70-åringen fikk illebefinnende på t-banestasjonen. Da var det for mørkt til å finne benkene

Det var mørkt kvelden etter konserten i Nordberg kirke. Ifølge flere på perrongen var enkelte av lyskildene ikke i drift denne kvelden. BIldet er tatt ved en annen anledning. Foto: Christian Fredrik Borg
Kvinnen hadde vært på en konsert i kirken med ektemannen da det holdt på å ende virkelig galt. Flaks gjorde at to personer oppdaget at 70-åringen falt etter å ha fått et illebefinnende.
Publisert: 15.02.2019 kl 06:55
Sist oppdatert: 02.05.2019 kl 14:02
KRINGSJÅ: Det var etter den årlige Magnolia jazzkonserten i Nordberg kirke i november fjor høst det holdt på å ende virkelig galt på Kringsjå t-banestasjon.
Mange av de eldre, som denne kvelden hadde hørt på Karin Krog og jazzbandet, skulle benytte seg av offentlig transport hjem og mange gikk til Kringsjå t-banestasjon.
Konsert
Konserten, som begynte klokken 18, er en populær tradisjon for de litt eldre. Nordberg Rotary-klubb står bak konserten, og pleier tradisjonelt å ha med minst én gjesteartist.
Derfor ble Karin Krog allerede i mai booket til konserten 5. november. Konserten var som vanlig populær, og i 21-tiden vendte publikum hjemover.
Illebefinnende
70-åringen, som tidligere har levd ett yrkesaktiv liv, ønsker ikke å stille opp med navn i avisa, men vil formidle hendelsen som utspilte seg.
Litt over klokken 21 denne mørke novemberkvelden fikk hun et illebefinnende og var på vei til å falle. To personer rett i nærheten av henne reagerte lynkjapt og grep tak om armene hennes. Årsaken til illebefinnende skal ha vært at hun kom ut av balanse.
Takket være de to som så henne miste balansen gjorde dette at hun ikke falt ut i skinnegangen, som kunne fått katastrofale følger i mørket. Men etter at det verste dramaet var over dukket det opp ett problem til.
Måtte holde
Etter at de to personene, deriblant mannen hennes, hadde grepet tak om armene hennes fikk hun igjen balansen gradvis tilbake. Hverken 70-åringen som falt eller de to andre som huket tak i henne turte å la henne stå fritt uten støtte til t-banen kom.
– Å la henne stå alene oppreist etter illebefinnendet var uaktuelt, og vi valgte derfor å holde henne oppe. Men det var fortsatt flere minutter til t-banen kom, og vi lette etter en benk hun kunne vente sittende på. I løpet av disse ti minuttene det tok før t-banen kom fant vi ikke noe å sitte på.
Alternativet ble derfor at kvinnen som fikk illebefinnendet måtte holdes opppe av mannen og en annen bekjent, som grep taket om henne i det hun falt. Disse ti minuttene var tunge for både de som holdt henne oppe, men også for kvinnen som falt.
– Det er klart at når du er 80 år, og har begynt å bli eldre klarer du ikke alt det samme som før. Å skulle holde en annen voksen på samme størrelse som deg oppe er krevende. Bare tenk hva som hadde skjedd om en av de som holdt henne opp ville mistet grepet eller ikke orket mer, undrer den 80 år gamle ektemannen.

Det var ikke lett å finne benkene i mørket, ifølge de reisende. Dette bildet er tatt ved en senere anledning. Foto: Christian Fredrik Borg
For mørkt
Lyspærene på stasjonen, som er nest siste holdeplass før endestasjonen Sognsvann, måtte ha gått denne novemberkvelden, noe som gjorde at større deler av stasjonen var mørklagt. Deriblant midten av stasjonen, hvor et brunbeiset overbygg med to benker er plassert. Dette bekrefter flere til Nordre Aker Budstikke.
– Stasjonen var mørklagt, og det var derfor veldig vanskelig å finne noe å sitte på. Vi, som knapt har vært på stasjonen før, måtte da bare gå utfra at det ikke var benker. Å gå rundt med kona mi, som hadde fått illebefinnendet, og lete etter benker måtte vi bare gi opp. Det ville blitt for uforsvarlig, mener ektemannen som holdt henne oppe.
To benker
Stasjonen ble bygget slik den fremstår i dag i 1992, og åpnet januar året etter. Det gamle stasjonsanlegget fra 1934 ble revet før arbeidet begynte for 26 år siden, skriver Sporveien.
Stasjonen følger samme infrastruktur og arkitektur som de andre stasjonene på Sognsvannsbanen. I geografisk sørgående retning, eller østgående som brukes på t-banekartet, er det to benker. Det er i denne retningen flest venter. Spesielt på morgenen når det er mange studenter som benytter seg av t-banen.
I retning Sognsvann er det få som benytter seg av benkene, da få kjører t-banen det ene stoppet. Også i nordgående retning er det et takoverbygg med benk, tilsvarende overbygget på den andre siden av skinnene.
– Krav til lysnivå
Det er Sporveien som har ansvaret for driften av t-banen og infrastrukturen.
– Vi synes det er leit at kvinnen hadde en ubehagelig opplevelse på t-banestasjonen. Sporveien har krav til lysnivå på de forskjellige sonene på plattformene. Ved plattformkanten skal det være best lys for å sikre god kontroll ved på- og avstigning. I bakkant av plattformene, der benker og avfallsbeholdere er plassert, er det lavere krav til lys. Våre vaktmestere og elektromontører går jevnlig inspeksjonsrunder på stasjonene for å avdekke mørke lyskilder, og vi følger opp tips fra publikum. Mørke lyskilder skal skiftes så raskt som mulig dersom vi vurderer at lyskilden kan utgjøre en sikkerhetsrisiko på stasjonen, skriver kommunikasjonsrådgiver Thomas Aleksander Ege i en e-post.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!