Vinteridretter og sommeridretter? Det var før det...

G-16: Neste sesong som en del av Kjelsås Håndballgutter-16, G-16 for første gang på noen år i klubben. Fra venstre Oskar H. Lie, Ola Romsaas og Bendik Schei. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Serien er over for lenge siden for Kjelsås G-2000. Men lenge siden håndball var en vinteridrett også.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.06.2015 kl 07:04

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

SAND: Fra Beach Cup ved Tærudhallen første helgen i juni. FOTO: PRIVAT

Se bildet større

SAND: Fra Beach Cup ved Tærudhallen første helgen i juni. FOTO: PRIVAT

Se bildet større

FOTO: NORGES HÅNDBALLFORBUND

Se bildet større

FOTO: NORGES HÅNDBALLFORBUND

Se bildet større

G-16: Endel av kommende G-16 i Kjelsås Håndball. FOTO: PRIVAT

Faktaboks - Håndball

Hvem oppfant håndballen?

Fra Norges Håndballforbunds egen hjemmeside:

Hvis vi setter følgende kriterier for et håndballspill

1. Det må eksistere regler for å kalle det et håndballspill

2. Det er om å gjøre å lage mål og hindre motstanderen i å score mål

Hvis vi aksepterer at disse kriteriene må tilfredsstilles for at vi kan kalle spillet for et håndballspill, ble sporten ”oppfunnet” av en professor ved Prahas universitet, Dr. Jozef Klenka, i 1892, men tsjekkerne har aldri påberopt seg farskapet.

Den første håndballkamp beskrevet i Danmark foregikk på Ordrup Cyklebane i august 1903, mens det første fotografi av en håndballkamp stammer fra den danske byen Randers i 1904.

Også i Tyskland ble det spilt håndball på et tidlig tidspunkt. Den første utgaven av ”Feldhandball” - 11-manns utendørshåndball i 1912 av tyskeren Hirschmann, generalsekretær i det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

I 1927, ble International Amateur Handball Federation (IAHF) etablert i forbindelse med sommer-OL i Amsterdam. I 1936 var 11-mannshåndball sto på programmet i Berlin-OL det året.

Etter andre verdenskrig ble det stiftet nytt håndballforbund, IHF - med Danmark, Finland, Frankrike, Nederland, Norge, Polen, Sveits og Sverige. I dag er det 145 medlemsnasjoner.

Fra 1936 - svenskene ankom Oslo for å vise frem håndball. Pressen skriver. ”Her var noe nytt og spennende som også vi i Norge burde kunne utvikle til å bli en virkelig masseidrett, ikke minst for piker og damer som ikke hadde noen idrettsgren å samles om i den varme årstiden.”

Det første norgesmesterskapet for kvinner ble arrangert i 1938 og Nordstrand ble de første norgesmesterne da de vant 1 - 0 over Bækkelaget i finalen. I 1939 ble det første norgesmesterskapet for menn arrangert med Arild og Nordstrand i finalen. Arild vant med 6 - 5.

Etter andre verdenskrig ble det stiftet nytt håndballforbund, IHF - med Danmark, Finland, Frankrike, Nederland, Norge, Polen, Sveits og Sverige. I dag er det 145 medlemsnasjoner.

Laila Schou Nilsen fra Grefsen hadde en sentral rolle i oppbygging og utvikling av kvinnehåndballen her til lands. I en turnering i april 1940 - like før nazistene okkuperte Norge - laget hun 17 av lagets 20 mål. I forkant av NM året før hadde Aftenposten denne overskriften: ”Nordstrand mot Laila i finalen”. I tillegg til å være en suveren spiller, arrangerte hun vellykkede håndballturneringer, var lagleder, av og til trener, uoffisiell og senere offisiell administrator på forbundsplan.

Ellers kan nevnes at TV åpnet muligheter for å i større grad få sponset idretten. Men NRK nektet i starten å kringkaste idrett og håndball med reklame på drakter og hallreklame.

For eksempel da det norske landslaget stilte med draktreklame i en bortekamp mot Danmark, nektet NRK å sende kampen.

Håndballens definitive gjennombrudd mediemessig kom da Håndballjentene under ledelse av Sven-Tore Jacobsen tok bronse i A-VM i Nederland 1986.

