Sirkler inn Sogn som nytt svømmeanlegg

NYE SOGN BAD: Skiltet må rettes opp, dersom Venstres 1. kandidat til BU, Andreas Skjæret, og bystyrekandidat fra Nordre Aker, Erik Borge Skei, får det som de vil. Venstre-byråd Guri Melby kan love at det blir nytt bad i vår del av byen, bare ikke hvor. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Oslo skal få tre nye badeanlegg. Svømmebyråd Guri Melby kan ikke love at Nordre Aker får badet, men kan heller ikke komme på noen bedre plassering enn Sogn vgs.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.09.2015 kl 20:19

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

SOGN: Bystyret har vedtatt at Tøyenbadet skal rustes opp som byens hovedbad, og byrådet vil sette av 10 millioner kroner til prosjekteringen i 2016-budsjettet, røper miljø- og samferdselsbyråd Guri Melby (V) overfor Nordre Aker Budstikke.

I tillegg skal Oslo få tre nye områdebad. Ett av disse skal legges til «Oslo nord/vest».

Dermed er den mangeårige svømmedrømmen i Nordre Aker endelig et stort skritt nærmere å bli realisert.

Svømmekrav, folkemøte og badestrategi, men…

Med kun ti timer svømmeopplæring i grunnskolen, tok lokalpolitiker May-Brith Døssland (V) til orde for å styrke svømmetilbudet i bydelen for snart åtte år siden, og hele bydelsutvalget var enige med henne.

Se bildet større

BU-politiker May-Brith Døssland (V) var initiativtaker til arbeidet med å få et nytt badeanlegg i Nordre Aker. Åtte år etter at hun poserte på Sogn bad kan avgjørelsen om nytt områdebad i bydelen bli tatt. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

Riktignok har Nordre Aker bassenger både på Idrettshøgskolen, Domus Athletica og gamle Sogn bad, men disse er enten ikke åpne for allmennheten, eller har begrensede åpningstider.

I 2008 trommet Venstre sammen til stort svømmemøte på Engebråten skole med deltakere fra Risenga svømmehall i Asker og Østfoldbadet.

I 2011 lagde bydelsutvalget et strategidokument som pekte på behovet, og sirklet inn to aktuelle tomter; én i Sandakerveien 113 i Nydalen, og «indrefileten» ved Ringveien – tidligere Sogn videregående skole i Sognsveien 80.

Et langt skritt nærmere Nordre Aker

I 2015 står mangeårig bydelsutvalgsrepresentant, nå bystyrerekandidat for Nordre Aker og Venstre, Erik Borge Skei, sammen med partiets nye førstekandidat til BU, Andreas Skjæret, i Sognsveien 80. Venstre har hatt «svømmebyråden» i fire år.

– Vi er et langt skritt videre enn i 2011. Nå er det vedtatt at det skal bygges et bad i denne delen av byen. Det er viktig for oss at det kommer til Nordre Aker, og aller helst her på Sogn, sier Skei.

Tomta er på hele 55,7 mål, og etter at Sogn vgs. flyttet ut i 2013, holder Blindern vgs. til i deler av bygningsmassen, og Etterstad vgs. benytter andre lokaler. Her ligger Sogn bad, men store deler av den gamle yrkesskolen står nå tom.

– Sogn har dessuten den riktige plasseringen, og god kollektivdekning. Hit kommer man enkelt fra hele bydelen, og resten av byen, sier Skjæret.

Alle lokalpartiene, bortsett fra Rødt, er enige om at områdebadet for Oslo nord/vest bør ligge i Nordre Aker.

LES OGSÅ: – Vi opplever rett og slett vrangvilje fra Ruters side. Det sittende byrådet har hele tiden spilt på lag med Ruter og nedleggelse av bussrute 55

Et «stort bad»

– Sogn er absolutt en av de aktuelle tomtene vi ser på, sier byråd Melby, men å love de to partifellene, og resten av Nordre Aker, at bydelen får det etterlengtede områdebadet, det kan hun ikke.

– Nå er vi i gang med en konseptvalgutredning for hvor badet skal ligge, så det vil ikke være riktig av meg å forskuttere konklusjonen av den nå, sier Melby.

Det hun imidlertid kan si er hva et områdebad skal være.

– Det skal være et ganske stort bad, og et anlegg som skal tilfredstille kravene fra idretten, svømmeopplæringen, det skal være et rehabiliteringsbad med helserettede tilbud, åpent for ordinær svømming og tilrettelagt for barnefamilier.

Jeg kan ikke i farten nevne en eneste tomt i Oslo vest som er like godt egnet

Ingen andre aktuelle tomter

Se bildet større

Andreas Skjæret, Venstres 1. kandidat til BU, byråd Guri Melby, og mangeårig BU-representant og nå bystyrekandidat Erik Borge Skei foran Sogn vgs.-tomta på hele 55,7 mål FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Dermed ligger det i kortene at det nye badet trenger plass.

– Og det er ikke så mange steder vi kan anlegge noe i den størrelsen, sier Melby.

– Hvilke andre konkrete steder i de vestlige bydelene er aktuelle?

– Jeg kan ikke i farten nevne en eneste tomt i Oslo vest som er like godt egnet. Dette er en tomt kommunen allerede eier, sier Melby, og fortsetter:

– Men så må man også vurdere negative konsekvenser, for eksempel ved at et slikt bad kan generere mer trafikk i området. Samtidig er kollektivdekningen, med t-baneringen og flere busslinjer så god at jeg ikke tror det skal være vanskelig å få folk til å reise hit kollektivt.

LES OGSÅ: Vil ta imot 400 flyktninger i Nordre Aker. Vil du leie ut bolig?

Hva med Røabadet, Frognerbadet og Sogns fremtid?

Men skal Nordre Aker få badet må nabobydelene i vest skuffes. Vestre Aker fikk sitt Røabad, etter 40 års kamp, i fjor. Men det er drevet av en privat treningskjede. Melby vil derfor ikke gå med på at det gjør at Vestre Aker er ute av dansen.

Andre har pekt på Frognerbadet som mulig plassering for det nye områdebadet i vest.

– Men jeg har ikke sett en eneste god plan for å bygge inn Frognerbadet, og syns ikke det vil være noen kjempegod idé. Frognerbadet er et populært utendørsbad, og jeg mener Oslo trenger et slikt tilbud i tillegg til et nytt bad i Oslo vest, sier Melby.

Arbeidet med nye svømmeanlegg vil starte i løpet av neste bystyreperiode. Men hvis Nordre Aker ikke vinner fram. Hva da med Sogn bad, som er offentlig åpent i dag, men med beskjedne åpningstider?

– Det er vanskelig å si noe om. Byrådet ønsker færre og større bad med lengre åpningstider, og tror at det gir et best mulig svømmetilbud til Oslos befolkning. Men ingen eksisterende bad vil forsvinne i Oslo før vi har nye og bedre bad åpne for publikum. Bad som er lett tilgjengelig med kollektivtransport fra hele byen, avslutter Melby.

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse