Nordre Aker Budstikke

– Å si sportsstue om stedet er noe tullete Oslo-folk har funnet på

Sinober i Lillomarka, turisthytte og serveringssted, fotografert i desember 1954. Foto: Ukjent / Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Det mener 5. generasjon Sinober, Siv Sinober. Og hva bør veien opp til markastua hete?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.11.2019 kl 08:32

LILLOMARKA: Det er lokalavisa Varingen som forteller om 5. generasjon Sinober, Siv Sinober, som ønsker at veien opp fra Nittedalssiden, skal døpes om til Sigurd Sinobers vei – etter hennes oldefar. Sigurd Sinober kom til bruket da han var to år gammel, og det var han som begynte å jobbe med en vei fra Sinober.

Sivs far, Roy Sinober, er Sigurd Sinobers barnebarn. Roy Sinober har fortsatt fritidseiendom, kalt Tømmerlia, på høyre side av veien når du går fra Sagtomta og inn til Sinober.

Markastua Sinober i Lillmarka. Stedet ligger i Nittedal kommune, men eies og drives av Oslo kommune, som kjøpte det i 1955. Foto: RHJ [CC BY-SA 3.0]

– Å si sportsstue om stedet er noe tullete Oslo-folk har funnet på. Sinober er selvsagt et sted, har vært husmannsplass og helt bestemt vært et småbruk. Det var oldemor Helga som startet med servering der, mens Sigurd jobbet i skogen. Hun startet en kafé - ingen sportsstue, sier Siv til Varingen.

Det går også frem av saken at Sigurd Sinober eide stedet frem til 1951, da det ble solgt til Nittedal kommune. Stedet ble solgt videre til Oslo kommune i 1955, som også drifter markastua. Ellen Sønsteby er bestyrer på stedet i dag. Ifølge Varingen støtter hun kommunens forslag til veinavn: Sinoberveien.


Siv Sinober svarer:

– Du kan gå fra Movatn på Oslo-siden på skogsveier og stier, fra Nittedal stasjon på Rotnes osv. inn til Sinober og mene du er på Sinoberveien. Med andre ord er det flere «veier» som fører til og fra Sinober, og de kan ikke alle være Sinoberveien. Her kan du lese hele saken hos Varingen.

Sinober, fotografert i 1936. Foto: Wilse, Anders Beer / Oslo Museum

Sinoberveien finnes også i Sørkedalen, men skrives der med z; Zinober.

Nittedal kommune opplyser til Nordre Aker Budstikke at veinavnsaken fortsatt er under behandling.


På Bymiljøetatens hjemmeside over markastuer står det også kun Sinober om stua, ikke Sinober Sportsstue, men på hjemmesiden til markastua, og på Wikipedia er den omtalt som sportsstue.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...