Å ha det bra med seg selv er en forutsetning for å kunne lære
I postkassen til helsesøsteren på Tåsen skole, ligger det en sirlig skrevet papirlapp fra en tredjeklassing: «Helsesøster Cindy, jeg vil snakke med deg».
Publisert: 10.10.2018 kl 20:29
Sist oppdatert: 11.10.2018 kl 09:50
TÅSEN: 10. oktober markeres Verdensdagen for psykisk helse over hele verden, i år for 26. gang. Mange skoler over hele landet, særlig på ungdomsskole- og videregåendenivå, har spesielle arrangementer denne dagen.
Barneskolene i Nordre Aker har ikke hatt noen tradisjon for å markere Verdensdagen – før i år, og Kjelsås og Tåsen skole er først ut.
«Vær raus»
Hele denne uka har de hatt fokus på psykisk helse på Tåsen skole. Elevene på alle klassetrinn har skrevet om hva årets tema betyr for dem: «Vær raus». Resultatet henger på plakater i korridorene i hele skolebygget.
– Hva betyr raushet for deg? Her har de skrevet om å dele, og å gi seg hvis man er uenig. Det handler om å være raus mot andre – men kanskje like viktig: være raus mot seg selv. Det er ok å ikke få til alt bestandig, sier Cindy Engmark Sandvold.
To av Tåsen-elevene vi møter i skolegården svarer slik på spørsmålet:
– Hvis man leker boksen går, og du og en annen vil stå, og dere begynner å krangle om det, så er du raus hvis lar den andre få stå istedenfor deg, sier en gutt.
– Å være raus mot seg selv er ikke å tenke på alt jeg ikke får til, svarer en jente.

Elevene på Tåsen har laget lapper om hva raushet er for dem, og hengt opp over hele skolebygget. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Skal ha noen å snakke med
Sandvold er den eneste helsesøsteren for de 700 elevene på Tåsen skole. Ifølge normen skal det være én helsesøster per 300 elever. Så Sandvold løper raskt. Men hun vil gjerne være tilstede for alle elevene som trenger en å åpne seg for, eller å ta opp problemene sine med.
– Ingen skal trenge å gå alene med problemene sine, sier hun, og bretter sammen den lille, signerte papirlappen fra tredjeklassingen. Hun holder den hardt i hånda.
– Vi har satt opp en postkasse slik at elevene kan ta konktakt når jeg er i møter, eller gjør andre ting, sier helsesøsteren.
Sammen med sosiallærer Birgitte Dodgson dro Sandvold i gang markeringen av Verdensdagen for psykisk helse på Tåsen skole som et felles prosjekt. På veggene henger det oppmuntrende ord om å tro på seg selv, si hei til andre, og at du er bra nok.
– Både elever og lærere retter seg opp og går rundt og smiler. Andre har sagt at de etter å ha lest at «du er bra nok» har tenkt, «ja, jeg er kanskje det», sier Cindy.
Her kan du se noe av det Tåsen-elevene har skrevet om hva det betyr å være raus:
Blir mindre farlig å snakke om
Ute i skolegården har helsesøster Cindy og sosiallærer Birgitte satt fokus på Verdensdagen med en stor stand med grønne ballonger, og mange plakater. Der står blant annet «Vær raus» med store bokstaver, og «Psykevettreglene».
– Vi ønsker å bevisstgjøre at alle har en psykisk helse. Og man trenger ikke være psykisk syk for å sette fokuset på det, sier Birgitte.
– Alle har vi gode og dårlige dager. Det er ikke sånn at man er deprimert selv om man har en dårlig dag. Vi ønsker å normalisere det at livet går litt opp og ned, supplerer Cindy.
– Og så skal det være rom for å komme og snakke med en voksen når man har det vanskelig. Målet er at det ikke skal være forbundet med tabu eller skam.
Som hjelper på standen har de fått med Hanna Seip (11) fra elevrådet.
– Mange kommer bort og leser om at det er viktig å gi en klem, og så går de bort og gir hverandre klemmer, og smiler. Det blir veldig synlig når de står her med ballonger og masse farger. Det er ikke så mange som vet hva psykisk helse er, sier hun.
– Er det lett å komme i kontakt med helsesøster eller andre voksne her på skolen, hvis man har det vanskelig?
– Det er kanskje ikke det første jeg gjør hvis jeg ikke har det bra. Da vil jeg heller sette meg i et hjørne og gråte. Men med en sånn dag som i dag, så tror jeg flere skjønner at det ikke er farlig å snakke om hvordan de har det, og at det blir bedre av å dele det med noen, sier Hanna.
Forebyggende arbeid tidlig
Dodgson og Sandvold mener det må fokuseres på psykisk helse mye tidligere. Generasjon prestasjon er ungdommene som synes skole, sosiale medier – og forventninger fra venner og seg selv – er i overkant slitsomt.
– På ungdomsskolen og videregående er det er mange som møter veggen. Der har de gjerne et psykologtilbud noen dager i uka, men dette burde starte tidligere. Det er viktig forebyggende arbeid, som bør i gang allerede på barneskolen og i barnehagen, mener sosiallæreren og helsesøsteren.
LES OGSÅ: Psykologen: – Ikke vær en feiging!

Denne veggen skal bli stående i foajeen, og får nytt tema hver 14. dag. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
– Jo mer vi klarer å snakke om hva som er greit og hva som er vanskelig, jo bedre blir det for den enkelte, sier Sandvold.
Men hvordan snakker man om psykisk helse med barn?
– Vi prøver å forklare hva psykisk helse er, og kobler det til årets tema som er raushet, sier lærer Helene Rossow. Lærerne har grepet oppfordringen fra helseteamet på skolen, og tatt det med ut i klassene.
– Raushet er et vanskelig ord for 5-6-åringer. Men vi legger det på deres nivå, og kommer med eksempler. Som å dele på leker, tåle hverandres følelser, og skjønne at noe du syns er gøy, kanskje ikke oppleves sånn for meg. Og så tenker jeg at dette er noe som ikke bare er viktig nå, men som de tar med seg og kan bruke resten av livet.

– Jeg blir helt rørt, sier helesøster Cindy etter å ha lest hva Tåsen-elevene skriver om raushet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!