Nordre Aker Budstikke

Fikk inn 160 innspill:

Dette mener Nordre Aker om kommuneplanens planprogram

Daværende byrådssekretær Rasmus Reinvang (MDG) redegjorde for lokale forslag under et åpent møte om kommuneplanen i Bydel Nordre Aker i 2017. Nå er Reinvang vikarierende byråd for byutvikling i Hanna Marcussens (MDG) fravær. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Det kom inn over 160 innspill til kommuneplanens planprogram, forteller prosjektleder Hans Martin Aambø i Plan- og bygningsetaten. – Vi er takknemlig for at så mange ville bidra til å gjøre den nye arealdelen bedre.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 23.03.2021 kl 13:38

OSLO / NORDRE AKER: Fram til 2016 hadde de fleste kanskje ikke et veldig aktivt forhold til kommuneplanen. Vinteren 2016 «eksploderte det» imidlertid da man lokalt oppdaget at kommuneplanen som ble vedtatt i 2015 åpnet for en bymessig fortetting av villaområdet på Nedre Grefsen. Årsaken var at kartet som viste utviklingsområdet Storo strakk seg flere kvartaler opp på oversiden av Ring 3 ved Storokrysset.

Også på Smestad og flere andre steder i Oslo ble det bråk, og det førte til opprettelsen av flere lokale aksjonsgrupper, samt den samlende Beboeraksjon Oslo – som forente byen «fra Lindeberg til Montebello».

Da kommuneplanens samfunnsdel skulle revideres og var på høring i 2018, ble også småhusområdet «Nydalen Vest» foreslått som utviklingsområde. Dette ble imidlertid tatt ut av den endelige planen som ble vedtatt i 2019. Også Nedre Grefsen ble «fredet» i den oppdaterte samfunnsdelen.

160 innspill

Nå skal også arealdelen fra 2015 revideres, og i fjor høst ble det åpnet for å sende inn innspill. Arealdelen skal tilpasses den vedtatte samfunnsdelen fra 2018/19, der enkelte endringer "overstyrer" den gjeldene arealplanen på enkelte punkter.

Dette er utviklingsområdene som per i dag er gyldige i kommuneplanen etter revideringen i 2018/19:

Utdrag fra "Forslag til planprogram for kommuneplanens arealdel".


Det kom inn 160 innspill til revideringen av arealdelen, opplyser Plan- og bygningsetaten (PBE) nå i en pressemelding. Innspillene dekker alle typer aktører og temaene som blir tatt opp dekker et bredt felt.

– Vi kan trygt si at den interessen for kommuneplanen som vi så med samfunnsdelen i 2017 har ikke avtatt, sier prosjektleder Hans Martin Aambø i Plan- og bygningsetaten.

– Selv om antallet er langt mindre enn ved høringen av samfunnsdelen da vi fikk over 800 uttalelser, skiller denne høringen seg ut. Denne ganger er det ingen like innspill, noe som utgjorde hovedvekten av uttalelsene sist. To statlige myndigheter har varslet innsigelser. Den ene er fra Bane NOR, som varsler innsigelse til en eventuell bussterminal over Oslo S, og den andre er fra Kystverket. Kystverket har påpekt at nyttetrafikk inn til Oslo havn må prioriteres over fritidsbruk av sjøen, og at de vil legge ned innsigelse dersom kommunens utredning Aktiv vannflate følges opp i kommuneplanarbeidet på en slik måte at det skulle gå ut over nyttetrafikken og sikkerhet på sjøen.

Aambø sier at PBE tar risikoen for innsigelser på alvor, og vil ha dialog med Bane Nor og Kystverket for å løse dette.

– For øvrig er vi godt fornøyd med å ha fått mange innspill fra statlig hold.

Småhusområder og fortetting

Det er ca. 30 organisasjoner, 30 private aktører og ca. 40 privatpersoner som har sendt inn uttalelse, i tillegg til en rekke kommunale råd og virksomheter.

– Generelt er uttalelsene lange, grundige og godt poengterte, og det er en gavepakke for planarbeidet å få så gjennomarbeidede innspill, sier Aambø.

PBE ser at det er store forventninger til hva kommuneplanen kan løse og til hvilke forbedringer som må gjøres.


– Mange er opptatt av trygge og gode omgivelser for alle aldersgrupper og at Oslo får grønne områder. Når det gjelder bolig kan vi se at det er ulike syn på fortetting både ved knutepunkter og i småhusområder, samt at flere har påpekt behov for forenklinger i plan- og byggesaksprosesser. Medvirkning og lokal tilpasning er også viktige for flere av innspillene, og vi tar dette med oss videre i arbeidet, sier han.

Etter at Plan- og bygningsetaten har vurdert alle innspillene og bearbeidet planprogrammet, blir det sendt til politisk behandling og fastsettelse. Det er ventet at byrådet behandler planprogrammet og oversender det til bystyret høsten 2021. Deretter fortsetter arbeidet med selve arealdelen for kommuneplanen.

