Både Høyre og Ap taper og vinner – Venstre gjør et brakvalg

SKOLEVALG: Høyre vinner på Bindern, men taper på Nydalen. Arbeiderpartiet er størst på Nydalen, men taper terreng på Blindern. Venstre er populær på begge skoler.

Elevene ved de to videregående skolene i Nordre Aker er dundrende uenige i årets skolevalg. Men én ting er de enige om: Venstre.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.09.2015 kl 14:00

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Skolevalgresultatet for alle skolene i Oslo. FOTO: Skjermdump fra samfunnsveven.no

Se bildet større

Skolevalgresultatene fra Nydalen vgs. FOTO: Skjermdump fra samfunnsveven.no

Se bildet større

Skolevalgresultatene fra Blindern vgs. FOTO: Skjermdump fra samfunnsveven.no

NYDALEN/BLINDERN: Mandag ble skolevalget avholdt på videregående skoler i Norge. Selv om valget ikke har noen reell konsekvens, ses det gjerne på som en pekepinn på hvordan kommunevalget vil gå, og hvordan ungdom kommer til å stemme når det virkelig gjelder, 13. og 14. september.

Nasjonalt er Arbeiderpartiet den store vinneren, mens regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet går kraftig tilbake.

Slik er også fasiten i Oslo. Ap får 32,9 prosent oppslutning, mens Høyre er nede på 18,3 prosent.

Store forskjeller

På de videregående skolene i Nordre Aker; Nydalen og Blindern, spriker resultatene i hver sin retning.

Nydalen-resultatet er ikke ulikt Oslo-resultatet. Arbeiderpartiet får 30,1 prosent av stemmene, mens Høyre bare får 13,1 prosent. Frp får bare 2 prosent, mens SV er oppe i 14,3 prosent.

På Blindern er resultatet nesten snudd på hodet. Her la 28,3 prosent av dem som stemte Høyres stemmeseddel i valgurnen, mens bare 13 prosent valgte Arbeiderpartiet. Frp får kun 1,8 prosent av stemmene, mens Miljøpartiet de Grønne får hele 12 prosent.

Venstre-boom

Både Nydalen- og Blindern-elevene omfavner Venstre. Totalt for Oslo er Venstre byens tredje største parti i skolevalget, med 10,2 prosent av stemmene. På begge Nordre Aker-skolene er partiet det nest største.

På Nydalen stemte 20,7 prosent på Venstre, mens hele 26,3 prosent valgte det det samme på Blindern.

Det gleder Tor Frøytvedt Dahl fra Tåsen. Han er leder i Oslo Unge Venstre.

– Jeg tror vi gjør det bra fordi elevene ser og vet at vi er borgerlig parti med samvittighet, og et miljøparti med næringsvett. Venstre setter de globale sakene som klima og flyktningkrisen på dagsorden, samtidig som vi presenter lokale løsninger, sier Oslo Unge Venstre-lederen, og legger til:

– Jeg tror Oslos ungdom vil ha et grønt og liberalt parti som setter folk først.

LES OGSÅ: Venstre: Marka vernes best gjennom bruk

Se bildet større

Tor Frøytvedt Dahl fra Tåsen er leder i Oslo Unge Venstre. FOTO: OSLO UNGE VENSTRE

Fritt skolevalg er en forklaring

Høyres yngste bystyrerepresentant, Kristoffer Gustavsen fra Grefsen, tar det dårlige oslovalget til orientering.

– Vi skulle gjerne vært høyere enn vi er, men vi styrer Nordre Aker, Oslo, vi styrer landet. Vi må finne løsninger for den verste flyktningekatastrofen siden andre verdenskrig. Nå må vi brette opp ermene og fortsette å fortelle om hvilket Oslo vi vil ha. Styringen av skolen, offensiv satsning på miljø og en tryggere by for alle, sier Gustavsen, som tidligere har vært leder av Oslo Unge Høyre.

Han tror det store spriket mellom Nydalen og Blindern videregående har en god forklaring.

– Forskjeller skjer fordi vi har det frie skolevalget der ulike mennesker møtes på tvers av skolekretsene. Det er bra. Så har Oslo Unge Høyre en jobb å gjøre på Nydalen neste gang, sier Gustavsen.

LES OGSÅ: Høyre: Halvparten av alle boliger i Nordre Aker får eiendomsskatt

Se bildet større

Kristoffer Gustavsen, bystyrekandidat for Høyre. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Førende resultat

Fra skolevalgsvinneren Arbeiderpartiet er bystyrekandidat Jørgen Foss, leder av Grefsen Arbeiderpartilag og foreløpig fortsatt bosatt i Nydalen, et eneste stort smil.

– Det er kjempegøy at Arbeiderpartiet gjør det så bra. Det er veldig positivt, og jeg tror det vil gjenspeile seg mandag når vi får de ordentlige valgresultatene, sier han.

Han er enig med Høyres Kristoffer Gustavsen om at forskjellene mellom Nordre Aker-skolene skyldes at Oslo har fritt skolevalg.

– Dermed er det ikke bare elever fra Nordre Aker, men elevmassen er sammensatt av elever fra hele byen, sier Foss.

LES OGSÅ: Jørgen Foss flytter. – Jeg måtte ut for å tenke

Miljøet er vinneren

– Men dersom jeg skal analysere resultatet, vil jeg si at miljøet er vinneren blant de unge. MDG gjør det bra, og SV gjør det overraskende bra. Og så er det Venstres gode oppslutning. Det er de tre grønne partiene, sier Foss.

Se bildet større

Jørgen Foss, bystyrekandidat for Arbeiderpartiet. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Han tar selvkritikk på vegne av eget parti.

– Her tror jeg vi i Arbeiderpartiet ikke har vært tydelige nok på vår miljøpolitikk. Det må vi være fremover. Ap ønsker også en grønnere by, med færre biler, og mer sykkel, kollektivtransport og gange, sier Foss.

Ujevn oppslutning

Det er imidlertid stor forskjell på valgoppslutningen på de to skolene. Mens 92,2 prosent av elevene ved Nydalen vgs. avla stemme i skolevalget, deltok kun 51,3 prosent på Blindern vgs.

– Dermed er det nok knyttet mer sikkerhet til valgresultatet på Nydalen. Jeg tror for eksempel ikke at Venstre ender med 26 prosent av stemmene på mandag, sier Jørgen Foss.

LES OGSÅ: Arbeiderpartiet: – De fleste vil merke svært lite til eiendomsskatten

Høyres Kristoffer Gustavsen er klar på hva det regjerende byrådspartiet må gjøre for å rette opp inntrykket etter skolevalget:

– Nå skal vi bruke den siste uken på å fortelle Oslos innbyggere at vi har de beste løsningene for Nordre Aker og resten av byen.

I Oslo har det totalt blitt avlagt 14.606 stemmer ved 30 videregående skoler. Valgdeltakelsen var på 79,6 prosent. Du kan se alle resultatene fra skolevalgene på samfunnsveven.no.

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse