerende. For det må terpes mye teknikk, og det er ikke alltid like lett å få den til. Men det er utrolig gøy når vi først får det til - alpint er en så teknisk sport at man vel aldri blir helt utlært, tror de unge skitalentene.

– Likevel, vi gjør mye forskjellig på alpintreningene også. Det er nesten ikke en trening som er lik en annen. Og så er det fint at vi kan trene sammen med jenter, sier Christian.

Løper mer

Tenker de selv på at det er lurt å drive med allsidig trening?

– Om jeg blir bedre til å kjøre på ski av å for eksempel å spille fotball, vet jeg ikke. Men vi får jo løpt litt ekstra da, og det er ikke sikkert vi hade løpt like mye om vi skulle løpe i skogen alene. Særlig ikke da vi var yngre, tenker jeg, sier Sander.

Klubben har historie på at det er mange som fortsetter med andre idretter, samtidig som de satser alpint. Også etter at de er ferdig med ungdomsskolen.

Kjelsås alpint har også mange aktive alpinister i FIS-systemet. Her begynner også Sander og Christian neste år.

LES OGSÅ: Aksel Lund Svindal har merket seg hva som gjøres i Kjelsås: – Har hørt at det er veldig bra gass

Se bildet større

Sander i farta. FOTO: PRIVAT

Stor pågang

Leder av Kjelsås Alpin, Arild Olsen, forteller at rekrutteringen er stor.

– Mange ønsker å være med på treningene nå i høst. Vi har overfulle partier, og mange får dessverre ikke plass. Vi har også lange ventelister. Det trengs hallkapasitet og for å sikre god kvalitet på treningene, og det er jo noe vi mangler, sier Olsen.

Han fortsetter.

Vil øke

– Vi jobber med å øke kapasiteten for de yngste utøverne. Tidligere har første og andreklassingene trent sammen. Kommende vinter deler vi opp denne gruppen som vi kaller U8, sier Olsen. Det betyr også at vi samkjører med langrenn slik at ikke treningsdagene krasjer, forteller alpinlederen.

Førsteklassingene skal trene i Trollvann tirsdager, mens andreklassingene trener der torsdagene.

Alpinklubben skal også ha skiskole mandager og onsdager.

– Ikke ensformige

– En suksessfaktor for klubben og den store rekrutteringen tror jeg er at treningene ikke er ensformige - som alpinist må man ivareta alle de fysiske faktorene.

– Uansett - allsidighet i ung alder er så veldig viktig. Utholdenhet, koordinasjon, spenst, hurtighet, stabilitet, styrke og mobilitet er fysiske faktorer vi ivaretar i våre treninger.

Samarbeid mellom idrettene er viktig.

– Nettopp det å tilrettelegge for at barna kan ha mulighet for å drive med flere idretter.

– La barna selv få velge

Idrettslaget har også i fjor dratt igang idrettsskole for førsteklassingene, hvor barna kan prøve seg i flere grener.

Olsen oppfordrerer foreldrene til å la barna helt selv få lov til å velge hvilken idrett de vil drive med, så langt det er mulig.

– Forskning og erfaring tilsier at utøveren holder på lenger med idretten, om han eller hun selv har eierskap. Derfor er det viktig at barna selv er med på å få velge hvilken idrett de vil holde på med, ifølge Olsen.

LES OGSÅ ANDRE SAKER FRA NORDRE AKER BUDSTIKKE:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse