Nordre Aker Budstikke

Fire demonstrasjoner på én dag mot de omfattende sykehusplanene

ULLEVÅL: Motstanden mot sykehusplanene er stor, og samlet tirsdag støttegrupper, ansatte, jurister, arkitekter, og en rekke politikere til fire demonstrasjoner ved sykehusene som rammes av ny sykehusstrauktur i Oslo. Her maner leder i Helsepartiet, Lise Askvik, til kamp. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Tirsdag 2. juni var det demonstrasjoner på Aker, Ullevål, Rikshospitalet og Gaustad sykehus, mot Helse-Sør-Østs planer om å legge ned Ullevål sykehus og bygge et nytt, stort og høyt sykehus på Gaustad.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ULLEVÅL/GAUSTAD: Demonstrasjonene startet på Aker sykehus klokken 10, med påfølgende markeringer utenfor Ullevål sykehus klokken 12, Rikshospitalet klokken 14 og Gaustad sykehus klokken 15. Det er Sykehusaksjonene i Oslo – som består av Aker Sykehus Venner, Redd Ullevål Sykehus, Stiftelsen Gaustadklubbens Fond, Rikshospitalets Venner og Helsetjenesteaksjonen – som sto bak demonstrasjonene.

ULLEVÅL: Demonstrasjon ved Sentralblokka på Ullevål sykehus 2. juni. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Bakgrunnen for markeringene var at reguleringsplanen for sykehusprosjektene både på Gaustad og Aker etter planen skulle legges ut til offentlig ettersyn 2. juni. Helse Sør-Øst har vedtatt en plan som kort fortalt innebærer at Ullevål sykehus avvikles, mens driften flyttes delvis til Gaustad, der det skal bygges et nytt kjempesykehus ved dagens Rikshospital, og på et nytt Aker sykehus, med mulighet for bygg på over 80 meter.

AKER: Ordfører i Oslo Marianne Borgen (SV) holdt appell. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

PBE ville si nei til HSØ sine planer

Det skjedde imidlertid ikke.

Ifølge informasjon NRK sitter på, var konklusjonen til Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune å si nei til gigantsykehuset på Gaustad, og bare et delvis ja til planene på Aker. Hovedbegrunnelsen skal være at tomta på Gaustad er for liten og at sykehuset vil bli for høyt og dominerende i nærmiljøet.

Foto: Christian Fredrik Borg


Mandag sendte Helse Sør-Øst et brev til kommunen der de ba om at høringen blir utsatt, og om «ny dialog» med kommunen.

– Plan- og bygningsetaten imøtekommer ønsket om utsettelse. Sykehusene er viktige for Oslo og regionen. Vi ser frem til å finne gode løsninger sammen med Helse Sør-Øst, sier PBE-direktør Siri Gauthun Kielland til NRK. Helse Sør-Øst har ikke ønsket å kommentere saken.

Flertallet i bystyret – samtlige partier bortsett fra Arbeiderpartiet og Høyre – trakk i januar sin støtte til utbyggingen, ved å be Helse Sør-Øst sette Gaustad-planene på vent inntil et alternativ med fortsatt sykehus på Ullevål var utredet. I mars ble Gaustad-planene endret, ved at høydene ble tatt ned fra 76 til 49 meter, men at det til gjengjeld er tegnet inn flere bygningsvolumer. Samtidig ble det lansert planer om å starte forberedelse til riving, blant annet av inngangsparti, noen medisinske avdelinger og parkeringshus allerede høsten 2021.

Det er Stortinget som har bestemt at sykehusstrukturen i Oslo skal bli slik Helse Sør-Øst ønsker. Reguleringen av tomtene på Gaustad og Aker, og en eventuell omregulering av Ullevål sykehus til boliger ved et salg av eiendommen, er det imidlertid Oslo bystyre som må gjøre. Dersom Oslo ikke vedtar omregulering slik at sykehusene kan bygges, kan Staten gå inn og overprøve kommunen som reguleringsmyndighet.

Nye sykehus på Aker og Gaustad

Nye Aker sykehus:

 • Stort akuttsykehus med lokalsykehusfunksjoner for bydelene Søndre Nordstrand, Nordstrand, Østensjø, Alna og Bjerke i fase 1.
 • Grorud og Stovner skal overføres fra Ahus i fase 2.
 • Psykiatri og rusbehandling for hele Oslo blir samlet på Aker.
 • Føde, barn og kvinnesykdommer blir overført fra Ullevål i fase 1 og ikke fase 2 som opprinnelig planlagt.
 • Bruttoareal nybygg: 152.000 m2.
 • Fase 1 skal skal være i drift i 2030.
 • Beregnet kostnad: 14,2 milliarder kroner.

Nye Gaustad sykehus:

 • Samlet regionsykehus i tilknytning til dagens Rikshospital med lokalsykehusfunksjoner for bydelene Nordre Aker og Sagene.
 • Føde, barn og kvinnesykdommer blir overført fra Ullevål i fase 1 og ikke fase 2 som opprinnelig planlagt.
 • Bruttoareal nybygg: 141.000 m2.
 • Fase 1 skal være i drift i 2030.
 • Beregnet kostnad: 15,4 milliarder kroner.

(Kilde: Helse Sør-Øst, NRK)

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Mange deltok i protestene

Under torsdagens demonstrasjoner, deltok ansatte, sykehusaksjonister, naboer, jurister, velfolk, arkitekter, politikere og andre fagfolk. For motstanderne er utsettelsen en delvis seier – de mener det går på bekostning av sykehustilbudet, og at det blir mindre plass til dagens spesialiserte virksomhet, når dagens Ullevål sykehus skal forsøkes presset inn på for små tomter på Gaustad og Aker.


ULLEVÅL: Overlege Torgeir Bruun Wyller. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

På Ullevål holdt blant andre overlege Torgeir Bruun Wyller appell på vegne av de ansatte. Arkitekt Tor Winsnes, som tegnet Rikshospitalet, forklare hvordan det er mulig å bruke den store Ullevål-tomten, som er fire ganger så stor som tomten ved Rikshospitalet, til å bygge et moderne og fleksibelt sykehus uten høye tårn. Senere på dagen snakket han også om mulighetene for å gjøre om Gaustad sykehus til et moderne psykiatrisk sykehus uten at det kommer i konflikt med vernebestemmelsene.

RIKSHOSPITALET: Arkitekt Tor Winsnes tegnet dagens Rikshospital. Han innledet med å fortelle at bygget aldri var ment til å brukes til et sykehus. Foto: Christian Fredrik Borg

På Rikshospitalet holdt blant andre leder i Berg, Nordberg, Sogn, Tåsen vel, Henning Iversen appell, der han lovet at lokalmiljøet skal kjempe videre mot planene på Gaustad, fordi tomten og omgivelsene ikke har plass til det omfanget som planlegges.

Leder av Berg Nordberg Sogn og Tåsen Vel, Henning Iversen. Foto: Christian Fredrik Borg


Det gjorde også Gaustad-nabo Eirik Jacobsen i aksjonsgruppa Redd Krokodillebukta. De frykter at nærskogen, Gaustadskogen langs Sognsvannsbekken vest for Rikshospitalet, blir ødelagt, i alle fall i en tiårsperiode, når det er planlagt brakkerigg her. Boligbebyggelsen vest for Rikshospitalet vil også rammes kraftig av støy av den midlertidige helikopterlandingsplassen for redningshelikoptre.

Eirik Jacobsen i "Redd krokodillebukta". Foto: Christian Fredrik Borg

På Aker ble det klart at planene der ikke er det sykehuset Aker Sykehus Venner har jobbet for i mange år. Den foreslåtte løsningen vil ikke gi Groruddalen et sårt tiltrengt lokalsykehus, fordi det ikke er konkrete planer om å samle alle groruddalsbydelene på Aker. Planene om å samle psykiatrien i blokker på Aker, er heller ingen god idé, mente foretakstillitsvalgt for Psykologforeningen i OUS, Birgit Aanderaa på Gaustad noen timer senere.

Jurist og tidligere BU-leder i Bydel St. Hanshaugen, Anne Christine Kroepelien, sa i sin appell at det ikke er grunn til å ha tillit sykehusplanene som foreligger, fordi hun mente saksbehandlingsreglene er tilsidesatt. Også politikere fra SV, Senterpartiet, Rødt, Frp, FNB og Helsepartiet holdt appeller under demonstrasjonene – der ordfører Marianne Borgen var først ute på Aker sykehus kl. 10.

AKER: Ordfører i Oslo Marianne Borgen (SV) holder appell under demonstrasjonen utenfor Aker Sykehus mot planene for nye sykehus i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix


RIKSHOSPITALET: Styremedlem i Rikshospitalets venner, Anne Lise Hjulstad. Foto: Christian Fredrik Borg

RIKSHOSPITALET: Representanter fra flere politiske partier var tilstede under aksjonen ved Rikshspoitalet. Bystyrerepresentant fra Folkeaksjonen Nei til mer bompenger, Britt Fossum, fortalte at hun synes det har vært mye urettferdighet og mener det er på tide at folkets meninger blir hørt. Foto: Christian Fredrik Borg

Tidligere overlege Steinar Solberg appellerte under aksjonen utenfor Rikshospitalet tirsdag. Foto: Christian Fredrik Borg

ULLEVÅL: Bystyrerepresentan for Oslo Senterparti, Bjørg Sandkjær. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

ULLEVÅL: Leder i Helsepartiet, Lise Askvik. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

ULLEVÅL: Bystyrerepresentan for Rødt, og leder av Aker Sykehus Venner, Maren Rismyhr. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

ULLEVÅL: Overlege Medisinsk klinikk, Oslo universitetssykehus, Torgeir Bruun Wyller. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

ULLEVÅL: Stortingsrepresentant for SV, Petter Eide. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

ULLEVÅL: Bystyrerepresentant for FNB, Cecilie Lyngby. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nestleder i Helsepartiet og Redd Ullevål sykehus, Lene Sundfær Haug, demonstrer utenfor Rikshospitalet mot planene for nye sykehus i Oslo. Foto: Christian Fredrik Borg

Foto: Christian Fredrik Borg

Nestleder i Helsepartiet og Redd Ullevål sykehus, Lene Sundfær Haug, demonstrer utenfor Rikshospitalet mot planene for nye sykehus i Oslo. Foto: Christian Fredrik Borg

ULLEVÅL: Nestleder i Redd Ullevål sykehus, Lene S. Haug. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Foto: Christian Fredrik Borg

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...