Les hele historien på forbundets egne hjemmesider.

KJELSÅS: Sesongen går året rundt. Også i forskjellige varianter. Til og med på sand, uten "sprett".

Få siste nytt fra nærmiljøet rett i nyhetsfeeden! Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

- Beach-cup var forrige helg. Vi vant - begge lagene i finalen var Kjelsås, gliser Ola Romsaas, Bendik Schei og Oskar H. Lie.

Det har vært en bra sesong for kjelsåsgutta, med hele tre lag i seriespill. De vant ikke serien, men flere cuper og turneringer. Det gjeveste trofeet; Seier i det høythengende Grensemesterskapet.

Gutter-16

I juli er gutta klare for verdens største håndballturnering, Partille i Gøteborg.

- Perioden vi er inne i nå er pre-season ressurstrening med fokus på styrke og fart og litt mindre ball. Og så er vi stolte av at gutta neste år, er meldt på ett år opp, som Gutter-16 i serien. Det er noen år siden sist med G-16 i Kjelsås Håndball, sier trener Lars Romsaas.

Allsidighet er anbefalt av idrettsforståsegpåere. Men kanskje ikke alltid lett å for barna å ha både tid og anledning til å holde på med flere idretter samtidig.

For der noen idretter tidligere var vinteridretter - som eksempelsvis håndball - og sommeridretter, går det meste nå året rundt. Til og med skifolket ruller rundt på ski midt i juli.

Men håndballen startet altså ikke i hallene.

Startet ute

- Håndball var nok fra starten, og frem til 1970-årene - en idrett som kun ble praktisert utendørs, og derfor mest på den tida av året det var mulig å spille håndball ute. Det ble riktignok spilt innendørs-NM i håndball i årene fra 1958-1967, men steder å spille var det svært få av, forteller informasjonsmedarbeider Svein Andresen i Norges Håndballforbund.

Faktisk begynte også håndballen med 11 spillere, akkurat som fotballen. Fra håndballhistorien år 1936 heter står det også i pressen: «Her var noe nytt og spennende som også vi i Norge burde kunne utvikle til å bli en virkelig masseidrett, ikke minst for piker og damer som ikke hadde noen idrettsgren å samles om i den varme årstiden.»

Endringen fra ute til inne, skjedde i takt med utbyggingen av idrettshaller.

Valgte håndball

Ola, Bendik og Oscar har også drevet med flere idretter opp gjennom årene, men for disse gutta har det ikke vært valgets kvaler underveis. Med tanke på at de store idrettene nå går året rundt.

- Jeg spilte i tillegg til håndball også fotball, fra 6-års alderen. Jeg var fotballkeeper. Men så pådro meg en skade i 12 - 13-årsalderen, og da måtte jeg begrense treningsmengden en periode. For meg var det enkelt å velge håndballen, sier Ola.

Oskar spilte også fotball og tennis.

- Tilfeldig at jeg "oppdaget" håndballen for noe få år siden, men jeg synes det var så morsomt, at det ble helt naturlig å bare drive med håndball istedet, sier keeperen på G-2000, snart G-16.

Bendik spilte også både fotball og håndball.

- Jeg holdt på med begge deler til for et par år siden. Men var ikke noe vanskelig for meg å velge håndballen, da det ble mye å drive med begge idretter samtidig. Det beste med håndballen nå, er at jeg ser at det jeg trener mye på, blir jeg god på. Det funker! sier han.

Og det trenes mye, stort sett hver dag. Fire fellestreninger i uka, i serien en til to kamper per uke og egentrening flere ganger i uka.

Stort kull

De er et heldig kull - Kjelsås håndball G-2000. For de er mange - hele 30 stykker. Ifølge Oskar, Bendik og Ola, er det en fin sosial gjeng, som også er mye sammen utenom håndballen.

- Synd at mange slutter helt med idrett i løpet av ungdomsskolen. Andre velger jo å satse 100% på en idrett. Men på vårt lag har vi flere spillere som driver med to idretter og det går helt fint, er gutta enige om.

Så er praten slutt, håndballtrening i Kjelsåshallen onsdag ettermiddag starter om få minutter.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse