Nordre Aker Budstikke

Blomster- og kransenedleggelse ved graven til Håvard Vederhus. Det er 10 år siden han ble drept 22.juli på Utøya. Foto: Cecilie Sunde Lien

– Kjære Håvard, min elskede Håvard

– Til siste øyeblikk opptrådte du som den omsorgsfulle lederen og satte andre foran seg selv. Det var det som gjorde deg spesiell, unik, og hellig, sier Kamzy Gunaratnam om Håvard Vederhus, under minnemarkeringen ti år etter terrorhandlingene i Regjeringskvartalet og på Utøya i 2011.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 23.07.2021 kl 15:02

GREFSEN: Det er ti år siden terrorangrepet i Oslo og Utøya. Håvard Vederhus fra Kjelsås var leder for AUF i Oslo da han 22. juli 2011 ble skutt og drept på Utøya. Han ble 21 år gammel.

Det er og har vært flere markeringer rundt om i landet i dag. For å minne og hedre Håvard Vederhus møttes familie, venner, og lokale medlemmer i Nordre Aker Arbeiderparti og AUF ved graven hans på Grefsen kirkegård, torsdag 22. juli.

Kamzy Gunaratnam holdt en rørende minnetale om sin avdøde venn. Foto: Cecilie Sunde Lien

– Drept for det han trodde på

Varaordfører i Oslo, Kamzy Gunaratnam, var nær venn av Håvard Vederhus. Hun var selv leder for AUF Oslo i perioden før Vederhus tiltrådte.

– Kjære Håvard, min elskede Håvard, Norges dyktigste politiker-Håvard, partyløve-Håvard, visjonære Håvard, kirke-Håvard, og ikke minst Håvard som utrettelig jobbet for det han trodde på, åpnet Gunaratnam minnetalen.


– Du var både den som gjorde meg mest sint, men også en av de som gjorde meg mest glad. Jeg husker første gangen jeg møtte deg, du satt ved siden av meg og la ut om hvor «fyfy» homofili var. Din provoserende, men engasjerende karakter ble tydelig da. Og jeg skjønte du tulla.

– Noen måneder senere var vi begge på vår første Utøya-leir. Få ville være med å bade med oss, så vi tok en egen svømmetur fra Pumpehuset til Bolsjevika. Jeg ville aldri gjettet at det lille huset ville skape helt andre minner noen år senere.

"Sommerleir 2007. Da livet var perfekt❤️", skriver Gunaratnam på sin Facebook profil. Her Håvard Vederhus og Kamzy Gunaratnam på sin første sommerleir på Utøya i 2007. Foto: Privat

– I årene som følger blir du leder i Elevorganisasjonen i Oslo og senere også nasjonalt. Du var en «handlingens mann». Samarbeidet mellom kunnskapsdepartementet og elevorganisasjonen ble mer offensivt med deg som leder.


– Så ble jeg valgt til leder av AUF Oslo, i februar 2009, og møtte deg tilfeldigvis på et utested to måneder senere. Jeg vet ikke om det var meg eller deg, men det sa «klikk». Og vi bestemte oss for at en dag burde du bli den nye lederen av AUF Oslo. For så visjonær og dyktig var du.

Gunaratnam og Vederhus delte mange ideer for hva de ville med ungdomspartiet de begge var så glad i. Hun var aldri i tvil om at han kom til å bli en god leder.

– 22. juli 2011; jeg løp gjennom skogen, forbi Bolsjevika og Stoltenberget, helt til spissen. Jeg la på svøm, ble plukket opp og ventet noen timer på Sundvollen. Jeg dro hjem før midnatt. I mitt hode var det aldri slik at du ikke kunne klare deg. Du klarte deg alltid, «Håvard ordner», for det gjorde du alltid.

"På dagen 19.juli 2011, AUF i Oslo rigger opp campen sin. Avgått leder sammen med daværende leder, Håvard Vederhus, gjennomgår planene", skriver Kamzy Gunaratnam på sin Facebook side. Foto: Privat

– Jeg husker det siste jeg så av deg. Vi hadde felles informasjonsmøte for Oslo og Akershus delegasjonene. Du utøvet den tydelige ansvarsrollen og viste omsorg. Til siste øyeblikk opptrådte du som den omsorgsfulle lederen og satte andre foran seg selv. Det var det som gjorde deg spesiell, unik, og hellig.


– Jeg kan velge å klandre meg selv. Kanskje jeg aldri burde motivert deg til å stille som leder, kanskje jeg aldri burde lagt på svøm før jeg viste du var i trygghet. Spørsmål som ikke gagner noen, men som dessverre ikke forsvinner helt heller. Sånn er det å være overlevende når de beste dør, og som Nordahl Grieg sa; «Det er de beste som dør».

– Vi skal ikke være politikere hvis vi ser rundt oss, eller oss selv i speilet, og er fornøyde med verden og oss selv. Politikken fortjener bedre. For mange er det å minnes Håvard kun en handling som innebærer besøk på graven, et hjerte i innboksen til foreldrene, og varme ord en gang i året. Men Håvards minne fortjener bedre.

Far Alf Vederhus legger ned blomster ved graven. Foto: Cecilie Sunde Lien

– Håvard ble ikke drept fordi han var gutt, homofil, kristen, eller fordi han sang og danset på en rekke utesteder. Han ble ikke drept for å være noen sin sønn, bror, barnebarn, bestevenn eller fetter. Håvard ble drept for det han trodde på. Hver eneste en av oss som ønsker å hedre hans minne, hans uendelige sterke og vakre minne må tenke på det. Hvis vi mener alvor med «aldri mer 22. juli» må det løftet bety noe. Det må ha innhold.

