Nordre Aker Budstikke

Ny smitterekord i Nordre Aker, Oslo og Norge

3. januar ble det satt ny smitterrekord både nasjonalt, i Oslo og i flere av bydelene. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Det siste døgnet har det vært smitterekord både i bydelen, i Oslo og i landet totalt. Antall innlagte koronapasienter på Ullevål sykehus har økt kraftig det siste døgnet. Hovedstaden er dermed episenteret for koronapandemien i Norge akkurat nå. Helsetoppene frykter at mørketallene er store.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 05.01.2022 kl 11:39

NORDRE AKER: I Nordre Aker er det registrert 95 koronasmittetilfeller det siste døgnet. Det er opp fra 1046 fra dagen før, og ny rekord – den forrige er fra lille julaften, da det ble registrert 84 nye smittede.

Totalt i Oslo er det registrert 1771 nye koronasmittede det siste døgnet. Også dette er ny smitterekord. Forrige smittetopp i Oslo var 14. desember 2021 med 1194 tilfeller på ett døgn.

Men det er ikke bare i hovedstaden smitetallene er høye. Det siste døgnet er det totalt registrert 7921 koronasmittede i Norge. Antall smittetilfeller er dermed også det høyeste som er registrert på et døgn hittil i pandemien. Den forrige smittetoppen var 14. desember, med 6003 smittede.

Episenter

Forrige døgn passerte Oslo over 100.000 smittetilfeller, noe som betyr at hovedstaden står bak nesten en firedel av smittetilfellene i Norge. Hovedstaden har vært et episenter for smitten i landet, skriver NTB.

– Slik har det vært gjennom hele pandemien. Oslo har hatt det største trykket. Det er naturlig. Det er her flest folk bor. Det er her vi bor tettest. Det er her mobiliteten er, både innenlands og utenlands, sa Oslos helsebyråd Robert Steen til NTB tirsdag.


Med omikronvarianten som den nå dominerende virusvarianten i Norge, er det ventet at smittetallene både i januar og februar vil øke både i Oslo og i resten av Norge.

Gårsdagens smittetall er 785 flere enn samme dag forrige uke, og 738 flere enn mandag. De siste to ukene har det blitt registrert 12.265 nye smittede i Oslo, i snitt 876 per dag.

Bydelene

Det er bydel Frogner som har hatt det høyeste antallet nye smittede det siste døgnet, med 190 nye tilfeller. Selv med smitterekord også i Nordre Aker, plasserer de 95 nye tilfellene bydelen vår femte sist blant Oslos 15 bydeler siste døgn.

Slik har smitteutviklingen vært i Nordre Aker de siste 14. dagene:

Assisterende bydelsoverlege i Nordre Aker, Anders Danielsen Lie, sier til Nordre Aker Budstikke at de økte smittetallene i bydelene etter nyttår er som ventet.


– Et stort spørsmål nå er hva mørketallene er. Det er grunn til å tro at smittetallene egentlig er høyere enn det vi ser. En grunn til det er at det er mye selvtesting, og at mye av oppfølgingen og smittesporingepn er overlatt til innbyggerne.

Danielsen Lie opplyser at det regelmessig har vært smittesituasjoner i skoler og barnehager før jul, men at det det per i dag ikke er noen utbrudd i bydelen der det er iverksatt tiltak som er mer inngripende enn de som er gjeldende fra Oslo kommunes side og nasjonalt.

Smitteteamet i Oslo vest vil nå etter nyttår prioritere ressurser inn mot å følge opp og holde oversikt over situasjonen i skoler og barnehager. Årsaken til dette er konsekvensene smitteutbrudd vil ha for bemanningen og tjenestetilbudet i bydelen, dersom fraværet blir høyt og mange ansatte må i karantene.

Smittetrykket, som er antall smittede per 100.000 de siste to ukene, er høyest i Nordre Akers nabo bydel Bjerke. Her er det et smittetrykk på 2205,1. Deretter følger Grorud og Søndre Nordstrand bydel med henholdsvis 2194,4 og 2145,9.

Smittetrykket er likevel lavest i bydel Nordre Aker med 1370,2, fulgt av Nordstrand og Ullern med 1404,9 og 1521,6.

