Randi vet veldig godt hva hun snakker om:
– Å ta den testen koster så lite!
I februar 2018 tok Randi Rørlien (45) fra Nordre Aker en celleprøve som avdekket forstadiet til livmorhalskreft. Nå slår Kreftforeningen alarm om at koronasituasjonen gjør at langt færre enn før tar en slik test.
Publisert: 07.09.2020 kl 11:20
Sist oppdatert: 07.09.2020 kl 15:37
SOGN: Nylig sendte kreftforeningen ut pressemelding om at tusenvis av kvinner utsetter livmorhalsprøven på grunn av korona. Siden mars har 25.000 færre kvinner tatt livmorshalsprøven sammenlignet med i fjor.
– Det er svært alvorlig, sier Kreftforeningens generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross.
– Etter at #sjekkdeg-kampanjen startet i 2015 har vi sett en fantastisk økning i antall kvinner som sjekker seg for å forebygge livmorhalskreft, men nå går tallene i en dramatisk retning, legger hun til.
Årsaken til det store frafallet legges på koronapandemien. I mars stanset livmorhalsprogrammet utsendelsen av påminnelser for å redusere det akutte presset på helsevesenet, og mange unngikk å gå til legen.
Forandringer
I februar 2018 tok Randi Rørlien (45), fra Sogn i Nordre Aker, en celleprøve. Legen fant funn av celleforandringer og formidlet at dette var forstadiet til kreft.
Så fulgte biopsi - eller vevsprøve - og deretter konisering. Fire måneder etter prøven - i juni 2018 - fikk hun den tunge beskjeden om at det var funnet kreftceller i det de hadde fjernet fra livmorhalsen.
– Nå har jeg fått det litt på avstand. Men sykdommen og følelsen rundt er jo knyttet til redsel og at det kan være livstruende, sier Randi. Nå er det to år siden hun ble ferdig med behandlingen.
– I dag har jeg det fint, men dette preger jo livet mitt.
Fakta: Livmorhalskreft
Livmorhalskreft og #sjekkdeg-kampanjen
- Flere enn 300 norske kvinner får livmorhalskreft årlig. Uten Livmorhalsprogrammet ville tallet vært rundt 1000.
- Mellom 70 og 90 kvinner dør av sykdommen årlig.
- Mer enn halvparten av de som får livmorhalskreft har ikke deltatt som anbefalt i Livmorhalsprogrammet.
- I 2015 var Kreftforeningen med på å starte #sjekkdeg-kampanjen.
- Per i dag er det 70 prosent deltagelse for hele målgruppen i hele landet. Kreftregisteret har som mål at dekningsgraden skal opp til 80 prosent, som er europeisk anbefaling.
- På verdensbasis er livmorhalskreft den tredje største kreftform som rammer kvinner. I Norge er sykdommen den niende mest vanlige kreftformen blant kvinner, takket være Livmorhalsprogrammet.
Kilde: Kreftforeningen.no
Celleprøven for over to år siden var ikke den første Randi tok. Hun hadde sjekket seg regelmessig, nesten hvert tredje år.
– De testene tok jeg fordi det er anbefalt. Jeg tenker at når man tar celleprøve regelmessig er sjansen for å oppdage eventuelle celleforandringer større. Livmorhalskreft er en krefttype som det er mulig å oppdage tidlig ved å ta en celleprøve.
At færre kvinner har sjekket seg på grunn av korona, bekymrer Randi:
– Situasjonen er heldigvis litt annerledes nå enn den var i mars. Nå er det sånn at legekontorene er åpne og man kan bestille time. Det er fort gjort og veldig viktig, spesielt med tanke på at det er mulig å oppdage det før det utvikler seg til kreftceller.
I dag er Randi veldig takknemlig for at sykdommen hos henne ble oppdaget så tidlig.
– Det er også et veldig intimt sted. Jeg tenker at det med ubehag og kleinhet med å gå til gynekolog og ta den testen, koster så lite, veiet opp mot det å få kreft og bli behandlet for kreft.
– Bråstopp
– Vi ser en bråstopp etter koronapandemien kom i mars. Omlag 25.000 færre har testet seg i år sammenlignet med i fjor. Det må vi gjøre noe med, sier Distriktssjef i Kreftforeningen Oslo, Christine Lager Nesje.
– Kreft tar ikke pause, og det er like viktg å sjekke seg nå som før, legger hun til.
Hun er urolig for utviklingen, og oppfordrer alle i Oslo som har utsatt livmorhalsprøven, til å ta kontakt med sin fastlege.
– Livmorhalskreft er en unik kreftform i den forstand at den i så stor grad er mulig å forebygge. Testen er en veldig liten investering som er med på å redde liv, sier Lager Nesje.
– Budskapet er enkelt: Når du får brevet fra kreftregisteret, ring legen. Sjekk deg og unngå livmorhalskreft.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!