Bydel Nordre Akers uttalelse

Et enstemmig bydelsutvalg i Bydel Nordre Aker vedtok 11. februar i år følgende høringsuttalelse til kommuneplanens arealdel:

Bydel Nordre Aker imøteser videre arbeid med kommuneplanens arealdel med interesse og ønsker å være en aktiv bidragsyter i forhold til bestemmelser rundt nye og eksisterende utbyggingsområder i bydelen.


Bydel Nordre Aker vil bemerke at «Nydalen øst inkludert områdene innenfor Ring 3 i utviklingsområdet Nedre Grefsen» er nevnt i oversikten over områder som skal vurderes for fortetting i arbeidet med arealdelen. Bydelen forutsetter at dette betyr at Nedre Grefsen utenfor Ring 3 er fjernet som utviklingsområde og bevares som småhusområde i tråd med tidligere vedtak. Bydelen imøteser en helhetlig behandling av berørt område innenfor Ring 3. Dette bør inkludere tiltak for å binde områdene utenfor og innenfor Ring 3 bedre sammen, spesielt for gående og syklende.

Bydel Nordre Aker mener at det ved vurdering av fortetting av utviklingsområdet Nydalen øst må sikres tilstrekkelig med ny sosial og teknisk infrastruktur. Blant annet må det sikres en stor park i Nydalen og tilstrekkelig med grønn infrastruktur i tråd med forslag beskrevet i TOR Nydalen og TOR Storo/Lillo. Kommuneplanen bør sikre at disse tiltakene gjennomføres i takt med videre utbygging i området.

Bydel Nordre Aker mener at det ved vurdering av fortetting av utviklingsområdet Frysja/Brekke må sikres tilstrekkelig med ny sosial og teknisk infrastruktur. Gjennomføring av tiltak beskrevet i VPOR Frysja må sikres. Det er en forutsetning for en bærekraftig utvikling av området at alle disse tiltakene er på plass i god tid før full utnyttelse av området realiseres. Dette inkluderer ikke minst standardheving av Frysjaveien og Kjelsåsveien med tosidig fortau/sykkelfelt og bygging av barneskole.

Bydel Nordre Aker mener at tilgang til grøntareal må være tema for utredning i alle fortettings-/ utviklingsområder, ikke bare transport, mobilitet, støy og klima. Det må presiseres at dette utredes spesielt i fortettings-/ utviklingsområder.

Bydel Nordre Aker mener det er positivt at den blågrønne strukturen skal styrkes i den nye arealdelen, og at sammenhengende grønnstruktur, elve- og bekkeåpninger og vassdragenes kapasitet for overvannshåndtering skal være sentrale temaer for revisjonen. Det bør sikres sammenhengende turveiforbindelser og gangstier i vassdragenes fulle lengde, og gode tverrforbindelser. Kartfesting av sideløp og vann i rør bør inkluderes i kommuneplanens arealdel. Videre bør det gis føringer som sikrer fremtidige elve- og bekkeåpninger.

Bydel Nordre Aker mener at mulighetene for beboermedvirkning i planarbeidet må sikres bedre enn i dag. Det er viktig at kommuneplanen legger til rette for forsvarlig medvirkning fra alle brukergrupper, der det gis nødvendig tid og mulighet for innspill. Kommuneplanen må beskrive hvordan medvirkning kan skje, når medvirkning kan foregå og hvem som kan medvirke.

Bydel Nordre Aker mener at muligheten i gjeldende arealdel til å gi unntak fra krav om detaljregulering bør revideres. Slik bestemmelsen fungerer i dag fører den til at større prosjekter som skal realiseres der det allerede foreligger en eldre reguleringsplan, ikke blir gjenstand for den vurdering og medvirkning som følger av en detaljreguleringsprosess. Når et prosjekt ikke gjennomføres som detaljregulering faller også muligheten for utbyggingsavtaler og rekkefølgebestemmelser bort. Med et system som baserer seg på at utviklere bidrar til nødvendig infrastruktur gjennom utbyggingsavtaler, må man sikre at dette skjer i takt med behov og belastning. Det er behov for å se på større prosjekter i en bredere sammenheng.

Bydel Nordre Aker mener at avsnitt om gjennomføring av klimagassberegninger (s.12 i planprogrammet), heller bør handle om hvor mye CO2 man kan slippe ut pr m2 bygd eller renovert bygg, gjennom hele livsfasen og produksjons-/byggefasen spesielt. Dette er spesielt aktuelt for leilighetsbygg i stål og betong, der det er viktig med et program for gjenbruk, men det må beskrives mer detaljert/presist i planprogrammet, og inneholde krav om klimaregnskap for boligens totale livsfase. Kommunen skal legge føringer på klimagassutslipp per kvadratmeter.

Du kan lese alle innspillene som kom inn her (ekstern side).

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...