Nordre Aker Budstikke

150 ansatte ved Ullevål sykehus i karantene

Fredag kveld ble det kjent at en ansatt ved Ullevål sykehus har fått påvist koronaviruset. Vedkommende skal ha vært på jobb mandag og tirsdag denne uka, og lørdag ble også en annen ansatt ved øyeavdelingen påvist viruset. Foto: Christian Fredrik Borg

I en pressekonferanse søndag kveld varsler ledelsen ved Oslo Universitetssykehus nye karanteregler for å hindre spredning av koronaviruset.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.03.2020 kl 16:55

NORDRE AKER/OSLO: Søndag ble det igjen avholdt pressekonferanse ved Ullevål sykehus, og det blir varslet nye karanteneregler for ansatte og pasienter:

– Alle som har vært i et smitteområde skal holdes i karantene i 14 dager. Taksameteret går fra de kommer hjem. Dette gjelder både for ansatte og for pasienter, sier administrerende direktør Bjørn Atle Bjørnbeth på en pressekonferanse søndag kveld, referert av VG samme kveld.

Dette vil berøre mellom 150 til 160 ansatte på Ullevål sykehus nå, men dette kan endre seg. De nye karantenereglene skjer etter at fem ansatte ved øyeavdelingen har testet positivt for coronaviruset.

Videre går det frem av saken fra VG at 20 ansatte har testet negativt for viruset, 5 har testet positiv. 23 ansatte venter fortsatt på svar på sine prøver. 16 pasienter har blitt testet, 6 har testet negativt, mens resten venter på svar.

Søndag kveld skal det være 19 personer som er bekreftet smittet av koronaviruset i Norge. Ifølge NRK er ingen av de smittede alvorlig syke.

Bydelene får mer ansvar

Fredag kveld var Nordre Aker Budstikke på pressebrief om koronaviruset, der smittevernoverlege Tore W. Steen i Oslo kommune orienterte og svarte på spørsmål.

Her kan du lese hele saken:

I desember brøt koronaviruset ut i den kinesiske storbyen Wuhan. Så langt er mer enn 2400 personer bekreftet døde, men de aller fleste smittede får kun mild sykdom.

Onsdag ble det bekreftet at en kvinne fra Tromsø hadde fått positivt testresultat. I dagene etter har ytterligere seks personer fått påvist sykdommen, fire av dem i Oslo.


Nordre Aker Budstikke kjenner til at det også skal være personer i Nordre Aker som er i karantene.

Mye testing

Det eneste tilfellet i Oslo fredag, er ansatt ved øyeavdelingen ved Ullevål sykehus, opplyste sykehuset selv. Den ansatte, som var på jobb mandag og tirsdag denne uka, skal ikke være knyttet til de to andre tilfellene i Oslo, men alle tre skal ha vært i Italia. Lørdag ble det kjent at en av vedkommendes kolleger også har testet positivt. Deler av øyeavdelingen ved sykehuset er nå stengt.

Fredag kveld ble det kjent at en ansatt ved Ullevål sykehus har fått påvist koronaviruset. Vedkommende skal ha vært på jobb mandag og tirsdag denne uka, og lørdag ble også en annen ansatt ved øyeavdelingen påvist viruset. Foto: Christian Fredrik Borg

De siste dagene har det blitt gjennomført mange tester i Oslo. Bare torsdag ble det gjennomført over 50 prøver i Oslo, og også fredag ble det gjennomført mange prøver.

- Vi har hatt mye testing i kjølvannet av to tilfeller torsdag. Noen ble testet allerede i går, mens andre ble testet i dag, sier smittevernoverlege Tore W. Steen i Oslo kommune på en pressebrief fredag kveld.


Han tror mer enn hundre personer er testet i Oslo. Dette skal være folk som oppfyller kriteriene for testing og har vært utsatt for stor smitterisiko.

Tester hele døgnet

Det er såkalte "Feberpatruljer" fra legevakten i Oslo som gjennomfører testene. De består av en spesialopplært sjåfør og en lege. På det meste var det fem patruljer kjørende rundt i Oslo fredag. Det jobbes skift, og de siste dagene har patruljene tatt prøver døgnet rundt.

- Bare for noen dager siden var det en patrulje ute til enhver tid, men nå er det fem. Vi har måtte skalere det ganske kraftig opp, forteller smittevernoverlegen.

Testene tas hjemme hos folk for å unngå smitte på steder som venterom.


- Det har vært litt forsinkelse de siste dagene, for plutselig kom det så mange som skulle testes. Det ser ut som en har holdt følge med det sånn noenlunde bra, selv om noen har klagd på forsinkelser.

Smittevernoverlege Tore W. Steen i Oslo kommune under en pressebrief om koronaviruset fredag kveld. Foto: Christian Fredrik Borg

- Kan det bli aktuelt at andre enn leger må gjennomføre testene?

- Ja, det tror jeg sykepleiere også kan klare med litt opplæring. En lege skal være inne i bildet, så i tilfelle gjøres det på vegne av legen. Det kan godt tenkes at vi vil komme til en situasjon der vi vil bruke sykepleiere også.

Det tas en prøve i nesen og en i halsen. Ifølge Steen skal det også ha blitt foreslått at pasientene selv skal kunne utføre testene. Fordelen er da at smitterisikoen ved prøvetaking forsvinner.

- Det er en besnærende tanke. Men jeg tror problemet er at prøven i nesa er ubehagelig, og man skal egentlig ganske langt inn. Jeg tror folk vil stoppe opp før de er halvveis, og da får vi det ikke godt nok.

Bydelene involveres

Fra neste uke kan det bli aktuelt at bydelene får ansvaret for prøvetaking.

- Da blir det opp til disse hvordan testene gjennomføres. Vi har diskutert det, og vi heller nok mot at man ikke bør innføre selvtesting, siden risikoen er at vi ikke får gode nok prøver, supplerer han om eventuell selvtesting.

Fredag ble det besluttet at bydelene skal sørge for smitteoppsporing. Smitteoppsporing startes ikke før det er påvist en smittekilde. I hver bydel skal det etableres små team som vil jobbe med dette.

- Hvis en person som bor i Nordre Aker får påvist viruset, skal Bydel Nordre Aker kontakte vedkommende og deretter snakke med alle kontaktene til vedkommende, uavhengig av hvor i byen de bor, forklarer Steen.

Folkehelseinstituttet har besluttet at det ikke skal presiseres til bydelsnivå hvor smittede personer er hjemmehørende. I små kommuner skal det kun opplyses om fylke.

- Det kan komme et tidspunkt, når dette blir vanligere, hvor det kan bli aktuelt å gå ut med bydel, forteller Steen.

Vanligvis ved smittsom, alvorlig sykdom i Oslo, opplyses det om bydel.

Bydelsoverlege Bjørn Sletvold kan ikke uttale seg om det er påvist smitte i Nordre Aker, men han vil bli varslet om det skjer. Torsdag fortalte han til Nordre Aker Budstikke at han hadde gitt råd til alle bydelens tjenester om hvordan de skal håndtere situasjonen.

- Alle tjenestene har kontaktet meg i denne situasjonen. Alle skal være forberedt. Det er alt fra hjemmetjenesten til tilrettelagte boliger, omsorgsboliger, NAV og barnehager.

Han understreket at det er viktig med god hygiene også fordi det er influensasesong.

Kan stenge skoler

Torsdag sendte alle Oslo-skolene ut varsel til elever og foresatte om å ta forholdsregler, etter oppfordring fra Utdanningsetaten.

Fredag ettermiddag ble oppfordringen endret, og det er ikke lenger en oppfordring om å unngå klemming og håndhilsing.

- Forutsatt at du har god håndhygiene, tror jeg eventuell gevinst med akkurat de tiltakene ville være ganske marginal, forteller Steen og legger til:

- Det var godt ment, men trolig litt usikker effekt. Jeg tror ikke man får småskoleelever til å skjønne at de ikke skal klemme eller håndhilse.

I Japan er barnehager og skoler stengt som en følge av utbruddet. Det kan skje også i Norge, men da må situasjonen bli mer alvorlig.

- Hva skal til for å stenge skoler?

- Da må det bli svært alvorlig, men det finnes hjemler for det. For så vidt kan kommunen bestemme det selv, men jeg tror det skal mye til at kommunen skal gjøre noe sånt på egenhånd. Hvis vi skulle gjort det, måtte det vært etter råd fra Folkehelseinstituttet eller Helsedirektoratet. Det er klart, hvis Oslo fikk et sabla utbrudd - mye verre enn resten av landet, kunne det jo tenkes, men det sitter nok langt inne, svarer Steen i Helseetaten i Oslo kommune.

Kollektivtransport

Han oppfordrer alle som føler seg syke til å unngå offentlig transport.

- Det er en situasjon der man lett kan smitte andre. Det er lett å si at man skal holde en meters avstand, men det er ikke lett på trikken, forteller smittevernoverlegen, som understreker at de fleste som føler seg syke på denne tiden av året ikke har koronaviruset.

Foreløpig går kollektivtransporten som normalt. Steen oppfordrer likevel syke til å unngå å bruke offentlig transport. Foto: Christian Fredrik Borg

Han mener arbeidsmoralen vår - om å gå på jobb selv om vi er litt snufsete eller lett forkjølet - noen ganger kan slå litt uheldig ut. Steen oppfordrer de som føler seg syke til å bli hjemme noen dager, men understreker at det ikke er farlig om man ikke er smitteutsatt.

- Hvis du ikke har vært i fareutsatte områder eller i kontakt med noen som er syke eller smittede, vil jeg si det ikke er noe galt i gå på jobb. Alle får bruke hodet sitt, oppfordrer han.

Har oppsøkt legevakten

Enkelte fastleger har gjennomført prøver. Det er ikke forbudt, så lenge legene har utstyret som trengs kan de gjennomføre testene. Det skal også være tatt prøver på legevakten i Oslo, selv om det utenfor henger plakater hvor det oppfordres til å ikke komme inn, men heller ringe.

- Har noen oppsøkt legevakten og så blitt satt i karantene?

- Det er noen få som har oppsøkt legevakten direkte, og det er tatt noen få tester på selve legevakten, uten at jeg kan si hvor mange. Hvis du først fyller kriteriene for testing, skal du holde deg hjemme til prøven er tatt og til du får svar. Vi vil helst unngå at mistenkt smittede møter direkte på legevakten, svarer smittevernoverlegen.

- Alvorlig problem

- Opplever dere at mange er mer bekymret enn de kanskje trenger å være og ønsker test uten at det er vesentlige grunner til det?

- Ja, det er et stort problem. Det er mange som kontakter legevakten, og er engstelige for at de er smittet. Når vi snakker med dem, viser det seg at de ikke har noen reel grunn. Dette tar mye tid, og dette er faktisk et alvorlig problem.

- Det har til dels vært vanskelig å komme frem til legevakten og 113. Det kan igjen føre til at folk som er syke av andre grunner ikke kommer frem og får varslet, poengterer Steen.

Han oppfordrer folk til å skaffe seg informasjon før man ringer legevakten. Helsedirektoratets informasjonstelefon kan nås på 815 55 015.

- Hvor god kontroll har dere på situasjonen?

- Vi har klart å teste de som skal testes. Foreløpig har det ikke vært nødvendig med mange smitteoppsporinger, så vi har klart å holde tritt med det.

Som nevnt er det bydelene som nå skal gjennomføre smitteoppsporing. Det vil avlaste Steen og hans kolleger i Helseetaten.

Folk får fortsatt sine mer og mindre alvorlige sykdommer. Oppå det kommer koronaviruset, og det krever så mye at han får for lite tid til andre arbeidsoppgaver.

- Det er en svær ressursbruk på dette.

Mange døde

Koronaviruset har forårsaket et utbrudd av lungebetennelse, etter at det startet i den kinesiske storbyen Wuhan i desember 2019. Viruset ble identifisert av helsemyndighetene i Kina 7. januar i år. Det er foreløpig ukjent hvordan viruset brøt ut. I slutten av januar ble utbruddet definert av Verdens helseorganisasjon (WHO) som en «alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse».

Viruset kan gi luftveisinfeksjoner hos mennesker, men gir i mange tilfeller kun mild sykdom. Imidlertid rapporteres det også om mer alvorlig sykdom. Så langt er mer enn 2400 bekreftet døde, ifølge Dagbladet.

Symptomene er feber, sår hals, lungebetennelse med pustevansker og/eller hoste.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...