Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

11 historiske måneder

- Det har aldri skjedd så lenge vi kan huske, sier brannsjefen i Oslo

GA BORT ELEKTRISKE TELYS: Eldrebyråd Aud Kvalbein slo et slag for brannsikkerhet ved Grünerløkka eldresenter, da hun delte ut elektriske lys til blant annet Einar Sørum (t.v) og Hans Lie. Foto: Foto: Pål Magnus Tømmervold

Vel blåst, Oslo-folk. Ingen (!) har omkommet i bygningsbranner i hovedstaden så langt i 2014, men levende lys og tørre juledekorasjoner kan utvilsomt være en farlig julecocktail.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.11.2014 kl 11:15

GRÜNERLØKKA: - Vi har et veldig tydelig mål om at ingen skal omkomme i brann her i byen. Det er ambisiøst, men så langt i 2014 har ingen omkommet i brann i bygning i Oslo - og vi skriver snart 1.desember. Det har aldri skjedd så lenge vi kan huske, sier brannsjefen i Oslo, Jon Myroldhaug.

Bare noen dager før adventslysene tennes, var Mediehuset dittOslo til stede da en brannvernkampanje - rettet mot eldre - ble fyrt i gang på Grünerløkka eldresenter, som for øvrig tidligere var den gamle brannstasjonen i bydelen.

- Vi ser eldre, spesielt de eldste er hyppige gjester på vår statistikk knyttet til for eksempel utrykning til tørrkokte kjeler. De er også overrepresentert på dødsstatistikken ved brann, sier Myroldhaug.

Skummel høytid

Risikoen for å omkomme i brann øker med alderen. Statistikken viser at eldre, bevegelseshemmede, rusmisbrukere og også arbeidsinnvandrere defineres som særlig utsatte risikogrupper.

Julen er  høytiden for familiehygge og julestemning, MEN det er også en brannfarlig høytid. Til alt hell har imidlertid brannetaten gjennom iherdig forebyggende arbeid, lyktes med å gjøre desember mindre brannutsatt.

- Før var det veldig mange flere branner i jula, men det har vi greid å dempe. Nå er det ikke så veldig mange flere i forhold til resten av året, men vi må holde trykket på informasjon hele tiden for å sikre at det blir slik fremover også, sier Myroldhaug - og understreker sine beste brannvernråd til den eldre garden:

- Pass på det du har satt på komfyren og det du har tent av stearinlys, sier brannsjefen.

Kvalbein til stede

På plass i Thorvald Meyers gate 38 var også eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF).  Politikerens bestefar var brannmester på stasjonen frem til 1947. Og brannvern og slekt følger tydeligvis slekters gang, da Kvalbein promoterte brannsikkerhet og delte ut elektriske telys.

- Jeg har hele tiden vært bevisst på at jeg har hatt brannmenn i familien. I byrådet er vi opptatt av at det skal være trygghet for de eldre, der hjemmetjenesten en gang i året går gjennom blant annet brannsikkerhet med brukerne, sier Kvalbein - og viser til enkle regler rundt tørrkoking, brannvarsleren og forsiktighet med levende lys.

Eldrebyråden forteller det i år dessuten vil være elektriske lys på plass i eget hjem.

- Jeg testet dem ut før forrige helg. Jeg og mannen min var litt usikker på hvordan det ville gå, men vi ble begeistret begge to. Vi skal ikke kose oss mindre, bare tryggere og smartere, sier Kvalbein.

Tidligere brannsjef gir gode råd

Blant de som fikk utlevert elektriske lys, var tidligere brannmester Hans Lie (86), som for anledningen hadde kledd seg i en skjorte fra tiden som yrkesaktiv.

- Det er ikke snakk om brann i mitt hjem. Jeg forebygger så godt jeg kan, sier 86-åringen, og gir gode råd:

- Ha et seks kilos pulverapparat tilgjengelig i hjemmet, ikke glem komfyren og ikke bruk vann når du slukker branner på som oppstår på kjøkkenet. Ved brann må man gjøre det man kan for å forhindre at oksygenet får tilgang til brennbart materiale. Behold roen!, lyder oppfordringen fra Lie.

LES OGSÅ: Borettslag øver ikke på brann

LES OGSÅ: Dette skjer oftere og koster mer

LES OGSÅ: Nå øker faren for pipebrann

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...