Nordre Aker Budstikke

50 år som venner av Lillomarka

Fra omslaget til den nye boka: La Lillomarka leve. Foto: SKJERMDUMP/LA LILLOMARKA LEVE

Med ny bok og stor feiring skal det markeres 50 år med Lillomarkas venner. Og du er invitert.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.09.2019 kl 16:48

LILLOMARKA: Neste søndag skal Lillomarkas venner feire 50-års jubileum, og du er også invitert. Arrangementet er todelt, med en åpen pubilumsaktivitetsdag, søndag 22. september ved Isdammen på Årvoll fra klokken 11.00, og deretter en mer formell jubileumsfeiring.

Lillomarka ligger som en kile mellom Gjøvikbanens trasé i vest, Rv4 i øst og Groruddalen i syd. Området er lett tilgjengelig fra alle kanter, med f.eks. Solemskogen, Sandermosen, Movatn, Nittedal, Linderudkollen og Grefsenkollen som noen mulige utgangspunkter. (Kilde: Skiforeningen).

«Det blir natursti i terrenget. Snekring av fuglekasser. Info om spiselig sopp og soppkontroll. Terrengsprint for barn. I tillegg blir det guidet sopptur, guidet tur til Ole Høilands hule, kanopadling, og bål og grill er tent,» står det blant annet i invitasjonen.

I tillegg til Lillomarkas venner bidrar flere foreninger med aktiviteter denne dagen, blant annet DNT Oslo og omland, Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening, Lillomarka O-lag, Miljøagentene på Veitvet, Naturvernforbundet avd, Nittedal, Bymiljøetaten avd. Skog og Landskap, 7. Oslo speidergruppe, Oslo elveforum.

Den formelle markeringen av jubileumet 22. september er klokken 15.00-17.00, og det blir blant annet tale ved ordfører Marianne Borgen.

Ny bok

I tillegg blir nok den nye boka behørig nevnt Leve Lillomarka. Redaktør er Magne Lindholm, og en sentral bidragsyter til boka er Håvard Pedersen. En annen er botanikeren Egil Bendiksen. I omtalen av boka står det blant annet følgende:

Håvard Pedersen fra tidligere anledning i Nordre Aker Budstikke, og ved Harald Uteliggers hytte. Foto: ARKIV/KARL ANDREAS KJELSTRUP

«Etter 44 års arbeid i Lillomarka er det ingen som kjenner skogen bedre enn ham (journ. anm. Egil Bendiksen).

Botanikeren Egil Bendiksen har skrevet flere kapitler. Han har står bak svært mange av de biologiske undersøkelsene av Lillomarka, som ligger til grunn for viktige vernetiltak. Den som går i Lillomarka til daglig, tar det kanskje som en selvfølge at skogen står. Ikke så mange er klar over at de aller fleste av Lillomarkas områder med flott gammelskog ville vært hogd og borte for flere tiår siden, hvis ikke Lillomarkas Venner og andre miljøorganisasjoner hadde passet på og protestert mot hogstplanene. De klarte å bevare gammelskogen, som nå er selve kjernen i verneområdene vi kan glede oss over hver dag. Uten vernearbeidet gjennom femti år ville vi neppe hatt hele fire naturreservater i Lillomarka i dag. Det siste er det utvidete Røverkollen naturreservat, som omkranser bebyggelsen på Romsås. Det ble vernet så sent som i juni 2019, etter 37 års strid.


Lillomarka er et unikt friluftsområde, og selve nærskogen for flere hundre tusen mennesker. Boka Leve Lillomarka skildrer gammelskogen og kulturminnene, barna og steinhoggerne, skiløypene og foreningshyttene, hundremeterskogen, blomsterengene og verneverdige arter i trolske lier. Lillomarka er skogen som ønsker alle velkommen.

Leve Lillomarka er en hyllest til en nær, kjær og umistelig skog. Boka er utgitt av Lillomarkas Venner i forbindelse med foreningens 50 års jubileum. Lillomarkas Venner ble stiftet i 1969. Siden da har foreningen passet på marka som en smed. Det har kostet, men var absolutt verd strevet. Lillomarka er bevart med uberørte områder, stor turaktivitet og et variert sti- og løypenett. Lillomarka er noe så sjeldent som et intakt skogsområde, rett utenfor stuedøra i et av Norges tettest befolkete områder.»

Miljøvern

«Leve Lillomarka handler om et umistelig skogsområde under sterkt press. Derfor er den også en bok om miljøvern. Lillomarkas Venner har alltid samarbeidet tett med beboere, velforeninger og andre organisasjoner. Det har vært nødvendig for å bevare områder nær bebyggelsen. Stikkord her er kampen for nedleggelse av pukkverket i Huken, som pågikk i tretten år, striden om Hestejordene ved Rødtvet, som skulle raseres for å rydde plass til OL i Oslo i 2022, og motstanden mot byggeplanene på Ravnkollen. Alle disse konfliktene ble vunnet av beboerne i sine områder, og har fått fyldige kapitler i boka. Dette gjør Leve Lillomarka til rene læreboka i miljøvernarbeid, som burde ha interesse for enhver som er interessert i sitt eget nærområde.»

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...