87-åringen med 316 turer kan fortsette å kjøre buss i jula

Heidi Karsrud Nordal og passasjer Ulf Hjerpset etter den første turen i september 2017. Samferdselsbyråd Lan Marie Berg i bakgrunnen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)
I november ble det satt kjørerekord i Nordre Aker – og de rosa bussene kjører videre, også på julaften og nyttårsaften.
Publisert: 18.12.2018 kl 12:58
Sist oppdatert: 18.12.2018 kl 13:18
NORDRE AKER: – I november 2018 ble det satt kjørerekord for rosa busser i Bydel Nordre Aker: 1571 reiser! 693 unike reisende, som betyr at den enkelte har reist mer enn 2 turer. Og det er mange som har reist bare 1 og 2 turer også! sier Heidi Karsrud Nordal, som på mange måter er de rosa bussenes «mor».
Ønsket av de eldre
Prosessen med etablering av Ruter aldersvennlig transport, som tjenesten formelt heter, startet høsten 2015, da Nordre Aker var pilotbydel for Alders- og demensvennlig by, og Nordal var prosjektleder.
– Bakgrunn for initiativet var og er fortsatt medvirkning fra byens eldre. I all dialog med eldre er transport tema nummer én på hva som skal til for at Oslos eldste befolkning skal kunne leve aktive, trygge og selvstendige liv, og kunne bo hjemme lengst mulig, sier hun.
Og tjenesten, den blir brukt.
Julaften og nyttårsaften
– Det er en mann på 87 år som har reist 316 turer fra september 2017 til november 2018. Han elsker sightseeing i egen bydel og har fått seg mange nye venner, sier Nordal.
Bussene kjører normalt mandag til lørdag kl. 10-18. Turene må bestilles senest en time i forveien (kl. 9-17).
Aldersvennlig transport kjører i år også i jula, inkludert julaften og nyttårsaften: Julaften kl. 10.00-17.00 og nyttårsaften 10.00-18.00. Bestill gjerne kjøring i god tid, oppfordrer Ruter. I romjula kjøres det som normalt, kl. 10 til 18. Men 1. og 2. juledag (25. og 26. desember) er som søndager å regne, så disse dagene kjøres det ikke.
– Det at de evigunge kan bestille transport både julaften og nyttårsaften gjør at de kan oppleve frihet også på slike dager! De evigunge opplever å bli inkludert i en travel hverdag.
Nordal forteller at brukerne av tilbudet har gitt positive tilbakemeldinger både muntlig og skriftlig.
– De fleste av tilbakemeldingene går ut på at tilbudet har gitt flere av bydelens innbyggere muligheten til å komme seg ut av eget hjem, delta mer i aktiviteter på en mer fleksible og tryggere måte enn tidligere. Bussene oppleves i tillegg som en sosial møteplass hvor nye vennskap etableres og gamle fornyes.
– Denne fleksible transport løsningen gir de evigunge Frihet i deres hverdag, de kan fortsette å «være sjef i eget liv», sier hun.

Slik ser de ut: To rosa busser kjører p åkryss og tvers i bydelen, seks dager i uka. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Sjef i eget liv
Og sjef i eget liv er mantraet i eldreomsorgen i bydelen, og resten av Oslo, om dagen. Det kommer blant annet til syne i den store omleggingen hjemmetjensten i Nordre Aker har vært gjennom i høst. Målet er at flere skal klare seg selv i sitt eget hjem, og leve selsvstendige liv. I høst fikk vi besøke Roar, som bor i Klaus Torgårds vei på Sogn. Etter en funksjonssvikt, og påfølgende rehabiliteringsopphold, gjorde målrettet innsats fra hjemmetjenesten at han raskt kom seg på beina - bokstavelig talt – og snart var klar for å gjenoppta hobbyen sin: Dra til restaurant Larsen på Majorstua og drikke øl.
De rosa bussene er ett av tiltakene som kan gi redusert ensomhet gjennom økt mulighet for sosial deltagelse for dem over 67 år.
– Et fleksibelt transporttilbud som henter innbyggerne hjemme vil kunne føre til at innbyggere som ellers kun har tilgang på et begrenset antall TT-reiser eller i liten grad kommer seg ut, kan benytte seg av tilbudet om aktivitet og sosiale møteplasser som tilbys, sier Nordal, og legger til:
– Økt aktivitet og økt sosialisering kan gi bedre helse!
Utvides til Sagene og Vestre Aker
Internasjonale erfaringer og eksempler er viktig i utvikling av en aldersvennlig by, så også med aldersvennlig transport. Det er et eget tema i Verdens helseorganisasjons arbeid knyttet til eldres hverdag, mestring og samfunnsdeltagelse, forteller Nordal, og sier at bydelen har konkrete eksempler fra andre land på transportløsninger.
– Denne kunnskapen ble brukt i utviklingssamarbeidet med Byrådsavdelingene eldre, helse og arbeid (EHA) og miljø og samferdsel (MOS), Bydel Nordre Aker og Ruter for å skape Ruter Aldersvennlig transport.
Tilbudet med de de rosa bussene ble utvidet til Bydel Sagene fra november i år, og Vestre Aker starter opp i januar 2019. Deretter skal det legges det planer om videre utvidelse av de rosa bussene til enda flere bydeler i Oslo.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!