Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

21-åring dømt for å ha spredd intimbilder på Snapchat

Høyesterett har avsagt dom mot den 21 år gamle mannen som har spredd intimblder på nett, blant annet fra Snapchat. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO/NAB.NO

Politiet advarer mot miksen rusede ungdommer, sex og mobiltelefon. Nå er den første høyesterettsdommen om Snapchat og deling av intimbilder avsagt.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.11.2016 kl 19:40

OSLO: Forrige uke advarte politiførstebetjent Johan Benitez mot miksen av mobiltelefoner, ungdom som er overstadig berusede og sex. Som fort kan bli til bilder på mobiltelefoner fra fest.

Les saken her: Politiet: På tide med et ærlig språk om hva vi ser på ungdomsfestene

Høyesterett

9. november har politet selv offentliggjort en fersk Høyesterettsdom som stadfester Lagmannsrettens dom i bildesaken.

I juni ble en 21 år gammel mann dømt til 120 dagers ubetinget fengsel i Eidsivating lagmannsrett for blant annet dataheleri i den såkalte Snapchat-saken. Straffeutmålingen ble anket til Høyesterett av begge parter. Nå er dommen klar. Høyesterett opprettholder dommen fra lagmannsretten, skriver politet i en pressemelding.

– Vi er godt fornøyde med dommen. Vi synes straffenivået i seg selv sender et sterkt signal om at deling og nedlasting av intime bilder er alvorlig kriminalitet, sier statsadvokat Kirsti Guttormsen i pressemeldingen.

36.000 bilder på avveie

Mannen er dømt for å ha lastet ned og delt over 36 000 bilder som var publisert uten samtykke fra de som var avbildet. Bildene stammet fra Snapchat, men også andre kilder på Internett. Dommen er den første av sitt slag der heleriparagrafen (§317 – straffeloven av 1902) blir benyttet for nedlasting og deling av bilder som har vært publisert uten samtykke.

Høyesterett legger i dommen vekt på at det er en livslang krenkelse.

«Det er i seg selv en stor integritetskrenkelse at slike bilder kommer på avveier. Enda mer alvorlig blir det når man blir identifisert med navn og bosted. Bildene kan potensielt bli fanget opp av venner og kjente, familie og naboer og ikke minst av nåværende eller potensiell arbeidsgiver.»

Et sterkt signal. 

– Høyesterett sender med dommen et signal om at dagens lovverk verner dem som utsettes for den integritetskrenkelsen det er å få private bilder spredd på internett, sier Jostein Strømnes, politioverbetjent ved Seksjon for internettrelatert etterforskningsstøtte i Kripos.   

Kripos har etterforsket saken mot 21-åringen siden høsten 2014.

– Både Kripos og resten av norsk politi har nå et bedre grunnlag for å kunne straffeforfølge flere som deler og laster ned andres intime bilder uten lov, sier Strømnes.  

Vi synes straffenivået i seg selv sender et sterkt signal om at deling og nedlasting av intime bilder er alvorlig kriminalitet

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...