2,6 kilometer med nye sykkelfelt
Det skal gjøre det lettere å være syklist mellom Kringsjå og sentrum. Men det blir færre parkeringsplasser for bil i området. Bymljøetaten tror ikke det får konsekvenser for sideveiene.
Publisert: 08.03.2019 kl 08:25
Sist oppdatert: 08.03.2019 kl 11:02
NORDBERG: Nordre Aker Budstikke har denne uka omtalt planene for sykkelfelt både i Nordbergveien fra Tåsen og opp til Sognsveien, og i Tåsenveien, fra Voldsløkka og Uelandsgate, og opp til Rolf Wickstrøms vei. Sykkelfeltene er en del av Plan for sykkelveinettet i Oslo.
Sykkelfeltet fortsetter i Nordbergveien
Strekningen med sykkelfelt i Tåsenveien fortsetter med sykkelfelt også i Nordbergveien, Les mer om sykkelplanene i Nordbergveien her.
– Den aktuelle strekningen er en del av Plan for sykkelveinettet i Oslo, og er en viktig brikke i en sykkelrute fra Kringsjå til Tåsen, og derfra videre ned mot sentrum. Sykkelfelt i Nordbergveien og Tåsenveien vil bedre fremkommeligheten og trafikksikkerheten for syklende. Tiltaket vil redusere omfanget av sykling på fortauet, og dermed bedre forholdene for gående. Dette vil bidra til en tryggere skolevei for barna som bor i området enten de vil gå eller sykle, sier Thea Leivestad, kommunikasjonsrådgiver i Gange og sykkel (tidligere Sykkelprosjektet) i Bymiljøetaten.
Parkeringsforbud
Strekningen fra Voldsløkka, opp Tåsenveien, via Tåsen senter og opp Nordbergveien til Sognsveien, er på rundt 2,6 kilometer. Mens sykkelfeltet blir tosidig i Tåsenveien, vil det i Nrdbergveien bare delvis være det. På grunn av smalere veibredde vil det på deler av strekningnen bare være sykkelfelt i én retning.
– Blir det parkeringsforbud også der det kun blir sykkelfelt på den ene siden, i Nordbergveien?
– Forslaget innebærer at det ikke lenger blir lov å parkere i hele Nordbergveien. Nordbergveien er av varierende bredde, og man velger derfor å etablere sykkelfelt der veibredden tillater det. De steder hvor det ikke er plass til sykkelfelt på begge sider, vil det legges sykkelfelt i oppadgående kjørefelt og lagt til rette for sykling i blandet trafikk nedover. Der veibredden ikke tillater egne sykkelfelt, tilrettelegges det for sykling i blandet trafikk ved å stramme inn kryss og bedre siktforhold. Det vil ikke lenger være lov å parkere i hele Nordbergveien, svarer Leivestad.
Hun legger til:
– Det er vanskelig å anslå hvor mange parkeringsplasser dette gjelder, da det ikke er snakk om å fjerne oppmerkede plasser, men muligheten til å parkere langs en gate. I store deler av Nordbergveien har beboerne parkeringsplass på egen eiendom, og deler av strekningen benyttes lite til parkering i dag. Ettersom etterspørselen etter parkering i veien er så liten i dag er det ikke grunn til å tro at det vil bli store konsekvenser med mange parkerte biler i sidegatene.
Om Tåsenveien sier hun følgende:
– Det vil heller ikke lenger være mulig å parkere i Tåsenveien. I samarbeid med grunneiere har kommunen kommet frem til en langt mer trafikksikker løsning, hvor det etableres nye plasser hos grunneiere i stedet for i offentlig vei - grunneiere som ikke hadde parkering på egen tomt skal etablere det nå.
– Få parkerte biler
Hun svarer videre om dagens parkering i Nordbergveien:
– Det er observert få parkerte biler langs Nordbergveien over tid. De fleste boligene har parkeringsmulighet på egen eiendom og det er heller ingen store arbeidsplasser, utover Tåsen skole, langs denne veien. Forslaget er nå ute på høring og det gir mulighet for beboerne i nærområdet å gi tilbakemeldinger på blant annet parkeringsbehov.
Sykkeltall
Om eventuelle sykkeltall før og etter sykkelfelt, svarer Leivestad:
– Vi måler ikke før og etter på hvert nye prosjekt. Det skjer i hovedsak i de store prosjektene, og i de tilfeller vi tilrettelegger med nye typer tiltak. En av grunnene til at det ikke er hensiktsmessig å måle sykkeltrafikken fra gate til gate, er at vi er interessert i en systemeffekt. Det vil si at en hel strekning eller et helt område er tilrettelagt for sykkel, har større effekt på antall syklende enn at en isolert gate har fått sykkeltilrettelegging. Det er installert en rekke faste sykkeltellere rundt i byen nettopp for å måle systemeffekten gjennom den generelle veksten i sykkeltrafikken.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!