Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

25 år som Rema-kjøpmann: Sier nei til søndagsåpne butikker

Arne Eidal åpnet Rema 1000 på Kjelsås 8. februar 1990. Det har vært en ubetinget suksess. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Kjøpmann Arne Eidal feirer 25 år på Rema 1000 Kjelsås og mener butikken kunne blitt «verdens største». Søndagsåpent har han imidlertid ikke noe tro på.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.02.2015 kl 13:48

KJELSÅS: Han er trolig den eneste kjøpmannen i Rema 1000-systemet som har drevet én og samme butikk i 25 år.

8. februar 1990 åpnet Arne Eidal dørene til Rema 1000 Kjelsås, på Stillatorget. Butikken var Remas fjerde i Oslo.

5000 varer

Og mye har skjedd på 25 år. Den gang het konkurrentene S-laget (dagens Coop Prix) litt lenger opp i Kjelsåsveien, og faren til Stein Erik Hagen drev dagligvareforretning i Marsveien.

– Driften av Rema 1000 har tatt et kvantesprang fra 1990 til i dag. Den gangen hadde vi 1000 varelinjer. I dag har jeg 5000, sier Eidal.

Stort kundegrunnlag på Kjelsås

Den opprinnelige hallingdølen hadde sett på området en stund, hvor det allerede for 25 år siden bodde mange mennesker.

– Jeg tenkte at det var rart at det ikke var flere dagligvarebutikker her. Markedet var jo absolutt tilstede, sier han.

For kjøpmannen på Stillatorget har de siste 25 årene vært et lite eventyr. Butikken er ikke blant kjedens største i areal, men med en netto omsetning på nesten 130 millioner kroner driver han, i følge egne opplysninger, likevel landets 23. største Rema 1000-butikk. Kjeden har i dag om lag 500 butikker i Norge.

– Vi kunne vært «verdens største» Rema-butikk. Kundegrunnlaget er veldig stort. Og så har vi en god miks av kundetyper. Her er barnefamilier, enslige, gamle og unge, sier Eidal, som ser svært positivt på utviklingen av Frysja-området, der det planlegges opptil 2000 nye boliger.

– Det er lokalet som setter begrensninger for oss. Alle varer kundene har med ut av butikken, skal komme inn gjennom lagerdøra først. Det er litt av et logistikkarbeid. Med et større lokale er det ikke tvil om at vi kunne økt omsetningen, sier Eidal.

Har vokst opp i butikken

Og kundene er glade i kjøpmannen. Mange har handlet der siden oppstarten. De som bare rakte kjøpmannen til knærne i følge med foreldrene sine i 1990, er i dag voksne kunder.

Andre har måtte ty til stokk og rullator, men handlevanene er ikke endret av den grunn.

Svein M. Eide fra Korsvoll tar turen ned til Stillatorget når han skal handle mat.

– Det er bra utvalg her. Særlig etter den siste ombyggingen har butikken blitt veldig fin. Rema har løftet seg fra hvordan det var før, sier Eide, og får anerkjennende nikk fra kjøpmannen.

LES OGSÅ: Innbruddsraid på Korsvoll. Politiet advarer

Lokalmiljøets godgjører

Eidal er dessuten en kjent skikkelse i nærmiljøet. Han sier han «har pulsen» på Kjelsås.

– Når de store organisasjonene ringer og ber om støtte, ber jeg dem ta kontakt med hovedkontoret til Rema. Mitt bord er lokalmiljøet.

Han leverer for eksempel pølser til fire skoler på 17. mai hvert år, bidrar med premier
til skolekorps speidere og sanitetsforeningen.

– Det har jeg råd til. De er kundene mine og det er hyggelig å kunne bidra. Vi var vel den første butikken som hadde knapp på panteautomaten, slik at du kunne gi panten til det lokale idrettslaget, sier Eidal.

I dag er den ordningen overtatt sentralt, og av pantelotteriet til Røde Kors.

Hjemme i vinterferien? Her er tips til ting å gjøre i Nordre Aker!

Og nå som debatten om søndagsåpne butikker raser, hva mener kjøpmannen på Kjelsås?

– Jeg syns vi fortsatt bør holde søndagene hellig. Vi trenger en dag i uka der ting kan gå litt saktere. Vi er ikke der ennå at det er behov for at alt skal være åpent på søndager, sier Eidal.

Han har liten tro på økt omsetning med en ekstra dag åpen, bare at handlingen sprer seg over flere dager.

– Og da blir konsekvensen høyrere priser for kundene, spår han.

Hva med vin i butikkene?

– Vi selger jo øl, så jeg ser ingen grunn til hvorfor vi ikke skulle kunne selge vin også, sier kjøpmannen og viser til Danmark, der kjedens kjøpmenn også har vin i hyllene.

– Spriten kan vi derimot klare oss uten.

LES OGSÅ: Teodor kan bli Norges yngste på verdens høyeste fjell

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...