Nordre Aker Budstikke

6 av 10 kan ha avgitt stemme før valgdagene

Allerede fredag formiddag sto køen langt oppover Nydalsveien av mennesker som ville forhåndsstemme ved BI på den siste dagen det var mulig. De ordinære valgdagene i Oslo er 12. og 13. september. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Det er avgitt rundt 50.000 flere forhåndsstemmer i Oslo ved dette valget, sammenliknet med stortingsvalget 2017.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.09.2021 kl 13:35

OSLO: I Oslo har det aldri vært avlagt så mange forhåndsstemmer. Det betyr også at langt flere enn 50 prosent av dem som deltar i valget har bestemt seg.

Ved stortingsvalget i 2017, med en valgdeltakelse på 80,2 prosent i Oslo, var det 48 prosent av velgerne i Oslo som avga forhåndsstemme.

I år har 224.583 personer folkeregistrert i Oslo avgitt forhåndsstemme. Det er rundt 50.000 flere forhåndsstemmerstemmer enn ved forrige stortingsvalg. Oslo kommune oppgir at cirka 483.000 er stemmeberettigede i Oslo dette året.

Med en tilsvarende valgdeltakelse ved dette stortingsvalget som i 2017 – 80,2 prosent – så har 58 prosent av velgerne allerede bestemt seg, før selve valgdagene. Med større valgdeltakelse vil dette tallet bli mindre, men det blir uansett første gang at mer enn 50 prosent av dem som avgir stemme, gjør dette gjennom forhåndstemming.

LES OGSÅ: Slik stemmer du i Oslo på valgdagen

174 personer har stemt hjemmefra

I løpet av helgen og hittil på valgdagen har 174 personer avlagt stemme hjemme på grunn av koronaisolasjon. Det opplyser Oslo kommune til NRK.

Personer i karantene eller isolasjon hadde frist til klokken 10 mandag formiddag for å gi beskjed til kommunen om de ønsket at noen skulle komme hjem og ta stemmen deres. Oslo-borgere i karantene som ønsker å stemme kan også besøke drive in-lokalet på Valle Hovin i løpet av valgdagen.

Totalt har nesten 3,9 millioner nordmenn stemmerett ved årets stortingsvalg. Det er cirka 120.000 flere enn ved stortingsvalget for fire år siden. Ved forrige stortingsvalg var valgdeltakelsen nasjonalt på 78,2 prosent. 36 prosent av disse hadde forhåndsstemt.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...