Nordre Aker Budstikke

177 kroner i bomringen når lufta er dårligst

På de mest forurensede dagene i vinter kan det bli tre ganger så dyrt å passere i bomringen.m Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Ved dårlig luftkvalitet vil takstene i bomringen kunne tredobles.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 10.11.2017 kl 13:44

OSLO: 1. oktober økte bomsatsene i Oslo. Da ble nye tids- og miljødifferensierte takster innført. Det er nå dyrere å passere i rushtiden, og det er dyrest for dieselbiler.

Les mer om takstene her.

Dieselforbud

I fjor innførte byrådet muligheten for forbud mot dieselbiler på dager med ekstra forurenset luft. I oktober i fjor vedtok Oslo bystyre og Akershus fylkesting å innføre akuttakster på forurensede dager, melder NRK.

Tredoble satser

På dager når konsentrasjonen av helsefarlig NO2 i Oslo-luften kommet over et visst nivå, vil bomsatsene kunne bli satt opp til 132 kroner per passering utenom rushtiden, og 162 kroner i rushen. For dieselbiler blir det enda dyrere, da blir takstene henholdsvis 147 og 177 koner.

Dette er en tredobling av de nye satsene som ble innført 1. oktober i år.


Det er ikke bare dieselbiler som må betale dyrt, også bensinbiler og ladbare hybrider må betale på dager med akuttakster. Det liker Høyre dårlig.

– Bensinbiler slipper i praksis ikke ut NOx. Da bidrar de heller ikke til dårlig lokal luftkvalitet. Disse bilene bør derfor slippe unna de ekstra høye bomtakstene på dager med høy luftforurensing, sier Høyres gruppeleder i bystyret, Eirik Lae Solberg, til NRK.

– Folk vil oppfatte det som veldig urettferdig og uforståelig når selv de som kjører på strøm må betale tredobbelt, sier informasjonssjef i NAF, Inger Elisabeth Sagedal, til NRK.

LES OGSÅ: Her kan Oslos nesten 60 nye bomstasjoner bli plassert

Valget mellom diseforbud og akuttakster

Miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) er enig i at bensinbiler og lastebiler med effektiv renseteknologi ideelt sett burde hatt unntak.


– Vi jobber for det på sikt. Problemet er at da må vi inn i en ny prosess med staten, og da er jeg redd vi ikke får på plass dette tiltaket i vinter i det hele tatt. Da står vi igjen med kun dieselforbudet som virkemiddel hvis det blir farlig høy luftforurensning i Oslo, sier hun.

Les hele saken hos NRK.

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...