Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

10 tips for å unngå brann

Brann- og redningsetaten ser seg nødt til å komme med ti tips til hvordan du skal unngå brann, etter en uke med flere branntilløp som kunne vært unngått. Foto: OSLO BRANN- OG REDNIGSETAT/TWITTER

En tredel av alle branner i Oslo i fjor hadde elektrisk årsak. Her er brannvesenets ti tips til hvordan du skal unngå brann. Hvor mange av punktene synder du mot?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.02.2016 kl 14:38

OSLO: Brann er skumle greier. De fleste er påpasselige med å blåse ut stearinlys og ellers være varsom ved bruk av ild. Men at så mange som en tredjedel av alle branner i byen skyldes elektriske artikler, er tankevekkende.

Vanlige «feil»

Lader du mobilen om natta? Bruker nettbrett i senga, eller setter på vaskemaskinen før du går hjemmefra? Eller er du en av dem som bare steke deg pizza til nattmat når du har kommet hjem fra byen?

I så fall utsetter du deg selv, og andre, for unødvendig risiko. Det mener brannvesenet i Oslo. Se lista lenger ned i saken!

I 2015 rykket brannvesenet i Oslo ut på 12.717 alarmer, det viser tall fra etatens årsberetning. Det var 421 bygningsbranner i fjor, og to personer døde i brann. Dette er like mange som i 2014, og en nedgang fra ni i 2013.

LES OGSÅ: Brannvesenet rykket ut da mann (55) skulle lage fårikål i fylla

Brann i komfyr og tørketrommel

Denne uken så brannvensenet seg nødt til å ta til Facebook for å få folk til å gjøre mer for å forhindre brann:

«På onsdag gikk alarmen igjen. Melding om brann i en leilighet i Trondheimsveien. Fire brannbiler, kommandobilen, politibiler og ambulanser setter umiddelbart kurs mot stedet. Etter en hektisk innsats får røykdykkerne (på bildet) slokket brannen. Det viser seg å være en komfyr som har begynt å brenne. Noen timer senere må de samme brannbilene rykke ut på ny, denne gang til Griffenfeldts gate. Her er det en tørketrommel som har tatt fyr i en vaskekjeller. Heldigvis ble begge brannene raskt slokket, og ingen ble skadet. Mye takket være flaks og tidlig varsling.»

«Disse hendelser er en tankevekker om hvor ofte branner starter i elektriske apparater og anlegg. Av alle de 421 brannene vi rykket ut på i fjor, hadde en tredjedel av dem elektrisk årsak. Det er derfor naturlig å stille spørsmålet: «kan vi som innbyggere være bekjente av en slik statistikk?» Det er nemlig bare et par enkle grep som skal til for å redusere risikoen for brann i elektriske apparater.

Les tipsene under, og del dem med dine Facebook-venner!

1. Bruk aldri skjøteledning på apparater over 1000 watt.

2. Vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin skal kun brukes når du er hjemme. Skal heller ikke brukes når du sover.

3. Tøm lofilteret i tørketrommelen etter bruk.

4. Ikke bruk komfyren når du er ruspåvirket eller trøtt (Installer komfyrvakt!)

5. Ikke bruk PC eller nettbrett i sengen.

6. Ikke lad mobiltelefon eller PC om natten.

7. Trekk ut støpselet til elektriske apparater som ikke er i bruk.

8. Pass på at panelovner og andre elektriske varmeovner ikke blir dekket til eller at møbler står for nære.

9. Installer røykvarsler i nærheten av vaskemaskin, oppvaskmaskin og i rom med komfyr.

10. Bestill en faglig gjennomgang av ditt elektriske anlegg, spesielt hvis det er av eldre årgang.

På nettsiden www.sikkerhverdag.no/strom finner du flere gode råd og tips til hvordan du kan forebygge elektriske branner.»

LES OGSÅ: I denne bydelen er det nesten ingen arbeidsledige

⚠︎ 10 TIPS DU BØR LESE FOR Å UNNGÅ BRANN ⚠︎På onsdag gikk alarmen igjen. Melding om brann i en leilighet i...

Posted by Oslo brann- og redningsetat on 26. februar 2016

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...