– Rett etter andre verdenskrig sa vi «aldri mer 9. april». 76 år senere sier vi det fortsatt. Men hva betyr egentlig det? Mer enn å ruste opp militære og anskaffe jagerfly er vår jobb å sørge for at de holdningene som drev andre verdenskrig fram aldri slipper til igjen. Det startet ikke med gasskammer, det startet med å dele folket inn i «oss» og «dem». Det begynte med hatefulle utsagn, ignorering, og det skjedde i vårt samfunn.


– Så hva betyr «aldri mer 22. juli»? Alle hendelser som førte til angrepet den dagen må forebygges. Gjennom sterke fellesskap, ved å ta til motmæle, og det aller viktigste utfordre måten vi selv tenker på. Jeg er ikke her for å gi dere komfort, jeg vil at vi i dag skal kjenne på det ukomfortable. Det hatet som drepte Håvard Vederhus lever i beste velgående i dag. Og selv om Håvard ikke er her, i sin klassiske stil til å dytte dere utenfor komfortsonen, vil jeg at dere skal kjenne litt på det ubehagelige. Vi har ikke gjort nok.

Hun avsluttet talen med ord fra Inger Hagerup; «De brente våre gårder. De drepte våre menn. Bak hver som gikk i døden, står tusener igjen. Står tusen andre samlet i steil og naken tross. Å, døde kamerater, de kuer aldri oss.»

Vederhus og Gunaratnam på Datarock konsert 21.juli 2011. Foto: Privat

Har satt dype spor

Nordre Aker Budstikke snakket med varaordføreren etter markeringen. Hun understreker at slike markeringer er viktig for å minnes om hva som skjedde og hvordan det lot seg skje:

– Det er derfor jeg dro parallellen med andre verdenskrig i talen min. Hva betyr det når vi sier «aldri mer 9. april» eller «aldri mer 22. juli». Jeg tror det er et spørsmål mange må begynne å stille seg, sier Gunaratnam.

Gunaratnam har som overlevende fra Utøya 22. juli opplevd mange følelser de siste ti årene.

– Man er lei seg, man vil krige, man vil gi opp. Også er man redd for å gå rundt og være redd for å bli skutt. Det første jeg tenker når jeg går inn på en restaurant er hvor jeg skal løpe hvis noen begynner å skyte, sier hun videre.

Foto: Cecilie Sunde Lien

Også som politiker har terrorangrepet satt dype spor.

– Jeg mener kunnskap er viktigere enn noensinne. Vi må lage politikk som er kunnskapsbasert for å skape sterke fellesskap som ikke skaper nye gjerningsmenn. Det er mitt viktigste løfte som politiker, fortsetter hun.

– 77 liv med fremtiden foran seg

Hun vet godt hva hun skal svare på spørsmål om hva som gjorde Håvard spesiell.

– Han var så dyktig og flink. Noen ganger i livet møter du folk som er yngre enn deg som du føler kunne vært eldre enn deg, på grunn av måten de reflekterer, tenker og leder.

– Det er et fattig samfunn uten Håvard. Alt vi kan gjøre er å minnes måten ha tenkte på og drev politikk, og lære av det, sier Gunaratnam.

Håvard Vederhus og Kamzy Gunaratnam på vei til skolering på Utøya. Foto: Privat

Gunaratnam har den siste tiden delt flere bilder av henne og Vederhus. Motivasjonen hennes var å vise hvor vi var før 22. juli 2011.

– Det er viktig for meg at folk ser vi snakker om menneskeliv. Vi snakker ikke om 77 som et tall, men at dette var 77 liv som hadde fremtiden foran seg.

Kjente og kjære møtte opp for å hedre Håvard Vederhus. Foto: Cecilie Sunde Lien

– Vi må vise nestekjærlighet

Dunia Zeinalzadeh (19) fra Nordre Aker AUF, og tidligere leder for det lokale ungdomspartiet, holdt en tale under markeringen. Hun sier det er viktig å kjempe for de verdiene vi vil ha i et samfunn og at det er en del av oppgjøret etter terrorangrepet.

– Det er viktig vi minnes de vi mistet og hedrer Håvard Vederhus. Vi kommer aldri til å glemme han, sier den tidligere lederen for Nordre Aker AUF.

Markeringen er en måte å holde løftet «aldri mer 22. juli», sier Zeinalzadeh.

Dunia Zeinalzadeh fra Nordre Aker AUF. Foto: Cecilie Sunde Lien

– 22. juli var en hjertetung dag for oss alle. Hele Norge holdt pusten da vi stadig fikk vite hvor mange som var drept. Disse tankene og opplevelsene lever i oss den dag i dag. Vi fikk alle et ansvar da vi sa «aldri mer 22. juli». Det begynner med å anerkjenne at dette var et målretta angrep mot Arbeidspartiet og arbeiderbevegelsen. Breivik vokste opp i vårt samfunn, i vår by, legger hun til.

Zeinalzadeh sier noe av det viktigste vi kan gjøre fremover er å oppsøke kunnskap, lytte til historier, og dele erfaringer og tanker til de overlevende, pårørende, og de som kjente 22. juli på kroppen.

– Vi må vise den medmenneskeligheten og nestekjærligheten vi viste under rosetoget. På den måten fortsetter vi å holde løftet. Vi må være inkluderende. Vi må ta vare på hverandre!

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...