Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

400 husstander må sjekke kloakkledningene

John Gulbrandsen i Fjellknattveien på Kjelsås reagerte på det han - og kanskje flere - oppfattet som et pålegg fra Vann- og avløpsetaten om å undersøke avløpsledningen. Foto: PRIVAT

Det som John Roy Gulbrandsen opplevde som et pålegg fra kommunen, til 400 husstander, om undersøkelse av avløpsledningen til flere tusen kroner, var egentlig bare et informasjonsskriv.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.09.2015 kl 23:23

KJELSÅS/GREFSEN/DISEN: I sommer fikk John Roy Gulbrandsen i Fjellknattveien på Kjelsås brev fra Vann- og avløpsetaten, der kommunen ber beboere i Maridalsvannets nedslagsfelt om å sjekke avløpsledningen, slik at det ikke skal være noe fare for lekkasje.

«Din eiendom ligger i et område der alle avløpsledninger må sikres slik at de ikke forurenser Oslos drikkevann. Det er behov for at du undersøker at din avløpsledning er tett og i forkriftsmessig stand», står det med fet skrift først i brevet.

400 husstander

Etter en sjekk hos Vann- og avløpsetaten, går det frem at Gulbrandsen er langt fra alene om å ha mottatt slikt brev. Hele 400 husstander har mottatt likelydende, fra Kjelsås og nedover til Disen.

Bakgrunnen for brevet er et prosjektet for å sikre Grefsentunnelen som vanntunell for drikkevann. Tunnelen strekker seg fra Maridalsvannet og ned til Disen.

«Avløpsledninger som utgjør risiko for forurensning av drikkevannet i tunnelen må rehabiliteres», står det videre i brevet.

I brevet viser kommunen også til forurensningslovens paragraf 22, hvor det står at Vann-og avløpsetaten kan pålegge deg som eier av ovennevnte eiendom å legge om eller utbedre avløpsledningen din.

Uten at det nevnes noen spesifikk frist for eventuelt sikring og undersøkelse av avløsledningen.

LES OGSÅ: Først etter politirazzia reagerte bydelen på at bilvasken var for billig. Sier opp avtale med umiddelbar virkning

Pålegg eller ikke?

Gulbrandsen reagerte på ordlyden i brevet, som han opplever som et pålegg om å sjekke avløpsledningen. I tillegg var det vedlagt liste over rørleggerfirmaer som gjør slike jobber, til en pris på 4000 til 5000 kroner, etter det Nordre Aker Budstikke har fått opplyst.

Etter at han mottok brevet, skrev Gulbrandsen til Vann- og avløpsetaten at han mener undersøkelser for å finne ut om det er nødvendig å utbedre avløpsledningen, må tilligge kommunens ansvar.

Fortsatt litt uklart

I svaret han fikk fra Vann- og avløpsetaten sto det:

«Det du foreløpig har mottatt er et informasjonsbrev (…) Samtidig ønsker vi å tydeliggjøre at det er den enkelte eier av en privat stikkledning som har det faktiske ansvaret for at avløpsledningen ikke lekker kloakk (…) Når VAV er ferdig med å rehabilitere de kommunale avløpsledningen i løpet av høsten, vil VAV gå inn med kamera i avløpsnettet og inspisere de private stikkledningen fra innsiden.»

– En ting er at kommunen viser til at private husstander selv nå bør sjekke avløpsledningen, en undersøkelse til flere tusen kroner. Men det er merkelig hvis kommunen også selv etterpå skal gå inn og inspisere ledningen, sier Gulbrandsen.

LES OGSÅ: Storstil utbygging, men: 375 boliger, eller ny skole ved Voldsløkka?

Er en oppfordring

Nordre Aker Budstikke har kontaktet Vann- og avløpsetaten om saken.

– Er brevet å regne som et pålegg om kontroll, eller er det en oppfordring til det? Det står i brevet både at «Det er behov for at du undersøker..» og «Hvorfor du bør kontrollere..»

– Det er ikke gitt noen frist siden dette ikke er et pålegg. Brevet som er sendt ut er ment som en oppfordring til abonnentene om å sikre at deres avløpsledninger er i orden.
I Oslo - og i Norge for øvrig - er det slik at du som eier har ansvaret for stikkledningen fra din bolig til offentlig hovedledningen, skriver informasjonsrådgiver Tone Spieler i Vann- og avløpsetaten i en e-post til Nordre Aker Budstikke.

– En viktig del av arbeidet er å kartlegge boliger som har rehabilitert sine ledninger nylig og kan vise hvordan dette er blitt utført, eller at huset er av nyere dato hvor sannsynligheten for lekkasje er lav. Flere av de som har mottatt brevet har allerede sendt inn nødvendig dokumentasjon.

Vil få pålegg ved funn av feil

Det beklages at Gulbrandsen oppfatter brevet som et pålegg:

– Beklageligvis ser vi at svaret til kunden som Nordre Aker Budstikke sitter på kan misforstås, da det ikke er alle stikkledninger som vil bli inspisert av oss. Det er kun de som er tilkoblet en hovedledning VAV rehabiliterer, som blir etter-kontrollert av VAV.

I brevet fremgår det at uregelmessigheter som avdekkes av VAVs innvendige inspeksjon vil være gjenstand for pålegg om utbedringer.

– Oppdager vi feil eller mangler ved en privat stikkledning vil eieren få pålegg fra oss om utbedring, skriver Spieler.

Rørleggerliste

Vann- og avløpsetaten har også lagt ved en liste over rørleggere som de anbefaler beboere å bruke ved kontroll av private stikkledninger.

– Listen er ment som en service fra oss og er satt sammen for å gjøre det enklere for kundene våre å finne fram til bedrifter som utfører dette arbeidet. Vi har ingen eierskap til aktørene, men har forsøkt å gjøre listen så komplett som mulig. Dette er ikke vanlige rørleggere, men firmaer med spesialkompetanse på rørfornying og rørinspeksjon av stikkledninger, ifølge VAV.

Presiserer i ettersendt brev

I etterkant av at Nordre Aker Budstikke var i kontakt med Vann- og avløpsetaten, mottok John Roy Gulbrandsen et nytt brev om at den første henvendelsen fra Vann- og avløpsetaten i sommer, ikke skal regnes som et pålegg om å undersøke avløpsledningen, men en påminnelse om grunneiers ansvar.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...