Nordre Aker Budstikke

70-åringen fikk illebefinnende på t-banestasjonen. Da var det for mørkt til å finne benkene

Det var mørkt kvelden etter konserten i Nordberg kirke. Ifølge flere på perrongen var enkelte av lyskildene ikke i drift denne kvelden. BIldet er tatt ved en annen anledning. Foto: Christian Fredrik Borg

Kvinnen hadde vært på en konsert i kirken med ektemannen da det holdt på å ende virkelig galt. Flaks gjorde at to personer oppdaget at 70-åringen falt etter å ha fått et illebefinnende.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.05.2019 kl 14:02

KRINGSJÅ: Det var etter den årlige Magnolia jazzkonserten i Nordberg kirke i november fjor høst det holdt på å ende virkelig galt på Kringsjå t-banestasjon.

Mange av de eldre, som denne kvelden hadde hørt på Karin Krog og jazzbandet, skulle benytte seg av offentlig transport hjem og mange gikk til Kringsjå t-banestasjon.

Konsert

Konserten, som begynte klokken 18, er en populær tradisjon for de litt eldre. Nordberg Rotary-klubb står bak konserten, og pleier tradisjonelt å ha med minst én gjesteartist.

Derfor ble Karin Krog allerede i mai booket til konserten 5. november. Konserten var som vanlig populær, og i 21-tiden vendte publikum hjemover.

Illebefinnende

70-åringen, som tidligere har levd ett yrkesaktiv liv, ønsker ikke å stille opp med navn i avisa, men vil formidle hendelsen som utspilte seg.


Litt over klokken 21 denne mørke novemberkvelden fikk hun et illebefinnende og var på vei til å falle. To personer rett i nærheten av henne reagerte lynkjapt og grep tak om armene hennes. Årsaken til illebefinnende skal ha vært at hun kom ut av balanse.

Takket være de to som så henne miste balansen gjorde dette at hun ikke falt ut i skinnegangen, som kunne fått katastrofale følger i mørket. Men etter at det verste dramaet var over dukket det opp ett problem til.

Måtte holde

Etter at de to personene, deriblant mannen hennes, hadde grepet tak om armene hennes fikk hun igjen balansen gradvis tilbake. Hverken 70-åringen som falt eller de to andre som huket tak i henne turte å la henne stå fritt uten støtte til t-banen kom.

– Å la henne stå alene oppreist etter illebefinnendet var uaktuelt, og vi valgte derfor å holde henne oppe. Men det var fortsatt flere minutter til t-banen kom, og vi lette etter en benk hun kunne vente sittende på. I løpet av disse ti minuttene det tok før t-banen kom fant vi ikke noe å sitte på.

Alternativet ble derfor at kvinnen som fikk illebefinnendet måtte holdes opppe av mannen og en annen bekjent, som grep taket om henne i det hun falt. Disse ti minuttene var tunge for både de som holdt henne oppe, men også for kvinnen som falt.


– Det er klart at når du er 80 år, og har begynt å bli eldre klarer du ikke alt det samme som før. Å skulle holde en annen voksen på samme størrelse som deg oppe er krevende. Bare tenk hva som hadde skjedd om en av de som holdt henne opp ville mistet grepet eller ikke orket mer, undrer den 80 år gamle ektemannen.

Det var ikke lett å finne benkene i mørket, ifølge de reisende. Dette bildet er tatt ved en senere anledning. Foto: Christian Fredrik Borg

For mørkt

Lyspærene på stasjonen, som er nest siste holdeplass før endestasjonen Sognsvann, måtte ha gått denne novemberkvelden, noe som gjorde at større deler av stasjonen var mørklagt. Deriblant midten av stasjonen, hvor et brunbeiset overbygg med to benker er plassert. Dette bekrefter flere til Nordre Aker Budstikke.

– Stasjonen var mørklagt, og det var derfor veldig vanskelig å finne noe å sitte på. Vi, som knapt har vært på stasjonen før, måtte da bare gå utfra at det ikke var benker. Å gå rundt med kona mi, som hadde fått illebefinnendet, og lete etter benker måtte vi bare gi opp. Det ville blitt for uforsvarlig, mener ektemannen som holdt henne oppe.

To benker

Stasjonen ble bygget slik den fremstår i dag i 1992, og åpnet januar året etter. Det gamle stasjonsanlegget fra 1934 ble revet før arbeidet begynte for 26 år siden, skriver Sporveien.


Stasjonen følger samme infrastruktur og arkitektur som de andre stasjonene på Sognsvannsbanen. I geografisk sørgående retning, eller østgående som brukes på t-banekartet, er det to benker. Det er i denne retningen flest venter. Spesielt på morgenen når det er mange studenter som benytter seg av t-banen.

Det er to benker på plattformen i retning sentrum på Kringsjå stasjon. Foto: Christian Fredrik Borg

I retning Sognsvann er det få som benytter seg av benkene, da få kjører t-banen det ene stoppet. Også i nordgående retning er det et takoverbygg med benk, tilsvarende overbygget på den andre siden av skinnene.

Benken og overbygget i retning Sognsvann. Foto: Christian Fredrik Borg

– Krav til lysnivå

Det er Sporveien som har ansvaret for driften av t-banen og infrastrukturen.


– Vi synes det er leit at kvinnen hadde en ubehagelig opplevelse på t-banestasjonen. Sporveien har krav til lysnivå på de forskjellige sonene på plattformene. Ved plattformkanten skal det være best lys for å sikre god kontroll ved på- og avstigning. I bakkant av plattformene, der benker og avfallsbeholdere er plassert, er det lavere krav til lys. Våre vaktmestere og elektromontører går jevnlig inspeksjonsrunder på stasjonene for å avdekke mørke lyskilder, og vi følger opp tips fra publikum. Mørke lyskilder skal skiftes så raskt som mulig dersom vi vurderer at lyskilden kan utgjøre en sikkerhetsrisiko på stasjonen, skriver kommunikasjonsrådgiver Thomas Aleksander Ege i en e-post.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...