Nakstad: Mørketall

Espen Nakstad, assisterende direktør i Helsedirektoratet, sier til NRK at han tror det er betydelige mørketall og at det reelle tallet på smittede nasjonalt kan være langt høyere.

– Det er vanskelig å estimere helt nøyaktig, men rundt 50 prosent tyder det på. Det ser ut til at mange har begynt å teste seg, men om det generelle tallet vil stige, så vil også mørketall stige, sier Nakstad.

Til NTB sier han at de høye smittetallene er forventet, ettersom flere tester seg nå som hverdagen er tilbake – og fordi mange skoleelever også har testet seg før skolestart. Han sier de høye tallene bærer preg av at omikrionvarianten nå dominerer i hele landet. I uke 52 utgjorde omikron 65,4 prosent av alle smittetilfellene som ble screenet eller sekvensert.

– Vi er usikre på hvor raskt smitten vil stige framover, og hvor mange som etter hvert vil trenge behandling på grunn av økningen.

Ventet en smitteøkning

Det er ventet en smitteøkning nå i januar, ikke minst fordi færre testet seg de to siste ukene i desember, og man nå er tilbake i hverdagen med mer testing, ikke minst på skolene.

– Vi har ventet at smitten vil øke nå, hovedsakelig på grunn av omikron. Nå er vi spente på utviklingen de neste ukene, sier Nakstad til VG.

Til Dagbladet sier han at det er tiltak, testing og effekten av boosterdosen som vil avgjøre bølgens størrelse i Norge.

Immunolog og professor i medisin, Anne Spurkland, sier til NRK at smittetallene er som forventet.

– Jeg tror egentlig at det er lave tall, for det kan være veldig mye underrapportering. Jeg tror bølgen er større enn det vi ser konturen av nå, sier Spurkland.

– Starten på januarbølgen

Fagdirektør Frode Forland i FHI sier til TV 2 at vi må forberede oss på at dette er starten på januarbølgen. Årsaken er at omikron har blitt den dominerende virusvarianten i Norge.

Selv om det ser ut til at de fleste fullvaksinerte blir lite alvorlig syke av omikronvarianten, mener Forland det likevel er grunn til bekymring.

– Det er denne bratte stigningen i smittetall som to-tre uker etterpå vil føre til mange innlagte, som er utfordringen. At mange da også vil måtte være i karantene og være syke, kan føre til utfordringer for driften av viktige samfunnsfunksjoner framover.

Rekorder i storbyer

De siste sju dagene er det i snitt registrert 4240 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 3360, så trenden er stigende.

Både i Oslo og Trondheim er det onsdag meldt om rekordsmitte. I Oslo er det sist døgn altså registrert 1771 nye smittede, mens tallet for Trondheim er 254.

På landsbasis er den nye rekorden på 7921 koronasmittede 3.219 flere enn samme dag i forrige uke, og 2688 flere enn forrige døgn.

Kraftig økning av innlagte på OUS

304 koronapasienter lå tirsdag innlagt på sykehus, 21 færre enn dagen før. 95 av pasientene ligger på intensivavdeling, og av dem får 68 respiratorbehandling, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

Oslo Universitetssykehus melder imidlertid om en kraftig økning av koronapasienter det siste døgnet. Elleve nye koronapasienter ble innlagt på Ullevål sykehus det siste døgnet, en kraftig økning fra det som har vært trenden de siste ukene.

– Før jul hadde vi tre til seks innleggelser i døgnet. Omtrent like mange ble skrevet ut. Elleve nye innleggelser på et døgn er mye, det er kanskje rekord i denne bølgen. Vi er veldig spente på hvordan dette utvikler seg, sier seksjonsleder ved avdeling for anestesiologi, Anne Bøen, til VG.

Omikronvarianten har blitt dominerende i Norge. Selv om det er antydet at den synes å gi mindre alvorlig sykdom, er det ennå for tidlig å slå fast at det vil føre til færre innleggelser, sier Bøen.

– Mandag hadde vi ingen inneliggende med bekreftet omikronsmitte på intensiv. Vi vet at av alle koronaprøver som analyseres nå og er positive på covid-19, er 70 prosent omikron, sier hun.

I alt har 412.472 personer nå testet positivt for korona i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet.

Til sammen er 1307 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...